Heb ik een slaaptekort?

 

Een feestje dat toch wel héél laat werd, kinderen die om het uur aan je bed stonden of die spannende serie die je maar bleef bingewatchen. Er zijn wel honderden redenen te bedenken waarom jij ’s nachts niet zo lang slaapt als je eigenlijk zou moeten. Maar wanneer slaap je té weinig? En is het erg om te weinig te slapen? Samen met neurowetenschapper en slaapexpert dr. Els van der Helm geven we antwoord op jouw vragen over het hebben van een slaaptekort.

Home 180

Wat doet een slaaptekort met je?

De eerste gevolgen van een slaaptekort merk je al als je een paar nachten achter elkaar één tot twee uur minder slaapt. Je merkt dan dat je reactievermogen vertraagt en je stemming verandert. Maar ook word je kwetsbaarder voor ziektes, doordat je immuunsysteem wordt aangetast. Ook mentaal krijg je hier last van: wanneer je weinig slaapt heb je een grotere kans op het ontwikkelen van (angst)stoornissen en depressies. Mis je meer slaap, dan wordt dit alleen maar erger.

 

Een goed voorbeeld daarvan is autorijden. Sla je een hele nacht over óf slaap je 10 dagen lang 1 tot 2 uur minder dan je eigenlijk nodig hebt, dan staat dat gelijk aan een alcoholpromillage van 1. En dat terwijl je met een promillage van 0,5 niet meer mag rijden.

Hoeveel slaap heb je nodig?

Gemiddeld heeft een volwassene 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Hoeveel het precies is, verschilt per persoon. Maar hoe weet je hoeveel slaap je nodig hebt? Dat is eigenlijk heel simpel. Wanneer je genoeg geslapen hebt, word je namelijk vanzelf wakker. Je kunt niet méér slapen dan dat je nodig hebt. Het aantal uren slaap dat jij nodig hebt, is dus het aantal uren dat je slaapt als je elke dag zonder wekker wakker zou worden.

Wanneer heb je een slaaptekort?

We spreken van een slaaptekort als je minder slaapt dan je eigenlijk nodig hebt. Ben jij benieuwd of jij op dit moment een slaaptekort hebt? Dat bereken je gemakkelijk zelf:

  1. Vermenigvuldig het aantal uren slaap die jij per nacht nodig hebt met 7
  2. Tel het totale aantal uren op dat je de afgelopen 7 nachten hebt geslapen
  3. Trek het tweede getal af van het eerste getal

Hoe hoger het getal dat hier uit komt, des te hoger jouw slaaptekort en de noodzaak om er nu écht wat aan te doen.

Hoe pak ik mijn slaaptekort aan?

Niet kunnen (door)slapen kan veel oorzaken en dus ook oplossingen hebben. Lees hier de oplossingen voor de meest voorkomende oorzaken van een slaaptekort.

Over het algemeen geldt dat de volgende slaaptips helpen om beter te slapen: 

  • Houd iedere dag hetzelfde slaapritme aan
  • Beweeg iedere dag ten minste 30 minuten, liefst in de buitenlucht
  • Stop uiterlijk 1 uur voor het slapengaan met sporten
  • Vermijd cafeïne, nicotine en alcohol zo veel mogelijk
  • Eet 3 uur voordat je gaat slapen geen zware maaltijden en drink niet te veel in de 2 uur voor het slapen gaan
  • Doe je powernap of recovery nap tussen 12.00 uur en 15.00 uur
  • Neem tijd om te ontspannen voor het slapengaan, bijvoorbeeld met een fijn boek of rustige muziek. Speciaal hiervoor hebben wij een rustgevende playlist opgesteld.
  • Neem een warm bad of warme douche voor het slapengaan
  • Maak je slaapkamer donker, koel en rustig, zonder afleiding van elektronische apparaten
  • Zoek overdag voldoende daglicht op en zorg dat je zeker anderhalf tot twee uur buiten bent. Lukt dit niet? Vul het dan aan met kunstmatig fel en wit licht.

En wil je meer weten over (beter) slapen? Kijk dan eens hier.

Disclaimer: Insomnia is een slaapstoornis waarbij je minimaal drie maanden lang moeite hebt met in slaap vallen, doorslapen en wakker worden en hier overdag last van ondervindt. Denk je dat je lijdt aan deze slaapstoornis? Neem dan contact op met je huisarts.