Opmerkelijke resultaten uit ons slaaponderzoek

Swipe to the left
1 maart 2017 Geen reacties

slaaponderzoek

Uit ons slaaponderzoek - dat wij in samenwerking met NovioData onder 750 mensen in verschillende leeftijdscategorieën uitvoerden - kwam een aantal opmerkelijke zaken naar voren over het gedrag van Nederland in bed. Niet alleen het gedrag op het gebied van slapen maar óók op het gebied van sex.

Slaaponderzoek Swiss Sense: ons seksleven in bed is niet al te spannend

Een opmerkelijk resultaat dat uit ons slaaponderzoek naar voren komt is dat maar liefst 10,1% van de Nederlanders wel eens door het bed is gezakt tijdens een stevige vrijpartij. Het feit dat ruim 14% van de respondenten geen antwoord wil geven op deze vraag geeft aan dat dit percentage zelfs nog hoger kan liggen. Een opmerkelijke uitkomst, zeker wanneer uit de rest van het onderzoek blijkt dat het verder helemaal niet zo spannend tussen de lakens is. Althans, dat lijkt zo, want we blijken er ook zeer geheimzinnig over te doen.

Op de vraag over hoe vaak per week we een seksdroom hebben, wil bijna een derde geen antwoord geven. 14% geeft toe meer dan één keer per week een seksdroom te hebben, waarvan het merendeel mannen. Ons seksleven is nog net niet zo slaapverwekkend dat we ervan in slaap vallen, dat is ‘slechts’ 5% wel eens gebeurd.

Hebben we überhaupt eigenlijk wel seks? Een derde van de Nederlanders heeft minder dan één keer per week seks. Onder studenten is dat zelfs 44%, ook niet wat we bij het imago van het studentenleven zouden verwachten. Maar ook hier geldt weer dat meer dan een derde van de respondenten er liever niets over zegt.

We zijn dol op slapen 

Wat we dan wel doen in bed? Slapen natuurlijk, dat kunnen we als de beste! Bijna driekwart van de Nederlanders (72,4%) slaapt gemiddeld 7 uur of meer per nacht op werkdagen en zelfs 84,6% slaapt in het weekend gemiddeld 7 uur of meer per nacht. Opvallend hierbij is dat alleenstaande respondenten met uitwonende kinderen gemiddeld het kortst slapen per nacht en samenwonende of gehuwde respondenten zonder kinderen het langst. We slapen hierbij het liefst op onze zij (73,9%).

We brengen ook redelijk wat tijd niet-slapend in bed door! Doordeweeks brengt 45,3% per dag meer dan een half uur in bed door zonder te slapen, 17% van de vrouwen zelfs meer dan 1,5 uur. In het weekend brengt 55% van de respondenten meer dan een 0,5 uur per dag in bed door zonder te slapen. Hoe jonger we zijn, hoe meer tijd we hier niet-slapend spenderen. In de leeftijdsgroep 18-30 jaar is dit zelfs 73,5% en onder studenten 68%.

Lekker met onze pyjama in bed

Dat het niet zo bruisend is in bed, zou ook met het volgende te maken kunnen hebben. Meer dan de helft van de Nederlanders (51,6%) slaapt namelijk het liefst in een pyjama of nachthemd. Een derde van de mannen doet dat graag en twee derde van de vrouwen. Bijna een derde van de Nederlanders (30,1%) draagt het liefst alleen ondergoed in bed. Onder mannen is dit zelfs 42,7%.

Ook heeft bijna een kwart (23,5%) een slaapritueel van veelal 10-30 minuten, zoals in bad gaan voor het slapen of een hoofdstuk uit een boek lezen.

Grootste ergernissen in bed

Is het nog een beetje gezellig in bed of staan we bol van de ergernissen? 28,8% noemt ’s nachts moeten plassen als grootste ergernis tijdens het slapen, opvallend hierbij is dat meer mannen dan vrouwen dit zeggen. Gesnurk van onze partner volgt met 14% als ergernis, dit wordt uiteraard door meer vrouwen genoemd, op de voet gevolgd door het te warm of te koud hebben (13,6%) en een verstoorde nachtrust door kinderen, partner of buren (13,3%). Studenten noemen als grootste ergernis dat het standaard even duurt voor ze in slaap vallen. Examenstress?

En wat nou als we niet in slaap kunnen komen? Dan vinden we het fijn om te lezen (29,3%) of tv te kijken (22%). Studenten geven de voorkeur aan het checken van hun social media (36%). 1 op de 5 Nederlanders gebruikt medicatie of accessoires om beter te kunnen slapen, voornamelijk slaaptabletten (52,2%) en oordopjes (16,6%). 22,9% heeft vervolgens wel eens last van een ochtendhumeur, 6,8% zelfs iedere ochtend! Opvallend meer vrouwen (27,7%) en meer jongeren in de leeftijdscategorie 18-30 jaar (40,3%).

Een kwart slaapt beter zonder hun partner

Dat gesnurk zou wel eens de reden kunnen zijn dat 8,1% van de Nederlanders gescheiden van hun partner slaapt. Bijna driekwart (73,7%) slaapt wel iedere nacht samen in hetzelfde bed. Een kwart (24,5%) geeft echter wel aan beter te slapen zonder partner. En dat brengt ons weer terug bij ons seksleven, want beter slapen zonder je partner komt je seksleven uiteraard niet ten goede.

85% van de Nederlanders geeft hun nachtrust gelukkig een voldoende. Ruim een derde (38,8) geeft hun nachtrust zelfs een 8 of hoger. Het zit eigenlijk dus wel snor tussen de lakens!

En? Herken jij jezelf een beetje in de resultaten van het slaaponderzoek?