Blog - Stappenplan voor de voorjaarsschoonmaak

Swipe to the left
18 maart 2018 Geen reacties

De lente is in aantocht! Langzaamaan verdwijnen de grijze dagen, schijnt de zon wat vaker en komen we uit onze winterslaap. Dit is het perfecte moment voor de jaarlijkse voorjaarsschoonmaak: opruimen en schoonmaken. Maar waarom doen we dit eigenlijk? Waar te beginnen en hoe pak je dit aan? Met deze tips geven we jou een duwtje in de goede richting.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Stappenplan voor voorjaarsschoonmaak | Swiss Sense

Als de lente echt aanbreekt, kun je genieten van de lentezon en je vrije tijd!

Waarom doen we een voorjaarsschoonmaak?

Een grote schoonmaak is eens in de zoveel tijd erg gezond én je houdt er een goed gevoel aan over: leegte, rust en een geordend huis. Maar waarom doet iedereen dit in de lente? Hiervoor moeten we even terug in de tijd. Vroeger werd er in de winter gestookt met kolenkachels en waren er nog geen stofzuigers. Zodra de winter voorbij was, werden de resten van de kolenkachels en het stof – dat maandenlang vrij spel had – opgeruimd. Nu is dit al jaren verleden tijd. Maar het gevoel van een schoon en fris huis aan het begin van een nieuw seizoen, is voor veel mensen een reden de voorjaarsschoonmaak in ere te houden.

 

Daarnaast worden de dagen richting de lente weer langer en zonniger, waardoor ons energielevel stijgt. In de winter komen we nauwelijks in aanraking met zonlicht en worden we minder energiek. Het liefst doen we zelfs letterlijk een winterslaap. De grote hoeveelheid extra energie in de lente zorgt ervoor dat we massaal aan het schoonmaken slaan.

Tekst gaat door onder de afbeelding.

Stappenplan voor voorjaarsschoonmaak | Swiss Sense

6 tips voor jouw voorjaarsschoonmaak

Het liefst wil je iedere ruimte in je huis aanpakken, maar een van de belangrijkste tips is om één ruimte per keer aan te pakken. Je besteedt ruim een derde van je leven in je slaapkamer. Je slaapkamer is daarom de perfecte ruimte om je voorjaarsschoonmaak te starten! Met een opgeruimde en schone slaapkamer begin en eindig je de dag met een opgeruimd gevoel.

 

Om je op weg te helpen, delen we een stappenplan om jouw weg naar een frisse slaapkamer gemakkelijker te maken. Dan kun je als de lente echt aanbreekt genieten van je vrije tijd en de lentezon!

  • Stap 1: Een goed begin is het halve werk. Heb je alle schoonmaakspullen in huis? Staan de emmers paraat? Zorg dat je uitgeslapen bent en goed ontbeten hebt. Een flinke voorjaarsschoonmaak kan namelijk voelen als topsport! Zet vervolgens onze schoonmaak playlist op Spotify aan! Nu ben je klaar om te beginnen.
  • Stap 2: Schoonmaken begint met opruimen. Voordat je aan de slag gaat met schoonmaakspullen en sop, haal je de vuilniszakken tevoorschijn. Berg alle spullen op waar ze horen en doe onnodige spullen de deur uit. Is je slaapkamer opgeruimd? Dan kun je door naar stap 3.
  • Stap 3: Tijd om je bed te verschonen. Tijdens de voorjaarsschoonmaak willen we alles grondig wassen. Gooi daarom niet je dekbedovertrek, lakens en molton tegelijk in de wasmachine. Door het apart te wassen, worden ze een stuk schoner. Hiermee voorkom je ook pillen en witte strepen in je beddengoed. Houd wel rekening met de wasvoorschriften van je beddengoed. Meer weten over het verschonen van je bed? Klik dan hier.
  • Stap 4: Hoewel mensen vaak hun kussensloop wassen, wordt het hoofdkussen zelf vaak vergeten. Neem deze daarom ook mee tijdens je voorjaarsschoonmaak. Hoe je je kussen het beste reinigt, is afhankelijk van het materiaal. Lees hier hoe je jouw hoofdkussen het beste wast. 
  • Stap 5: We verwachten dat ons bed warm en zacht is. Dat vinden we fijn. Maar niet alleen wij! Ook ongedierte houdt hiervan. Ieks! Controleer je bed daarom goed op ongedierte. Bekijk de naden van je matras, kussens en de achterkant van je hoofdbord. Geen vreemde vlekjes? Geen schildjes? Gelukkig, dan kun je door naar de volgende stap! Ben je bang dat je wel last hebt van ongedierte in je bed? Lees hier wat je eraan kunt doen.  
  • Stap 6: Je kamer is opgeruimd. Je bed is schoon. Ga met de stofzuiger door je slaapkamer, een sopje over de schappen en kastjes, even dweilen en klaar is Kees! Jouw slaapkamer is klaar voor de lente.

Hopelijk hebben deze tips je geholpen bij de voorjaarsschoonmaak van jouw slaapkamer. Nu kun je uitgeslapen verder met de rest van je huis. Succes!

 

Heb jij nog tips voor de voorjaarsschoonmaak? Laat het achter in de reacties!