Goede voornemens: hoe houd ik het vol?

Swipe to the left
3 januari 2018 Geen reacties

Aan het eind van ieder jaar denken we vaak na over het afgelopen jaar en wat we in het nieuwe jaar willen veranderen. Heb jij ook goede voornemens voor 2018? Meer sporten, meer tijd doorbrengen met familie en vrienden, stoppen met roken en gezonder eten zijn waarschijnlijk voornemens waar jij ook over na hebt gedacht. Het bedenken van goede voornemens is in ieder geval meestal geen enkel probleem. Het naleven ervan blijkt daarentegen vaak enorm lastig.

Goede voornemens: hoe houd ik het vol? | Swiss Sense

Hoe houd ik mijn goede voornemens vol?

Slechts een klein deel van alle goede voornemens lukt echt. De meeste voornemens zijn we al vergeten voordat februari ook maar begonnen is. Sommige zelfs al na een paar dagen. Je motivatie, maar ook hoe je je goede voornemens voor het nieuwe jaar bepaalt, spelen een grote rol bij het slagen. Om je motivatie vast te houden is het sowieso raadzaam om ervoor te zorgen dat je goed slaapt, omdat je zonder energie snel de motivatie mist. Wil jij dit jaar je goede voornemens volhouden? Wij hebben in een checklist een aantal tips voor je op een rij gezet die je hierbij zeker helpt!


□ Maak een plan

Denk na over je voornemens en stel ze eigenlijk pas op oudejaarsavond. Om ze vol te houden is het belangrijk dat je er écht achter staat. Bedankt ook wat het betekent voor je dagelijks leven voordat je je voornemens opstelt. Is het realistisch om ze vol te houden? Vooral als je erg verschillende doelen hebt, is het ook belangrijk om een plan te maken. Niet alle intenties kunnen in de eerste paar weken worden gerealiseerd.


□ Stel jezelf concrete doelen

Zonder een concreet doel wordt een goed voornemen niet serieus genomen en snel vergeten. Als je weet waarom je iets doet en een duidelijk doel voor ogen hebt, zal het een stuk eenvoudiger voor je zijn om je goede voornemen vol te houden. Wees bescheiden en stel jezelf niet té hoge doelen. Voor concrete doelen voor je voornemens formuleer je antwoorden op de vragen "wat, wanneer en hoe?" Met concrete doelen kun je ook sneller beoordelen of je je goede voornemens hebt nageleefd. Je kunt jezelf dan ook zo nu en dan eens belonen.


□ Schrijf goede voornemens op

Een plan maken en de bedoelingen schriftelijk vastleggen bevordert het plichtsbesef om je aan je voornemens te houden. Verder helpt het om ze op te schrijven en ze in je huis neer te leggen of op te hangen. Dat herinnert je regelmatig aan je plan!


Goede voornemens: hoe houd ik het vol? | Swiss Sense

□ Onderbrekingen zijn toegestaan

Denk van tevoren niet altijd dat alles even soepel verloopt. Als het bijvoorbeeld even niet lukt om vast te houden aan je dieet vanwege een feestje, moet je dat niet zien als een groot probleem. Ga hier juist ontspannen mee om, want de dag erna kun je je plan weer oppakken. Er is na één slippertje geen reden om niet verder te werken aan je doelen.


□ Deel ze met je omgeving

Vrienden en familie bieden je extra motivatie. Als je hen vertelt wat je in het nieuwe jaar van plan bent, wordt het gemakkelijker om je goede voornemens vol te houden. Je voelt je niet alleen sneller verplicht, maar je zult er door je omgeving ook regelmatig aan herinnert worden. Misschien zijn er zelfs mensen met dezelfde intenties onder jouw vrienden en kennissen en kun je elkaar motiveren.


Welke tips of trucs pas jij toe om je goede voornemens vol te houden? Laat het ons in een leuke reactie weten. Tenslotte wensen we jou en je geliefden een gezond, liefdevol en uitgeslapen 2018!

Goede voornemens: hoe houd ik het vol? | Swiss Sense