Lang slapen is nog geen goed slapen

Swipe to the left
22 september 2017 Geen reacties

In onze samenleving speelt een gezonde levensstijl een steeds grotere rol. Goed slapen is daarin essentieel. Toch wordt een goede nachtrust vaak vergeten als onderdeel van deze levensstijl. Uit grootschalig onderzoek in opdracht van de Hersenstichting blijkt dat veel Nederlanders te kampen hebben met slaapproblemen. Voor dit onderzoek zijn slaapgegevens van 140.000 mensen uit 34 nationale bevolkingsonderzoeken met elkaar vergeleken. Daardoor zijn de onderzoekers nu voor het eerst in staat om iets te zeggen over slaapgewoonten in Nederland.

Genoeg slapen is geen garantie voor goed slapen

De duur van de slaap is voor ons Nederlanders geen enkel probleem. Het onderzoek wijst uit dat 90% het aanbevolen aantal uren per nacht slaapt. Dat betekent alleen niet dat de nachtrust ook goed is geweest, want lang slapen is niet hetzelfde als goed slapen. Een slechte nachtrust is vaak een gevolg van slaapproblemen of slapeloosheid. Er is sprake van slapeloosheid als symptomen minimaal drie keer per week voorkomen, dit minimaal drie maanden duurt, men er overdag last van ondervindt en het niet door verstorende slaapomstandigheden komt. Er zijn drie soorten symptomen van slaapproblemen en slapeloosheid die duiden op een slechte nachtrust.

  • Je hebt moeite met in slaap komen. Het duurt dan langer dan 30 minuten voor je in slaap valt.
  • Je hebt moeite met doorslapen. Je wordt ‘s nachts wakker en kunt daarna maar moeilijk weer in slaap vallen.
  • Vroeg wakker worden. Je wordt 's ochtends vanzelf erg vroeg wakker. Dat neemt toe naarmate je ouder wordt.

Lang slapen is nog geen goed slapen | Swiss Sense

Voornamelijk mensen die korter slapen dan aanbevolen geven aan dat zij last hebben van deze symptomen, maar ook mensen die langer slapen ondervinden gevolgen van slapeloosheid.

Vrouwen slapen langer, maar ook slechter dan mannen

Over het algemeen slapen vrouwen langer dan mannen, maar ze slapen wel een stuk slechter. De cijfers laten zien dat vrouwen moeilijker in slaap komen en meer moeite hebben met doorslapen. Ze gebruiken ook meer slaapmedicatie dan mannen. 11% van de vrouwen van 41 tot en met 65 jaar gebruikt slaapmedicatie. Van de mannen in dezelfde leeftijdsgroep gebruikt  4,6% slaapmedicatie. In de leeftijdsgroep 65 plus is het medicatiegebruik 17,5% van de vrouwen en 6,1% van de mannen. Meer verschillen tussen vrouwen en mannen en alle andere belangrijke resultaten van dit onderzoek zie je in deze overzichtelijke infographic. 

Lang slapen is nog geen goed slapen | Swiss Sense

Verband tussen goed slapen en gezondheid

Er is al veel gezegd en geschreven over het verband tussen langdurig slaaptekort en onze gezondheid. Dit onderzoek bevestigt dat slaaptekort op lange termijn het risico op lichamelijke aandoeningen als obesitas, hart- en vaatziekten en diabetes type 2 vergroot. Daarnaast neemt ook de kans op angststoornissen, depressie en dementie toe. Kom jij ook slecht in slaap of heb je moeite met doorslapen? Lees dan ook eens onze 20 tips voor een goede nachtrust.