Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras?

Een goede nachtrust begint met een fijn bed en een goed matras. De zoektocht naar hét geschikte matras voor jou kan best een opgave zijn. Er zijn zo veel soorten matrassen met ieder verschillende eigenschappen.

Wat dan het beste matras voor jou is, dat is heel persoonlijk. Wij vertellen je graag waar je op moet letten om jouw nieuwe matras te vinden. Of beantwoord een aantal eenvoudige vragen en ontvang direct advies met behulp van onze matraswijzer.

Start de matraswijzer >

Heb je het ’s nachts snel warm?

Kies dan voor een matras dat goed ventileert. Onze Breeze matrassen zorgen voor uitstekende ventilatie en verkoeling. Daardoor geniet jij van een frisse nachtrust.


Bekijk alle Breeze matrassen >
 1. Gazella Breeze I Pocketvering Matras 2 halen = 1 betalen
  Gazella Breeze I Pocketvering Matras
  vanaf Special Price  439,-
 1. Gazella Support I Pocketvering Matras 2 halen = 1 betalen
  Gazella Support I Pocketvering Matras
  vanaf Special Price  469,-

Heb je lichamelijke klachten?

Lichamelijke klachten kunnen je nachtrust flink verstoren. Kies voor een matras met uitstekende ondersteuning en drukverdeling. Onze Support matrassen bieden voor jouw uitkomst.


Bekijk alle Support matrassen >

Zoek je gewoon een comfortabel matras?

Een allround prettig comfort vind je in onze Comfort matrassen. Deze matrassen bieden een veerkrachtige basis voor een optimale nachtrust.


Bekijk alle Comfort matrassen >
 1. Gazella Comfort I Pocketvering Matras 2 halen = 1 betalen
  Gazella Comfort I Pocketvering Matras
  vanaf Special Price  359,-

Welk matras past bij mijn slaaphouding?

Ben je een rugslaper?

Als rugslaper is het voor jou belangrijk dat je met je rug in de natuurlijke S-vorm kan liggen. Ga daarom voor een zacht of medium matras, want dan ligt je rug nooit in een té holle of bolle stand. Zo behoudt je rug de natuurlijke vorm en krijg je de juiste ondersteuning van het matras.


Bekijk matrassen voor rugslapers >

Slaap je op je zij?

Kies als zijslaper voor een matras met speciale comfortzones. Deze zones zorgen voor de juiste ondersteuning voor je hele lichaam. Je heupen en schouders kunnen wegzakken in deze zones van het matras. Daardoor lig jij met je rug in een volledig ergonomische rechte lijn.


Bekijk matrassen voor zijslapers >

Ben je een buikslaper?

Als buikslaper heb je meer kans op een pijnlijke onderrug. Een te zacht matras zorgt bij buikslapen namelijk voor een té holle rug. Ga daarom voor een medium of hard matras. Hoe hoger je lichaamsgewicht, hoe steviger het matras.


Bekijk matrassen voor buikslapers >

Draai je veel in je slaap?

Jij hebt geen echte vaste slaaphouding. Mensen die meerdere slaaphoudingen hebben tijdens de nachtrust noemen dat “draaiers”. Voor jou is het belangrijk dat je in meerdere houdingen comfortabel ligt. Je nieuwe matras moet dus een “allrounder” zijn.


Bekijk matrassen voor draaiers >

Waar moet ik op letten bij het kopen van een matras?

Er is een aantal eigenschappen die een belangrijke rol spelen bij het kopen van een matras. De belangrijkste punten waar je op moet letten hebben we je al verteld.

 • Heb je het snel warm? Kies dan voor een matras dat goed ventileert en geniet van een frisse nachtrust.
 • Heb je lichamelijke klachten? Kies dan voor een matras met uitstekende ondersteuning en drukverdeling.
 • Je slaaphouding. Slaap je op je buik, rug of zij? Of kun je niet stil liggen?

Naast deze essentiële persoonlijke behoeftes, zijn er ook praktische overwegingen.

Lengte

Je lichaamslengte bepaalt ook de benodigde lengte van je matras. Ons advies is dat een ideaal matras ongeveer 20 cm langer zou moeten zijn dan je eigen lengte. Is je lengte gemiddeld? Dan volstaat een matras van 200 cm lang. Ben je langer dan gemiddeld? Kies dan voor een matras van 210 cm of misschien zelfs wel 220 cm.

Komt je matras in je huidige bed? Houd dan natuurlijk wel rekening met de lengte van dat bed en de bedbodem(s). Het matras moet natuurlijk in je huidige bed passen.

Gewicht

Ook je lichaamsgewicht speelt een grote rol bij de keuze van het juiste matras. Je kunt je wel voorstellen dat de belasting van een matras groter is bij een hoger lichaamsgewicht. Let daarom goed op de juiste ondersteuning die past bij jouw gewicht.

De kern van het matras zorgt voor de ondersteuning. Zo'n matraskern kan bestaan uit vering of schuim. Over het algemeen zorgen koudschuim en pocketvering matrassen voor de meest stevige ondersteuning. Bij pocketvering matrassen geldt ook; “hoe meer pocketveren, hoe steviger de ondersteuning”.

Postuur

Naast lengte is het ook belangrijk om rekening te houden met je postuur. Je postuur heeft invloed op de ideale breedte van je matras. Bij een normaal postuur past een standaardbreedte van 90 cm. Heb je een breed postuur? Dan past een matras met een breedte van 100 cm beter. Dat zal veel prettiger liggen en biedt je meer ruimte.

Hygiëne

Is hygiëne voor jou extra belangrijk? Kies dan voor een matras met een afneembare en wasbare hoes. Door de hoes regelmatig te wassen houd je je matras lekker fris en schoon. Daarnaast adviseren wij het gebruik van een matrasmolton.

Allergisch

Hoe staat het met huisstofmijten? En zijn er misschien andere materiaalstoffen waar je allergisch voor bent? Er bestaan matrassen die vrij zijn van schadelijke stoffen en anti-allergisch zijn. Let bij de aanschaf van een matras dan op deze kenmerken van een matras.

Prijs

De prijzen van matrassen lopen erg uiteen. Dat heeft voornamelijk te maken met het materiaal. De prijs is hoger naar mate er meer materiaal in een matras zit. Daarnaast speelt natuurlijk de kwaliteit van gebruikte materialen een rol. Hoe hoger de kwaliteit van een matras, hoe hoger ook de prijs.

Wist je trouwens dat je ongeveer 1/3 van je leven slaapt? En wist je dat je beter presteert als je beter slaapt? Investeren in een matras dat bij jou past, is dus meer dan een investering in een goede nachtrust. Het zorgt ook voor een prettige en energieke dag.

Welke verschillende maten matrassen zijn er?

Als je op zoek gaat naar een nieuw matras, is het belangrijk dat je de juiste afmeting kiest. Het matras moet namelijk perfect passen op jouw bed. Bepaal de breedte, lengte en dikte van jouw nieuwe matras.

Breedte

Bij een 1-persoons bed is de standaard maat van een 1-persoons matras 90x200 cm. Bij een 2-persoons bed is een 2-persoons matras van 180x200 cm een veel verkochte optie. Twijfelaars zitten net tussen een 1-persoons en 2-persoons bed in.


Bij twijfelaars zijn twee matrasmaten erg populair. De smalle variant is 120x200 cm. Een iets breder matras voor een twijfelaar is 140x200 cm.

Lengte

Naast de breedte, kun je ook verschillende lengtes kiezen. Je lichaamslengte en lengte van je bed en bedbodem bepalen de lengte van je matras.


Een goed matras is 20 cm langer dan jouw lengte. Matrassen worden het meest verkocht in een lengtemaat van 200 cm. Maar er zijn ook 1-persoons matrassen, 2-persoons matrassen en twijfelaar matrassen met lengtes van 210 cm of 220 cm.

Dikte of hoogte

Ook de dikte of hoogte van een matras is van belang. De mate van ondersteuning en het comfort dat je tijdens het slapen ervaart, hangt hier ook heel veel vanaf.


Een matras dat lekker slaapt moet een minimale dikte hebben van 15 cm en een standaard matras heeft een dikte tussen de 17 en 20 cm. Er zijn ook dikkere matrassen te bestellen, namelijk matrassen met een dikte van 22 cm, 23 cm, 24 cm en 25 cm.

Welke soorten matrassen zijn er?