Zomertijd: hoe zit dat ook al weer?

Elke laatste zondag van maart gaat de zomertijd in. Maar hoe zit het ook al weer: gaat de klok nu vooruit of achteruit? En hoe stel jij je in op de zomertijd? Wij zochten het voor je uit en geven je tips om een goede nachtrust te behouden!
Zomertijd

Een uurtje minder slapen

Elke laatste zondag van maart gaat de zomertijd in, dit jaar is dat in de nacht van zaterdag 30 op zondag 31 maart. De klok wordt dan verzet van 02:00 naar 03:00 uur. Een uur vooruit dus. Dat betekent dat we een uur korter kunnen slapen. Het is dan in de ochtend langer donker en in de avond langer licht. Op de laatste zondag van oktober zal de wintertijd weer in gaan, dan gaat de klok weer een uur achteruit. Met dit handige ezelsbruggetje vergeet jij nooit meer of de klok een uur voor- of achteruit moet. In het voorjaar gaat de klok een uur vooruit en in het najaar gaat de klok een uur achteruit


1. Ga in de avonden voor de klok verzet wordt eerder naar bed

Het is heel normaal dat je even moet wennen wanneer de klok wordt verzet. Je lichaam heeft namelijk veel baat bij regelmaat. Door het verzetten van de klok wordt het ritme een uur verschoven, en dat kan er voor zorgen dat je in de week na het verzetten van de klok wat moeier bent.

Om jezelf nu alvast voor te bereiden op de zomertijd is het aan te raden om de dagen voor de klok verzet wordt elke dag 15 minuten eerder naar bed te gaan. En in de ochtend 15 minuten eerder op te staan. Bouw dit uit tot je op de dag dat de klok verzet wordt al ingesteld bent op het nieuwe ritme. Zo verklein je de kans dat je er last van hebt.


2. Zorg voor voldoende daglicht, met name in de ochtend

Het liefste ga je wanneer je opstaat gelijk naar buiten, maak een lekkere ochtendwandeling of ga lekker hardlopen. Niet alleen doet een rondje in de natuur wonderen voor je gemoedtoestand, maar het helpt je ook nog eens om in de avond beter te slapen.


3. Vermijd fel licht in de avond

Wanneer het donker krijgt je lichaam een seintje om melatonine aan te maken. Doordat het tijdens de zomertijd langer licht is buiten, krijg je dus minder snel een seintje die zegt dat het tijd is om naar bed te gaan. Door fel licht zoveel mogelijk te vermijden in de avond help je jouw lichaam om zich klaar te maken voor bed. En ja… ook schermen zorgen voor fel licht, het liefste gebruik je deze een uur voor je gaat slapen dan ook niet meer.


4. Drink even geen koffie en alcohol na de middag

Koffie en alcohol werken oppeppend voor je lichaam, maar dat is precies wat je nu even niet wil. Wanneer je goed wil slapen is het aan te raden om cafeïne en alcohol zoveel mogelijk te beperken, met name wanneer je last hebt van het verzetten van de klok. Drink het liefste 8 uur voor het slapen geen koffie meer en probeer in de avond alcoholische drankjes te vermijden.

Met deze producten ben je klaar voor de zomertijd