Levensduur van een Boxspring | Swisssense.nl

De levensduur van een boxspring

Wanneer je een boxspring koopt, hoop je natuurlijk dat deze zo lang mogelijk meegaat. Over het algemeen is de gemiddelde technische levensduur die aan een boxspring wordt toegewezen ongeveer 20 -25 jaar. De exacte levensduur is afhankelijk van verschillende factoren, waaronder de kwaliteit, het soort boxspring en je eigen lichaamskenmerken. Voor meer informatie over welke bed het beste past bij jouw situtatie kun je de boxspringwijzer raadplegen. Zo geldt bijvoorbeeld dat een zwaarder lichaamsgewicht meer druk uitoefent op je bed, waardoor het eerder zal slijten.


Ook de mate waarin je je bed onderhoudt en reinigt is van belang. Vooral bij boxsprings die veel vocht absorberen is het nodig ze regelmatig te luchten. De bekleding wordt in de loop der jaren hoe dan ook minder fris waardoor de kans op huisstofmijt wordt vergroot. Goed onderhoud is dan ook zeer belangrijk voor een lange levensduur. Het is belangrijk om de bekleding goed schoon te maken maar deze kun je niet van het frame afhalen en naar de stomerij brengen. Je kunt de stof wel zelf met een handstomer reinigen. In de loop der jaren zal de kleur van je boxspring enigzins vervagen.  

Slijtage van matras en topper

Niet alle onderdelen van een boxspring gaan even lang mee. Waar het onderstel van de boxspring een gemiddelde levensduur heeft van zo’n 25 jaar, is die van een topper gemiddeld 5 jaar. Een matras kan bij gemiddeld gebruik ongeveer 10 jaar goed functioneren. Dit is wel afhankelijk van het materiaal en of je gebruik maakt van een topper. Sommige materialen vertonen namelijk sneller slijtage dan andere materialen. Zo gaan polyether matrassen doorgaans 4 tot 6 jaar mee, terwijl kwalitatief goede koudschuim matrassen soms wel langer dan 10 jaar de juiste ondersteuning bieden. Regelmatig schoonmaken en omdraaien van het matras en de topper is een vereiste om de optimale levensduur te bereiken. Omdraaien van je matras doe je door hem zowel in de lengte als de breedte om te keren. Slijtage is te herkennen aan verzakkingen of bulten en wakker worden met een pijnlijke rug of nek. Buiten het feit dat je matras slijtage toont en niet langer de juiste ondersteuning biedt, wordt het ook onhygiënisch om er nog langer op te slapen.

Onderhoud elektrische boxsprings

Veel boxsprings hebben tegenwoordig een elektrisch verstelbare bedbodem. Door het goed te onderhouden, verleng je de levensduur en geniet je nog langer van het ultieme gemak en ligcomfort van een verstelbaar bed. Ons belangrijkste advies is om overbelasting van het hoofd- en voeteneinde te voorkomen. Dit doe je door de motor even te laten afkoelen na ieder gebruik. Daarnaast is het belangrijk dat je het hoofd- of voeteneinde nooit verstelt als je erop zit of staat. Mocht je elektrisch verstelbare boxspring onverhoopt een piepend of krakend geluid maken, spuit dan de scharnieren in met siliconenspray. Let er wel op dat je hierbij het stof van je matras of onderstel niet raakt.

Tips voor het schoonmaken van een boxspring

Een bedbodem heeft minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een matras. Eventuele vlekken verwijder je met een droge of eventueel vochtige doek. Een matrasbeschermer voorkomt dat je bedbodem vochtig wordt en er vuil in trekt.

Stof van een boxspring onderhouden | Swisssense.nl

Stof onderhouden

Om te voorkomen dat vocht en vuil te ver in het stof van je boxspring trekt, sla je je dekbed helemaal open als je uit je bed stapt en zorg je voor voldoende ventilatie in je slaapkamer. Hierdoor kan de stof gemakkelijker luchten. Door je boxspring eens per week op laag vermogen te stofzuigen, verwijder je bijvoorbeeld huidschilfertjes. Let er wel op dat je een hulpstuk gebruikt die niet in de stof kan haken. Eens per twee weken neem je je stoffen boxspring af met een vochtige theedoek. Hiermee verwijder je wat meer hardnekkig vuil. Uiteraard krijg je vlekken er het gemakkelijkst uit als je deze meteen probeert te verwijderen. Gebruik hiervoor het liefst een droge doek of borstel.

Lederen boxspring onderhouden | Swisssense.nl

Leder onderhouden

Leer is een materiaal dat er lang mooi uit blijft zien, mits je het goed onderhoudt. Dit doe je onder andere door het wekelijks af te stoffen. Hiermee verwijder je huidvetten voordat ze zich kunnen vasthechten. Als je onverhoopt iets op je lederen boxspring morst, haal je dit er (indien mogelijk) direct af met een katoenen doek. Je voorkomt dan dat het vocht diep in het leer dringt. Het is belangrijk dat je je lederen boxspring niet te dicht bij een kachel of verwarming zet of blootstelt aan direct zonlicht. Als je dat wel doet bestaat de kans dat je boxspring plaatselijk uitdroogt of zelfs scheurt.

Hoofd- en voetbord onderhouden | Swisssense.nl

Hoofdbord en voetbord reinigen

Om het hoofd- en voetbord van je boxspring op de juiste manier te reinigen, stel je eerst vast met welk materiaal deze borden zijn bedekt. Borden die met stof bedekt zijn, onderhoud je gemakkelijk met bovenstaande tips onder het kopje ‘stof onderhouden’. Lederen borden onderhoud je met de tips onder het kopje ‘leder onderhouden’. Let erop dat je niet ingaat tegen de onderhoudsvoorschriften die bij het materiaal horen. Om optimale levensduur van je hoofd- en voetenbord te garanderen, is het belangrijk deze niet te veel te belasten.

Boxspring bedbodem onderhouden | Swisssense.nl

Onder de bedbodem

Een bedbodem heeft minder onderhoud nodig dan bijvoorbeeld een matras. Eventuele vlekken verwijder je met een droge of eventueel vochtige doek. Een matrasbeschermer voorkomt dat je bedbodem vochtig wordt en er vuil in trekt.