Wat doe je tegen snurken?

Snurken, wat doe je ertegen? Het komt vaak genoeg voor. Bij mannen vaker voor dan bij vrouwen en daarnaast speelt ook leeftijd vaak nog een rol. Hoe ouder je wordt des te groter de kans op snurken namelijk wordt. Wat zijn nou eigenlijk de oorzaak van snurken en wat kun je eraan doen om het te voorkomen? Je leest het in dit artikel.

Wat is de oorzaak van Snurken?

De oorzaak van snurken heeft te maken met de lucht die je in- en uitademt waarbij er geen volledige vrije doorgang is. Dit kan komen door je neus die verstopt zit, overgewicht, een allergie of door de vorm van je neus. Naast de eerder genoemde oorzaken heeft de slaapfase waarin je zit ook invloed op snurken. Zo ben je bij de remfase van je slaap meer ontspannen waardoor je tong en keel sneller geluid kunnen maken. Vooral bij alcohol of medicijngebruik komt dit sneller voor.

 

Tips tegen snurken

1. Vermijd alcohol.
2. Rook je? Dat helpt niet meer om snurken tegen te gaan. Je luchtwegen worden op deze manier namelijk nauwer.
3. Sporten helpt je spiermassa te vergroten waardoor ook je keelspieren, wat weer kan helpen om snurken tegen te gaan.
4. Eet niet te zwaar voor je gaat slapen.
5. Zijslapen: Slaap op je zij in plaats van je rug.
6. Zorg dat je neus vrij is zodat je probleemloos gaan ademen.
7. Gebruik een extra kussen zodat je hoofd hoger ligt. Op deze manier blijven je luchtwegen beter openstaan.

Wat doe je tegen snurken Wat doe je tegen snurken

Huismiddeltjes tegen snurken

Zout water en baking Soda gorgelen.

Verstopte luchtwegen of neus kun je verhelpen door warm water met een halve theelepel zout te mengen en hier ook een snufje baking soda bij te doen. Dit moet je vervolgens een beetje in je neus spuiten voor je naar bed gaat.

 

Ui

Een klassieke tip van vroeger is een ui door midden snijden en deze met een beetje zout erover naast je hoofdkussen te leggen (op je nachtkastje of stoel).

 

Munt gorgelen

Mocht je snurken worden veroorzaakt doordat je allergisch bent voor iets of de verkoudheid te pakken hebt, dan helpt het weleens om een glas koud water met munt of pepermuntolie te gorgelen (en weer uitspugen!)

 

Lichaamsbeweging

Als je zwaarder dan gemiddeld bent dan kan gewichtsverlies wel helpen om snurken tegen te gaan.

 

Oordopjes tegen snurken

Helpen bovenstaande oplossingen nog niet en heb je nog steeds last van je buurman of -vrouw in bed? Gebruik dan oordopjes. Op deze manier zal je wat minder last hebben van het gesnurk.