In 3 stappen het juiste dekbed kopen

9 januari 2017

Wat is er heerlijker dan ‘s avonds in een fijn bed stappen? Lekker wegduiken onder een warme deken met schoon beddengoed. Toch is een dekbed kopen lastiger dan je denkt. Wat zijn bijvoorbeeld de juiste afmetingen en materialen? Wij helpen je bij het kopen van jouw nieuwe dekbed! 

Wist je dat een mens ongeveer één derde van zijn leven doorbrengt in bed? Toch niet onbelangrijk om fijn beddengoed aan te schaffen om een goede nachtrust te hebben. Lees meer over hoe je in drie stappen het juiste dekbed kunt kopen dat past bij jou.

 

1. Kies de juiste afmetingen

De afmetingen van een dekbed en een dekbedovertrek zijn altijd groter dan de matrasmaat, aangezien ze een stuk over je bed vallen. Dit in tegenstelling tot een hoeslaken, die wel dezelfde afmetingen heeft als de matrasmaat. Ovm te zorgen dat je de juiste maat aanschaft voor een nieuw dekbed, hebben we een eenvoudige tabel met de verschillende afmetingen. Houd er rekening mee dat de breedte afhankelijk is van de matras maat en dat de lengte daarnaast ook afhankelijk is van je lichaamslengte. Ja het klinkt heel logisch, maar het wordt toch vaak over het hoofd gezien als mensen een dekbed kopen! De tabel is overigens een hulpmiddel en hoeft niet altijd aangehouden te worden. Zo kiezen veel mensen tegenwoordig eerder voor een royale dekbedmaat van 240 x 220 cm, dan 200 x 200 cm.dekbed kopen

 

2. Dekbed vullingen: wat past bij jou?

Hou je van ventilatie? Zweet je ’s nachts veel? Of heb je last van huisstofmijt? Dit zijn vragen waar je rekening mee houdt als je nieuw v aanschaft. Dekbedden zijn gemaakt van verschillende materialen en vullingen. Wat past bij jou: wol, dons of synthetisch?

 

• Dons Een donzen dekbed houd je de hele nacht warm. Dons zorgt voor een goede isolatie, omdat de zachte vulling de lucht vasthoudt. Daarnaast werkt het vochtregulerend en voelt het heerlijk licht aan door de veren.

 

• Synthetisch Synthetische dekbedden worden over het algemeen gemaakt van polyester. Mensen die last hebben van een huisstofmijt allergie kunnen het best kiezen voor synthetisch materiaal. Dat is onderhoudsvriendelijk en mag heet gewassen worden. Hierdoor gaat de huisstofmijt dood. Het nadeel is dat het materiaal minder ventilerend werkt.

 

• Wol Wol heeft als eigenschap dat het vochtregulerend werkt. Daarnaast is wol van nature warmte-isolerend door een natuurlijke luchtlaag. Maar tegenwoordig zie je wollen dekbedden minder, omdat ze worden ingehaald door donzen dekbedden vanwege de voordelen, zoals lichter van gewicht en een betere vochtregulatie. Daarom adviseren we je om eerder een donzen dekbed te kiezen in plaats vanv een wollen dekbed. dekbed kopen stappen

3. Houd rekening met verschillende warmteklassen

Tot slot zijn dekbedden te verkrijgen in verschillende warmteklassen. De warmteklasse geeft aan hoe warm het deken is. Welke klasse je kiest, is afhankelijk van je persoonlijke voorkeur. Heb je het in de nacht snel warm of juist snel koud? En welke temperatuur heeft de omgeving? Verschillende factoren die meespelen bij het kiezen van je dekbed. Een warmteklasse 1 deken is zeer warmte-isolerend en dik. Een warm winterdekbed dat je de hele nacht warm kan houden tijdens koude nachten. Klasse 2 en klasse 3 dekbedden zijn geschikt voor het hele jaar, waarbij klasse 3 geschikt is voor slapers die het ’s nachts snel warm hebben. Het dunste soort dekbed is warmteklasse 4: een zomerdekbed voor tijdens warme zomernachten. Welke heeft jouw voorkeur?

 

Een dekbed kopen: nu nog je keuze maken

Met fijn beddengoed kun je een heerlijke nachtrust tegemoet gaan. Ben je er al uit welk dekbed past bij jou? In onze webshop kun je je nog oriënteren en het aanbod bekijken. Natuurlijk is er ook altijd de mogelijkheid om één van onze winkels te bezoeken, waar onze slaapadviseurs je graag een passend advies geven. Heb je nog meer tips? Deel deze dan via de reacties hieronder, wij zijn benieuwd!

Laat hier je reactie achter