Wat doe je tegen snurken?

Word jij regelmatig wakker van een snurkende partner? Of misschien zelfs van je eigen gesnurk?  Driekwart van de Nederlanders snurkt, waarvan ongeveer 4 miljoen Nederlanders elke nacht. Mannen vaker dan vrouwen. Snurken is dus eigenlijk heel normaal. Toch is snurken een van de grootste ergernissen in de slaapkamer. Wat is snurken eigenlijk en wat kan je er tegen doen wanneer jij of je partner snurkt? We vroegen het aan neurowetenschapper en slaapexpert dr. Els van der Helm.

Wat is snurken?

Snurken is een geluid dat ontstaat doordat je tong en keelspieren tijdens het slapen ontspannen en de luchtweg vernauwen. Dit zorgt voor een trilling in de keelholte. Een snurkende partner kan je slaap flink verstoren. Snurken is namelijk een van de hardste geluiden die de mens kan maken. Sommige mensen kunnen een volume van wel 100 decibel bereiken tijdens hun slaap, dat is even hard als het geluid van een drilboor. Wat een herrie! Maar wat kan je doen wanneer jij of je partner snurkt?

De gevolgen van snurken

Snurken kan je nachtrust ernstig verstoren. Snurk je zelf? Dan schrik je daar vaak meermaals van wakker ‘s nachts. Snurkt je partner? Dan is de kans groot dat dat gesnurk jou wakker houdt, met gebroken nachten tot gevolg. Een verstoorde nachtrust leidt dan weer tot een slaperig en vermoeid gevoel overdag, waardoor je prikkelbaarder bent en je concentratievermogen afneemt. Het is dus belangrijk dat je snurken aanpakt voor het problematisch wordt. Gelukkig zijn er voldoende manieren om het snurken te verminderen of te voorkomen.

Tips tegen snurken

Een snurkende partner kan er voor zorgen dat jouw nachtrust verstoord wordt, met als gevolg dat je moe wakker wordt. Het is dan ook fijn om te weten wat je ertegen kan doen.

Leef gezond

Een gezonde leefstijl aanhouden helpt het beste om snurken tegen te gaan. Soms snurk je wegens een verkoudheid, maar ook roken, alcohol en overgewicht kunnen snurken verergeren. Deze tips kunnen helpen om snurken te verminderen: 

  • Stop met roken Roken zorgt voor irritatie in je keel, waardoor die zwelt en je keelholte dus nauwer wordt. Bovendien raakt je neus sneller verstopt als je rookt.
  • Beweeg voldoende Door te sporten maak je spieren aan en worden ook je keelspieren strakker, wat snurken tegengaat.
  • Vermijd alcohol en slaapmiddelen Door alcohol en slaapmiddelen of andere medicatie, ontspannen je keelspieren en je tong. Terwijl je slaapt, kan je tong naar achteren zakken, waardoor je snurkt. Vermijd slaapmiddelen dus zoveel mogelijk en probeer zeker twee uur voor je onder de wol kruipt geen alcohol te drinken.
  • Let op wat je eet Een evenwichtige en gezonde leefstijl kan helpen om snurken te verminderen. Eet in ieder geval niet te laat op de avond, want ook dat kan ervoor zorgen dat je minder goed slaapt. 

Vermijd rugslapen

Naast gezond leven kan ook je slaaphouding effect hebben op of je snurkt, of niet. Zo kan ook op je zij slapen helpen om het snurken te verminderen, zegt dr. Els van der Helm. Ben je van plan om op je zij te gaan slapen, bekijk dan eens onze hoofdkussens voor zijslapers.

 

Snurken of slaapapneu?

In principe is snurken heel normaal, tenzij het overgaat in slaapapneu. Dan kan het leiden tot gezondheidsproblemen. Slaapapneu is een slaapstoornis waarbij iemand gedurende zijn of haar slaap regelmatig stopt met ademen. Vermoed je dat je slaapapneu hebt? Dan kan je het beste contact opnemen met de huisarts. 

 

Advies van onze slaapadviseurs

Slapen op je zij is de beste houding om snurken tegen te gaan. Het is daarbij wel belangrijk dat jouw hoofd en nek goed ondersteunt worden. Een hoofdkussen speciaal voor zijslapers kan dan uitkomst bieden. Maar ook jouw matras heeft een grote invloed op jouw nachtrust. Zo is een matras voor zijslapers net iets zachter bij de schouders, waardoor je schouder niet in een onnatuurlijke houding komt te liggen. Heb je hulp nodig bij het vinden van het juiste product voor jou? Op deze pagina vind je ons productadvies.

Heeft snurken een groot effect op je nachtrust of houden de klachten die snurken veroorzaken lang aan? Dan is het aangeraden om je huisarts te raadplegen en samen je probleem te bekijken.