Je bed verschonen: wat je zeker moet weten!

Je keukenkastjes krijgen regelmatig een poetsbeurt, je toilet reinigen is je vaste prik en je vloer dweil je zodra het maar een beetje vies oogt. Je vindt jezelf dan ook een net persoon die het huishouden goed op orde heeft. Maar heb je eigenlijk wel eens stilgestaan bij je bed verschonen, hoe vaak je dit doet? Je bed waar je maar liefst 1/3 van je leven in doorbrengt. Je bed waar je maar liefst 56 uur per week zweet in achter laat. Over huidvet en dode huidcellen nog maar te zwijgen…


Bed verschonen: je voorkomt een hoop viezigheid

Oké. Je bed is dus al snel een ‘lekkere’ bron van bacteriën, stof, huisstofmijten en heel veel ander gespuis. Je denkt misschien dat je er heerlijk bij ligt, maar in werkelijkheid lig je op een berg van afschuwelijke, menselijke afscheidingen. Deze wetenschap zorgt ervoor dat je nog eens een keer goed nadenkt over je eigen ‘bed verschoon gedrag’. Sta eens stil bij hoe vaak je je bed verschoont. Je denkt misschien dat je hier heel nauwkeurig in bent. Maar is dat wel zo? Doe je het vaak genoeg? Vraag het voor de lol eens na bij vrienden en collega’s. Hoe vaak verschonen zij hun bed?

Om onszelf er van te overtuigen dat we het allemaal best al wel goed doen, zijn wij eens in de materie van het ‘bedden verschonen’ gedoken. Om er voor eens en altijd achter te komen wat de beste frequentie is voor het verschonen van je bed. En.. waar je jezelf aan blootstelt wanneer je dit niet doet. Je bent gewaarschuwd.. Nachtmerries zijn niet uitgesloten!


1x in de week je bed verschonen

Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1x in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch. Je spendeert gedurende een week genoeg uren in je bed om veel zweet, lichaamsvet, dode huidcellen, kwijl en vele andere nare dingen achter te laten. Iedere week wassen dus die lakens!

De meeste mensen wassen hun dekbekovertrek en hoeslaken in de zomer vaker dan in de winter. Puur omdat je in de zomer natuurlijk meer zweet. In de winter verschoont men het bed dan ook gemiddeld 1x in de 2 weken. Natuurlijk zijn er altijd mensen die het wel heel gortig maken. Zo heeft een onderzoek van ‘Daily Mail’, dat onder Britten is uitgevoerd aangetoond, dat maar liefst 17% van de Britten hun bed 1x in de maand verschoont! Maar 2 op de 5 Britten verschoont hun bed wekelijks. Je wilt er niet aan denken wat er allemaal in die bedden schuilgaat!


Bed opmaken na het verschonen

Beddengoed wassen: Hoe doe ik dit het beste?

Je bed verschoon je dus het beste 1x in de week en 1x in de twee weken is ook nog aanvaardbaar. Een andere belangrijke vraag die dan nog in ons hoofd speelt is: Hoe? Wat is nu de beste manier om ons beddengoed te wassen? De lakens in de wasmachines gooien, aanzetten en wachten? Nou, wanneer je je lakens écht grondig wilt wassen is het handig om het wassen iets meer aandacht te schenken. Lakens zijn natuurlijk behoorlijk omvangrijk en hebben wel wat ruimte nodig om echt goed schoon te wassen. Probeer dus niet alles in één keer in de wasmachine te proppen. Moet je hiervoor je dekbedovertrek en je laken(s) apart wassen dan is dat zo. Ze worden er een stuk schoner van! Het zorgt er ook voor dat je pillen en of witte strepen door het schuren voorkomt.

 

Hoe heter hoe beter?

Zorg er natuurlijk voor dat je altijd de wasinstructies van je verschillend beddengoed controleert. Verschillende materialen vergen verschillende instellingen. Geven de instructies aan dat je het beddengoed op een warmere temperatuur kunt wassen, doe dit dan zeker! Hoe heter je wast hoe beter je je beddengoed desinfecteert en hoe beter je allergenen die allergische reacties uitlokken vermindert. Op de verschillende fora lezen we dat de meeste mensen hun beddengoed bij 60 graden wassen. Heb je een huisdier dat regelmatig op of in je bed ligt? Verschoon je bed dan nog vaker!


Denk aan je molton/matrasbeschermer

Nu je toch je bed ontdaan hebt van de lakens en het dekbed, denk er dan ook zeker aan om regelmatig je molton/matrasbeschermer te wassen. Kijk ook hier goed naar de wasinstructies van het product zelf. Het algemeen advies is om je molton/matrasbeschermer iedere maand te wassen, in de zomer ook vaker dan in de winter.


Wat als je je bed niet vaak genoeg verschoont?

Wat ligt er allemaal  op de loer wanneer je je bed niet vaak genoeg verschoont? Een heleboel! We zullen enkele van deze narigheden wat uitgebreider beschrijven.

 

Huisstofmijten

Ja, deze kleine beestje bestaan echt. Het idee van beestjes in je bed is al naar genoeg, maar te weten dat deze zichzelf voeden met je dode huidcellen is misschien nog wel vervelender. Huisstofmijten kun je nooit helemaal vermijden. Door op tijd je bed te verschonen houd je ze in ieder geval zo goed mogelijk op afstand.

 

Andere beestjes

Eet je wel eens lekker in bed? Chips, een koekje of een lekker ontbijtje? Wees er op voorbereid dat je een aantrekkelijke omgeving creëert voor andere beestjes zoals mieren, luizen en bedwantsen. Een goede reden om je bed op tijd en vaker te verschonen.

 

Bacteriën

Natuurlijk kunnen al die restjes eten tal van bacteriën creëren. Ook ons eigen zweet, make-up resten en andere cosmetische restjes als crème en bodylotion creëren bacteriën en kunnen tevens huidreacties uitlokken.

Dierziektes

Vind je het ook zo gezellig als je hond of kat het bed op springt om lekker een tukje te doen? Weet dat het risico op wormen en vlooien dan meer aanwezig is. Misschien moet je Fikkie toch weer degraderen tot het vloerkleedje.


Zo word je bed verschonen leuk!

Oké oké, je bed verschonen moet dus best vaak wil je het een beetje hygiënisch en fris houden en het is gewoon een hele klus. Met onderstaande tip wordt je bed verschonen in ieder geval stukken leuker! In minder dan 1 minuut zit je dekbed in de hoes. Wauw!Het is nu behoorlijk overbodig om te zeggen dat je bed op tijd verschonen, en het liefst iedere week, erg belangrijk is. Met bovenstaande tip wordt het in ieder geval al een stuk leuker en gemakkelijker. Het grote voordeel? ’s Avonds kruip jij heerlijk tussen de schone, knisperende lakens. Mochten bovenstaande waarschuwingen je nog niet voldoende overtuigd hebben, dan is dat een minstens zo belangrijke reden!