Wat zegt je slaaphouding over jouw karakter?

15 augustus 2017

Een slaaphouding zegt niet alleen iets over je persoonlijkheid en karakter. Door inzicht te krijgen in je slaapgewoontes en te kiezen voor het juiste ligcomfort, voorkom je pijntjes en ongemakken. Zo ontwaak je iedere ochtend energiek en uitgeslapen! Wie wil dat niet?! De meest voorkomende slaaphoudingen zijn de rug-, zij- en buikhouding.


De rugslaper

Ben jij een rugslaper? Dan ben je vast een uitstekende luisteraar en help jij het liefst anderen uit de brand. Zelf sta je niet graag in het middelpunt van belangstelling en stel je hoge eisen aan jezelf.

Een slaaphouding op je rug is de meest natuurlijke houding voor je lichaam. Doordat de ruggengraat in een rechte houding ligt, is er weinig belasting op de ruggenwervels. Hierdoor is deze slaaphouding het beste voor de rug, nek en het hoofd. Daarnaast heb je als rugslaper minder kans op rimpelvorming, doordat de gezichtshuid kan ademen en er geen druk op de huid wordt uitgeoefend. Een groot nadeel van het slapen op de rug is dat je gevoeliger bent om te snurken. Ook wanneer je verkouden bent wordt ademen door je neus lastig wanneer je op je rug slaapt.


Ons advies: wanneer je een rugslaper bent, raden we je aan op een hoofdkussen met dons te slapen. Doordat de vulling kan bewegen, kan dit type hoofdkussen de beste ondersteuning bieden. Ben je allergisch voor dons of veren? Kies dan voor een kussen met vezelvulling.

Rugslapen persoonlijkheid

De zijslaper

Als zijslaper ben je vaak meegaand en relaxt. Als echt “mensenmens” houd je ervan mensen om je heen te hebben. Vaak heb je er wel moeite mee om zelf een beslissing te nemen, maar als je eenmaal weet wat je wilt ga je er helemaal voor.

Voor Nederlanders is deze slaaphouding veruit de populairste. Doordat de ruggengraat recht ligt terwijl je slaapt, worden de rug en nek beschermd. Als zijslaper heb je vaak minder last van snurken en voorkom of verminder je oprispingen en brandend maagzuur. Slapen op je zij kent ook nadelen. Doordat je gezicht in het kussen ligt kan rimpelvorming ontstaan en kunnen borsten uitzakken door de zwaartekracht.


Ons advies: een hoofdkussen met latex of een hoofdkussen met traagschuim is uitermate geschikt voor mensen die op hun zij slapen. Een andere optie is een kussen met dons of veren. Houd rekening dat je een hoofdkussen koopt waarin je hoofd niet te diep wegzakt en de ruimte boven de schouder gevuld wordt.

zijslaper tips

De buikslaper

Ben jij gek op avontuur, sociaal en openminded? Dan ben je vast een buikslaper. Een gezellig persoon, die erg gevoelig is voor kritiek en graag de touwtjes in handen houdt. Soms maak je een nerveuze indruk en ben je snel op je teentjes getrapt.

De slaaphouding op de buik is veruit de slechtste houding voor het lichaam. Doordat je hoofd en nek voor langere tijd worden geblokkeerd, kun je last krijgen van je nek. Uiteindelijk kan dit tot ernstigere kwaaltjes leiden, als hoofdpijn en spanningen in het lichaam. Doordat de ruggengraat in een onnatuurlijke positie zit, staan spieren en gewrichten onder druk. Toch heeft deze slaaphouding ook voordelen. Als buikslaper heb je vaak minder last van snurken en worden de darmen bevorderd.


Ons advies: probeer deze slaaphouding af te leren. Mocht je toch graag op je buik slapen, kun je het beste met een extreem laag of zelfs zonder hoofdkussen slapen. Hierdoor voorkom je dat ook de nek in een onnatuurlijke positie komt en je hier op termijn last van kunt krijgen.


Slapen op je rug is de beste slaaphouding voor ons lichaam. Hierbij liggen de ruggenwervels in een natuurlijke houding. Wanneer je last hebt van specifieke klachten, kan het aannemen van een andere slaaphouding voor veel verlichting zorgen.


Wat is jouw favoriete slaaphouding? Laat het ons weten!

P.G. van der Togt 17 maart 2020 at
Zij ligging waarbij armen en benen zoveel mogelijk op het matras rusten.
Laat hier je reactie achter