Opruimcoach: 6 snelle hacks voor een opgeruimde slaapkamer

7 april 2022

Die ochtenden waarin je na een heerlijke nachtrust, volledig opgeladen wakker wordt. Heerlijk toch? Zeker. Tot het moment dat je je ogen opent en je jezelf bevindt in een jungle van hoopjes kleren, te veel boeken, ongewassen sokken. Brr! Tijd om daar wat aan te doen. Wij schakelden de hulp in van opruimcoach Kristel van Sekuur.

Oprgeruimde slaapkamer
Opruimcoach Kristel

Kristel Stalmans - opruimcoach

Kristel is opruimcoach en eigenaar bij Sekuur. Opruimen zit in haar DNA. Als kind is Kristel nog nooit gevraagd om haar kamer op te ruimen. Het was ook niet nodig. Haar kamertje.. daar was ze zo graag. Elke week zou ze deze opnieuw inrichten, kasten netjes ordenen, zelfs poetsen was geen straf. Geen wonder dat ze opruimcoach is geworden! 

 

6 Snelle hacks voor een opgeruimde slaapkamer

 

1. Maak je bed elke ochtend op

Maak er een gewoonte van om ’s ochtends je bed op te maken. Zo heb je meteen je eerste taak van de dag afgewerkt (voelt goed toch?), je kamer ziet er netter uit en je bed is ’s avonds uitnodigend om er in te kruipen.

Hoeveel donsdekens of dekbedovertrekken heb jij eigenlijk? Beddengoed dat matcht met de kleur van je behang is leuk, maar weet wel dat deze ook veel kastruimte innemen. Ik hanteer bij ons de regel: 3 setjes per bed. Eentje voor erop, eentje in de was en een reserve. Wil je echt ruimte besparen? Gebruik dan Vacuüm zakken voor je winterdekbed. Zo neemt deze de helft van de ruimte in én heb je weer wat extra plek wanneer je toch nog een leuk dekbedovertrek erbij wilt (bijvoorbeeld deze)! 

 

2. Benut de ruimte onder je bed

Vergeet jij ook wel eens te stofzuigen onder je bed? Ik maak me hieraan ook schuldig hoor. We vergeten het vaak, maar de ruimte onder het bed kan je perfect als opbergruimte gebruiken (bijvoorbeeld voor die vacuüm zakken voor je dekbed). Opbergdozen voor onder het bed zijn er in allerlei vormen & kleuren. Je kiest het beste voor een doos met deksel, zo houd je de inhoud stofvrij. Ben je aan het oriënteren voor een nieuw bed, dan kan je ook kiezen voor een bed met al ingebouwde (en stofvrije!) opbergruimte. Bijvoorbeeld het SMART bed uit de collectie van Swiss Sense.

 

3. Gebruik plaats besparende haakjes in de kleerkast

Hoe ziet jouw kledingkast eruit wanneer je deze opentrekt? Moet je duwen en trekken wanneer je dat ene leuke vestje wil dragen? En vervolgens je strijkplank en strijkijzer erbij halen omdat het helemaal gekreukt uit je kast komt?

Na de winter is het slim om te bekijken welke kledij je nog draagt en of er items wegkunnen. Maar denk ook eens aan plaats besparende haakjes in je kleerkast, deze slimme haakjes waarbij je 3 kleerhangers aan elkaar kunt verbinden zorgen ervoor dat je instant meer ruimte krijgt. Wil je helemaal zen zijn wanneer je je kast opentrekt? Gebruik dan overal de zelfde kleerhangers!

 

4. Start met verticaal opbergen

Verder kan je in je kledingkast de kleding die je opvouwt, proberen verticaal op te bergen. Dit scheelt niet alleen ruimte, maar geeft ook snel een overzicht van wat je in je kast hebt liggen.

Ikzelf vind het vooral goed werken in lades. Ik moet wel bekennen, dat wanneer zoonlief een T-shirt nodig heeft, de lade er een stuk minder opgeruimd bijligt. Maar goed, dat geldt ook voor de horizontaal opgeborgen truitjes.

 

5. Georganiseerde kledingkast? Kies voor lade organisers!

Wil je een volledig georganiseerde kleerkast? Gebruik dan zeker (lade) organisers  voor bijvoorbeeld ondergoed, sokken of juwelen.

En hee, geen paniek. Er schuilt niet in iedereen van ons een Mari Kondo die alles met de perfecte techniek vouwt en per kleur organiseert. Maar wanneer alles per soort samen ligt is het makkelijker je spullen terug te vinden en dus ook om ze weer op te ruimen.

 

6. Keep calm & label

Maak het je hersenen makkelijk en kies voor doorzichtige opbergdozen, of label de dozen die je al hebt om bijvoorbeeld seizoensgebonden accessoires op te bergen. Zo zie je meteen wat erin zit en bespaar je heel wat tijd. ’s Ochtends telt elke seconde, toch?


Meten is weten!

Zo, dat koffietje heb je nu wel verdiend!

Oh ja, nog wel even dit: meten is weten! Voor je enthousiast naar de winkelt gaat voor leuke opbergermanden, zorg dat je de juiste afmetingen van je kast of lade hebt. Zo vermijd je miskopen en kom je niet terug thuis met bakjes die niet in je kast passen.

Succes!

Misschien vind je dit ook interessant: