Tips om restless legs klachten te verminderen

16 december 2016

Heb je vaak een jeukend of rusteloos gevoel in je benen? Constant de drang om je benen te bewegen? Alsof je teveel energie hebt, die je eruit wilt schoppen. Herken je dit? Dan is de kans groot dat je RLS hebt, oftewel het Restless Legs Syndrome. Wij hebben tips voor je om de klachten te verminderen.

Wist je dat twee keer zoveel vrouwen als mannen last hebben van het syndroom? En vanaf een jaar of 45 is de kans groot dat je het syndroom krijgt. Het kan erfelijk bepaald zijn, maar ook factoren als cafeïne- en nicotinegebruik en ijzertekort kunnen veroorzakers zijn van Restless Legs.

Restless legs & slapeloosheid

Meestal heb je last van rusteloze benen voor het slapengaan of tijdens de nacht, waardoor je een verstoord slaapritme krijgt. Je ligt uren wakker voordat je in slaap valt. Met als gevolg vermoeidheid en slaapgebrek. Slapeloosheid gaat dus gepaard met het Restless Legs Syndrome. In een eerder blogbericht gaven we je 5 tips om slapeloosheid te verminderen. Deze tips zijn wellicht handig voor je om een fijnere nachtrust tegemoet te gaan.

5 tips tegen rusteloze benen

Hoe kom je toch van dat jeukende en prikkelende gevoel af in je benen?

1. Slaapritme Hoe lastig het ook is om in slaap te komen met rusteloze benen, probeer een slaapritme te creëren. Dat wil zeggen dat het verstandig is om vaste slaaptijden voor jezelf aan te houden en rond hetzelfde tijdstip op te staan.

2. Genoeg lichaamsbeweging Probeer overdag genoeg te bewegen. Natuurlijk niet teveel, maar het is belangrijk dat je in beweging blijft. Ga een uurtje per dag wandelen of lekker joggen.

3. Verminder het gebruik van alcohol & cafeïne Het gebruik van alcohol en cafeïne kan Restless Legs veroorzaken of verergeren. Probeer daarom  alcoholhoudende dranken, koffie, thee en energiedranken te verminderen of zelfs te vermijden.

4. Massage Neem op zijn tijd een lekker voetbad of een beenmassage. Dit zorgt voor een betere bloeddoorstroming en een rustgevend gevoel.

5. Gezonde voeding Probeer zo gezond mogelijk te eten. Daarbij is regelmaat belangrijk. Dus hou vaste tijdstippen aan voor maaltijden en tussendoortjes.   Mocht je echt veel last blijven houden, raadpleeg dan een arts. Waarschijnlijk krijg je dan extra geneesmiddelen die het gevoel in je onrustige benen doet verminderen. Heb jij nog andere tips tegen Restless Legs?  

Truus 29 mei 2020 at
Ik kreeg n hele goede tip die bij mij dus heel goed werkt ! Geen kaas meer eten. Ongelooflijk maar waar. Ik eet al 2 weken geen kaas meer en heb dus ook al die tijd geen last van mijn benen meer gehad ‘s nachts. Hoe t werkt weet Ik niet maar ik ben dus ongelooflijk blij met deze tip, vandaar dat ik deze heel graag wil delen met anderen !!
Chantal Van Acker 21 juni 2020 at
Vooral warmte aan de benen vermijden. Ik slaap bvb nooit met een pyama. Warmte triggert de RLS. Ook de benen in de hoogte leggen helpt maar vooral de benen laten afkoelen. Loop op je blote voeten in het gras 's nachts.
johnenina9@gmail.com 26 december 2023 at
Meestal is een te laag staalgehalte een oorzaak ik heb nu 6 weken staalpillen en ben nu op een aanvaardbaar niveau en heb er geen last meer van.
Laat hier je reactie achter