Welke topper past bij mij?

Een topper is een dun matras dat je bovenop je gewone matras legt en wordt daarom ook wel een topmatras, matrastopper of oplegmatras genoemd. Het gebruik van een topmatras heeft een aantal voordelen en nadelen. Bekijk de complete collectie topmatrassen voor alle hoogwaardige en comfortabele modellen.Voordelen van een topper

 • Meer comfort De toevoeging van een topper kan extra comfort creëren. Met behulp van een topper kun je namelijk nog preciezer de juiste stevigheid en ondersteuning kiezen die geschikt zijn voor jouw lichaam.
 • Hygiëne Een topper zorgt ervoor dat het onderliggende matras langer schoon blijft. De topper vangt namelijk een groot deel van het vocht en de huidschilfers op die je verliest tijdens het slapen. Bovendien is de tijk van een topper kleiner en daardoor makkelijker te wassen dan de tijk van een matras.
 • Stevigheid Een topper kan de stevigheid van je matras aanpassen. Voelt je matras te hard aan, maar is het nog te vroeg om deze te vervangen? Dan kan een zachte topper ervoor zorgen dat je voortaan zachter ligt op je boxspring. Voelt je matras juist te zacht aan en wil je het ligoppervlak verstevigen? Dan is een wat hardere topper een goede uitkomst.
 • Langere levensduur matras Een topper verlengt de levensduur van je matras. Een deel van de druk die je lichaam uitoefent op een matras wordt namelijk opgevangen door de topper. Dit wil echter niet zeggen dat een topper de afname van de veerkracht of kuilvorming bij een matras volledig kan voorkomen.
 • Eén geheel Wanneer je twee losse matrassen hebt in je boxspring, kan het zijn dat je de naad tussen deze twee matrassen als hinderlijk ervaart. Met een topper kun je deze naad overbruggen waardoor je er geen last meer van hebt.

De nadelen

Het gebruik van een topper brengt echter ook een aantal nadelen met zich mee. Zo is de effectiviteit van een topper slechts beperkt. Het gebruik van een topper kan weliswaar voor meer comfort zorgen, maar het zal er niet voor zorgen dat een oud en versleten matras ineens een betere ondersteuning gaat bieden.

Een topper is dus geen wondermiddel. Nog een nadeel is dat een topper kan gaan schuiven. Dit is echter wel makkelijk te voorkomen door een molton of laken om zowel de topper als het matras te doen.

Verschillende type toppers

Koudschuim topper

Koudschuim

Koudschuim toppers bestaan volledig uit veerkrachtig schuim. Dit schuim heeft een zogenoemde HR-waarde (High Resilience). Hoe hoger de HR-waarde, hoe meer schuim er verwerkt is in de topper en hoe veerkrachtiger de topper voelt. Hierdoor wordt ook de levensduur aanzienlijk verhoogd. De veerkrachtigheid voorkomt bovendien kuilvorming. Toppers van koudschuim zorgen voor een goede ondersteuning, zelfs op de plekken waar ondersteuning het meest nodig is, zoals bij de heupen en de schouders. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt. Doordat koudschuim een open celstructuur heeft, ventileert de topper zeer goed. Daarnaast heeft het een uitstekende vochtregulatie.

 

+ Goede vochtregulatie

+ Goede ventilatie

+ Goede veerkracht

+ Goede lichaamsondersteuning

+ Geen kuilvorming

+ Lange levensduur

Traagschuim topper

Traagschuim

Traagschuim wordt ook wel NASA schuim of Visco schuim genoemd. Traagschuim dankt de naam aan de langzame reactie van het schuim. Wanneer je op een topper van traagschuim ligt zal de topper zich naar je lichaam vormen. Wanneer je echter niet meer op de topper ligt, zal het materiaal langzaam zijn originele vorm weer aannemen. Traagschuim zorgt ervoor dat je lichaamsgewicht wordt verdeeld over een groter oppervlakte. Dat zorgt ervoor dat een topper van traagschuim drukverlagend werkt. Traagschuim toppers liggen wat zachter, maar kunnen wel wat warm aanvoelen. Een topper van traagschuim is zeer geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijke klachten ondervinden.

 

+ Drukverlagend

+ Goede lichaamsondersteuning

+ Zeer comfortabel

+ Voelt zacht aan

- Minder goede ventilatie

- Voelt warm aan

Latex topper

Latex

Latex toppers die gemaakt zijn van latex zijn soepel en rekbaar. Aan latex wordt de waarde soortelijk gewicht (SG) gekoppeld. Hoe hoger deze waarde, hoe meer latex er in de topper verwerkt is. Dit zorgt voor een hogere duurzaamheid en een betere veerkracht. Dankzij een hoge puntelasticiteit vormt een latex topper zich naar het lichaam. Daarnaast zijn latex toppers anti-allergisch. Latex is namelijk van nature antibacterieel en weert schimmel en huisstofmijt. Een aantal nadelen van latex toppers is dat ze langer de warmte vasthouden en dat ze een minder goede ventilatie hebben. Dit komt doordat latex geen goede open celstructuur heeft. Dit geldt echter niet voor Talalay latex. Dit type latex heeft namelijk wel een open celstructuur.

 + Lange levensduur

+ Zeer comfortabel

+ Geen kuilvorming

+ Anti-allergisch

- Voelt warm aan

- Minder goede ventilatie

Beste topper voor boxsprings

Wat de beste topper is voor een boxspring, verschilt per persoon. Bij de keuze voor de beste topper is het belangrijk om te letten op je persoonlijke eigenschappen en wensen. Heb je bijvoorbeeld voorkeur voor een zachte topper of juist voor een harde topper? Transpireer je veel tijdens het slapen? Of heb je misschien allergieën waarmee je rekening moet houden?

Het is ook belangrijk om te kijken naar het type boxspring dat je hebt. Heb je een tweepersoons elektrisch verstelbare boxspring? Dan kun je het beste een zogenaamde split-topper nemen. Split-toppers hebben namelijk aan het hoofdeinde een split waardoor het mogelijk is om beide kanten van de boxspring afzonderlijk van elkaar in hoogte te verstellen zonder dat de andere kant daar aan mee hoeft te doen.

Hoe lang gaat een topper mee

Een topmatras heeft een minder lange levensduur dan een gewoon matras. Dit komt doordat een topper voornamelijk is bedoeld als een extra comfortlaag en het niet dient als een volwaardig matras. In tegenstelling tot gewone matrassen die gemiddeld 10 jaar mee gaan, gaan toppers gemiddeld slechts  5 jaar mee. De exacte levensduur hangt hierbij niet alleen af van het type topper (koudschuim, traagschuim of latex), maar ook van persoonlijke kenmerken. Zo zal een zwaarder lichaamsgewicht meer druk uitoefenen op de topper waardoor deze eerder versleten raakt. En zo zal een topper ook minder lang meegaan wanneer je veel transpireert. Door een topper te gebruiken zal je matras wel langer meegaan omdat deze meer wordt ontzien. Bekijk de alle matrassen voor goed ondersteunende en hoogwaardige modellen.

 

Om je topper zo lang mogelijk mee te laten gaan, is het van belang de topper regelmatig om te draaien. Dit doe je door de topper zowel in de lengte als de breedte om te keren. Ook is het belangrijk om het topmatras regelmatig te reinigen. Was de tijk van je topper regelmatig en laat elke dag je bed goed luchten door bijvoorbeeld een raam open te zetten en je dekbed terug te vouwen naar het voeteneind.

Wanneer kun je je topper het beste vervangen?

Het is goed om je topper te vervangen wanneer de topper te onhygiënisch is geworden om nog op te slapen of wanneer er sprake is van slijtage. Slijtage is te herkennen aan verzakkingen of bulten in de topper. Wordt je wakker met een pijnlijke rug of nek? Ook dit kan een teken zijn dat je topper is versleten.

Populaire Topmatrassen

 1. AEROMAX Comfort Topper Tot €300,- voordeel
  AEROMAX Comfort Topper
  vanaf Special Price  235,- Regular Price  385,-
 1. Deluxe Soft-Touch Topper
  Deluxe Soft-Touch Topper
  vanaf Special Price  370,-
 1. AEROMAX Superior Topper Tot €300,- voordeel
  AEROMAX Superior Topper
  vanaf Special Price  440,- Regular Price  590,-