Boxspringwijzer | SwissSense.nl


Ontdek boxsprings, ontdek jóuw boxspring!

Boxspring. Je hebt het woord vast al vaak  gehoord en waarschijnlijk heb je ook al vaker een boxspring gezien of misschien zelfs al wel in geslapen. Op tv zie je in films en series vaak boxsprings voorbij komen en ook tref je op hotelkamers steeds vaker een boxspring aan. Wat is dat toch met boxsprings?! Waarom zijn ze zo populair? Technisch gezien is een boxspring stukken comfortabeler dan een ledikant of een bedbodem met matras doordat je een dubbele vering hebt. Een boxspring bestaat uit een boxspring, matras, een topper en een hoofd- en/ of voetbord. Een betere benaming voor een boxspring zou dan eigenlijk ook boxspringcombinatie zijn omdat de boxspring zelf een onderdeel van het gehele slaapsysteem is. Echter gebruikt men in de volksmond vaak alleen het woord boxspring en bedoelt men hier de hele boxspringcombinatie mee.Een andere belangrijke reden voor de populariteit van een boxspringbed is het luxueuze uiterlijk. Het uiterlijk van een boxspring vindt men dan ook vaak stukken mooier dan dat van een ‘gewoon’ bed of ledikant. Een boxspring heeft verschillende gestoffeerde onderdelen die al snel een luxe uitstraling aan je slaapkamer geven. Je haalt op deze manier de luxe van een chic hotel in huis. 
› Bekijk alle boxsprings en boxspring aanbiedingen

 

De boxspring

Heel simpel gezegd is een boxspring een bak met springveren. De boxspring zelf is dus een beklede bak van hout of metaal, met hierin een metalen (of houten) frame met poten en bonellveren of pocketveren als interieur. Bovenop deze boxspring komt het matras van pocketvering, traagschuim, comfortschuim of latex. Bovenop het matras komt dan vaak de topper, maar dit is niet áltijd nodig. Bij meegestoffeerde matrassen is een topper wel noodzakelijk. Het is ook juist de topper die zorgt voor extra comfort en ventilatie. 

 

Matras

Het matras is dus eigenlijk de tweede laag veren van de boxspringcombinatie en komt bovenop de boxspring zelf te liggen. Het is belangrijk dat je het juiste matras kiest waarbij je rekening houdt met je persoonlijke wensen en eisen. De keuze voor een matras is ook afhankelijk van je lengte, gewicht, of je een man of een vrouw bent en je slaaphouding. Het matras dat wordt gebruikt bij een boxspring is een pocketvering matras. Standaard worden onze boxsprings ook voorzien van een 9-zone pocketvering matras met een koudschuim afdeklaag. Dit zorgt voor een stevige ondersteuning van het lichaam. Daarnaast heeft koudschuim als eigenschap dat het goed ventileert. Het schuim laat lucht goed door en kent een goede vochtregulatie. De verschillende zones zijn afgestemd op een specifiek lichaamsdeel, zodat elk lichaamsdeel de juist ondersteuning krijgt. Verder heb je de keuze tussen een 500 of een 1.000 veren matras. Hoe meer veren het matras heeft, hoe steviger de ondersteuning. Een 1.000 veren matras voelt daarom harder aan dan een 500 veren matras en is daarom geschikt voor mensen met hoger lichaamsgewicht.

Bij onze luxere collecties zoals de Royal en de Diks collectie, hebben de matrassen een standaardafwerking met een natuurlatex afdeklaag. Natuurlatex vormt zich prefect naar de contouren van je lichaam en voelt hierdoor soepeler aan en kent tevens een zeer goede ventilatie.

De hardheid van een matras

Een matras is verkrijgbaar in verschillende hardheden. In de meeste gevallen is dat medium en firm. Daarnaast zijn er ook matrassen met soft als hardheid. Soft matrassen zijn geschikt voor een lichaamsgewicht tot 65 kg, medium matrassen voor een gewicht tot 85kg en firm matrassen voor een gewicht boven 85kg.

 

Topper

Een topper, ook wel topmatras genoemd is een dun matras (5 - 10 cm dik) dat bovenop je ‘gewone’ matras ligt. De belangrijkste reden om een topper aan te schaffen is omdat het zeker comfortverhogend werkt. Bij tweepersoons elektrische boxsprings zijn de toppers voorzien van een split. Een split is een mooi afgewerkte snede in het midden van de topper. Hierdoor kunnen de linker- en de rechterkant afzonderlijk van elkaar bewegen. Over het algemeen zijn onderstaande punten goede motivaties om een topper aan te schaffen:

• Upgrade van je huidige matras/ bed: een topper verbetert de ondersteuning van het matras waardoor je weer meer comfort ervaart en minder drukpunten

• Je past met een topper gemakkelijk de stevigheid van je matras aan, maar toppers zijn niet alleen voor oude matrassen. Het ligcomfort van je nieuwe matras maak je ook stukken zachter terwijl de tegendruk van het matras gelijk blijft. Wil je bijvoorbeeld graag nét ietsje zachter liggen op je huidige matras dan is het aanschaffen van een topper een zeer goed idee!

• Ter verbetering van de ondersteuning: Toppers van latex, Talalay latex of traagschuim verbeteren niet alleen het comfort van een matras, maar geven ook meer ondersteuning en een betere gewichtsverdeling. De contouren van je lichaam vullen zich nog beter op dan met topper van andere materialen

• Van 1 matras 2 aparte hardheden maken: wanneer je een ander gewicht hebt dan je partner of een andere voorkeur voor een hardheid kun je met ieder een eigen, aparte 1-persoons topper toch je eigen individuele hardheid bepalen. Vaak kiezen stellen voor twee verschillende hardheden van de matrassen. Een grote twee-persoons topper zorgt er juist voor dat het bed één geheel wordt en de naad in het midden verdwijnt. Er zijn dus meerdere mogelijkheden en zo is er voor ieder wat wils!

• Hygiëne: Door een topper blijft je matras zelf schoner en heeft deze een langere levensduur. De topper vangt het vocht op, waardoor je matrassen minder hard slijten. Wij adviseren altijd om een molton te gebruiken zodat je de levensduur van je topper verlengt. Een molton is ook stukken makkelijker te reinigen dan de tijk van een topper.

 

Ligcomfort

Type topper

Ik lig liever wat harder

Koudschuim topper

Ik lig liever wat zachter, drukverlagend en heb het snel koud

Traagschuim topper

Ik lig liever wat zachter maar wil een goede ventilatie

Talalay latex topperHoofd- en of voetbord

Met de keuze voor een hoofd- en of voetbord geef je de boxspring een heel eigen uiterlijk en karakter. De sfeer in je slaapkamer bepaal je dan ook mede door te kiezen voor een bepaalde stijl in hoofdbord en of voetbord. Ga je voor strak en tijdloos of kies je voor een romantische look met een rijk gecapitonneerde vormgeving? Natuurlijk bepalen de stof- en kleurkeuze van alle onderdelen van de boxspring en zo ook voor het hoofd- en voetbord het uiterlijk. Maak je boxspring persoonlijk en kies een stijl die helemaal bij jou past!

Welke soorten bedbodems zitten er in de box?

Soorten bedbodems

De bedbodem van een boxspring bestaat vaak uit een bonellvering of een pocketvering. De boxen zorgen voor met deze vering voor een stevige ondersteuning van het lichaam en zijn er in verschillende hoogtes. Bedbodems met bonellvering bestaan uit spiraalveren in de vorm van een zandloper die door middel van één staaldraad met elkaar verbonden zijn. Deze bonellveren zorgen voor een soepel ligcomfort. Een box met pocketvering bestaat uit zakjes met tonvormige veren die allemaal afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. De pocketveren zorgen voor een stabieler en steviger ligcomfort dan de bonellveren.

Het verschil tussen bonellvering en pocketvering

Het verschil tussen een bedbodem met bonellvering en pocketvering zit voornamelijk in de ondersteuning van het lichaam. Doordat een box met bonellvering bestaat uit één staaldraad met veren is hier geen sprake van zones, waardoor de ondersteuning van het gewicht overal hetzelfde is. Een bodem met pocketvering bestaat wel uit zones, waardoor lichaamsdelen zoals de heup en de schouder een stevigere ondersteuning krijgen. Daarnaast bewegen de pocketveren mee met de contouren van het lichaam, doordat ze afzonderlijk van elkaar verpakt zijn. Een box met pocketvering zorgt hierdoor voor meer comfort en een stevigere ondersteuning.

Een elektrische boxspring

Een boxspring kan worden uitgevoerd met een elektrisch verstelbare bodem. De elektrische bodem is altijd traploos verstelbaar, dat wil zeggen dat je hem precies zo instelt als jij het prettig vindt. Zowel het hoofd- als het voeteinde kun je onafhankelijk van elkaar verstellen voor een optimaal ligcomfort. Elk beddeel heeft zijn eigen motor. Voor een tweepersoons boxspring heb je dus altijd twee stopcontacten nodig.

Bij sommige boxsprings is het mogelijk om te kiezen voor een nóg luxere variant van de elektrische verstelbaarheid. Hier kun je bijvoorbeeld denken aan een massagefunctie tegen een meerprijs of een motor waarbij je je boxspring zo instelt dat het lijkt of je in een luie stoel zit. Dit is echter niet bij alle boxspringmodellen mogelijk.

Waarom kies ik voor een boxspring?

De voordelen van een boxspring op een rijtje

Optimale ondersteuning

De opbouw van een boxspring zorgt voor een comfortabel ligcomfort. Doordat je lichaamsgewicht door twee verenlagen wordt gedragen wordt de puntbelasting lager zodat je lichaamsgewicht gelijkmatiger wordt verdeeld. Dit is dan ook dé reden waarom je voor een boxspringcombinatie kiest: 's morgens uitgeslapen uit bed stappen en iedere dag fit beginnen!

Bepaal je eigen ligcomfort

Met de topper bepaal je jouw eigen ligcomfort. Door de verschillende type toppers is er altijd iets geschikt dat aansluit op jou wensen

Geschikt voor elke type slaper

Een boxspring is geschikt voor elke type slaper, zoals een rug-, zij- of buikslaper

Uitstekende ventilatie

Iedereen verliest transpiratievocht tijdens het slapen. Door de verenconstructie ontstaat er een open ruimte dat zorgt voor een uitstekende ventilatie en luchtcirculatie

Erg lange levensduur

De solide constructie van een boxspring zorgt ervoor dat een boxspring lang mee gaat.

Hoge instaphoogte

Een boxspring heeft over het algemeen een hogere instaphoogte dan een normaal bed. Hierdoor is het in- en uitstappen makkelijker

Veel verschillende soorten en kleurmogelijkheden

Boxsprings zijn er in veel verschillende soorten en talloze kleuren. Hierdoor is het makkelijk aan te passen aan het slaapkamerinterieur

Vlak en elektrische uitvoering

Door de keuze in een vlakke of elektrische bedbodem is het makkelijk een bed te kiezen die aansluit bij jouw ligcomfort

Een boxspring is compact

De maten van een boxspring zijn exacte maten doordat er geen frame omheen zit. Afhankelijk van de keuze van het het hoofdbord sluit deze juist aan, aan de breedte van de boxspring of oogt deze luxer doordat het hoofdbord iets breder is dan de breedte van de boxspring.

25 jaar garantie

Op boxsprings geldt een garantie van 25 jaar op veer- en framebreuk

90 Dagen Omruilgarantie

Wij zijn van mening dat wij een passend slaapadvies naar jouw persoonlijke wensen kunnen geven. Mocht het matras na een aantal weken toch niet even comfortabel liggen zoals gehoopt dan kun je gebruikmaken van onze 90 Dagen Omruilgarantie Mogelijk zal u een aantal weken aan het nieuwe ligcomfort moeten wennen. Wij vragen daarom om het matras in eerste instantie 30 dagen te testen voor dat je een herkeuze maakt. Dit om terleurstellingen naderhand te voorkomen.

Boxspringonderhoud: eenvoudig en snel

Onderhoud je boxspring goed!

Verleng de levensduur van je boxspring door deze netjes te houden. Met wat algemene onderhoudtips ben je al snel goed op weg om nog langer plezier van je boxspring te hebben.

Staat er bij de onderhoudstips van je eigen boxspring andere informatie houd dan altijd deze richtlijnen aan:

• Het is belangrijk om regelmatig je matras om te draaien, ook in de lengterichting. Wanneer je koos voor een traagschuim matras dan is de kans aanwezig dat het matras juist niet gedraaid mag worden. Onze slaapadviseur zal je hier dan altijd op wijzen

• Zorg ervoor dat je je slaapkamer genoeg (dagelijks) ventileert. Sla iedere morgen na het opstaan het beddengoed open en laat het een paar uur open liggen. Zo kan het vocht verdampen zonder dat het in het beddengoed of de topper trekt

• Heb je een vlek op je boxspring? Zorg ervoor dat je de vlek reinigt terwijl je ook rekening houdt met de oorzaak van de vlek. Kun je de vlek droog verwijderen? Probeer dan ook geen reinigingsmiddelen te gebruiken. Gebruik een borstel of een droge of vochtige doek om de eerste grote vlek het snelst mee te verwijderen. Wrijf nooit! Deppen is veel subtieler. Tip: probeer de vlek te verwijderen met mineraalwater met koolzuur.

• Gebruik altijd een molton om het matras of om je topper. De verlengt de levensduur, omdat het vocht niet meteen in uw matras of topper trekt. Daarnaast is een molton eenvoudig uit te wassen en te drogen.

• Laat kinderen niet op het bed springen, dit komt het interieur van de boxspring niet ten goede omdat de kans bestaat dat dit onherstelbaar beschadigd raakt

• Bij een elektrische boxspring is het belangrijk dat je nooit zit of staat op het verstelde hoofdbord of voetbord

LblTaxExcludeText