Hoe zit het nu met … slapen en eten?

Slapen en eten | Swiss Sense Slapen en eten | Swiss Sense

Heb je ’s avonds nog trek, dan is het tijd voor een snack! Want je wil natuurlijk niet met een knorrende maag naar bed. Maar wat eet je dan? Wat kun je het beste pakken? Belangrijk om op te letten. Want hoewel voeding ervoor kan zorgen dat je beter slaapt, kan het ook zeker je nachtrust verstoren. Dit zijn de do’s & don’ts voor jouw late-night snack.  

Slaapverwekkende snacks

In veel etenswaren zitten slaaphormonen waardoor jij gemakkelijker in slaap valt en lekkerder slaapt. Dit zijn onder andere de hormonen melatonine en tryptofaan. Maar in welke snacks zitten dan die slaapverwekkende stofjes? Wij hebben er een aantal voor je op een rijtje gezet:  

Lees ook: Hoe zit het nu met... hormonen en slapen? 

  • Kersen & kiwi’s: beide fruitsoorten zorgen ervoor dat je makkelijker in slaap valt en ze verbeteren ook de kwaliteit van je nachtrust.
  • Amandelen: een handje van deze noten bevat 20% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid magnesium. Magnesium verslapt je spieren, waardoor je lekker ontspannen bent.
  • Banaan: dit is een bron van verschillende stofjes (onder andere tryptofaan) die ervoor zorgt dat jij je helemaal ontspannen voelt.
  • Zalm: dit stukje vis is rijk aan vitamine B6 en dat is de vitamine die het lichaam nodig heeft om het slaaphormoon melatonine aan te maken.
  • Hardgekookt eitje: eieren bevatten veel tryptofaan wat zorgt voor een slaperig gevoel. Ook bevat het veel vitamine B12 en dat helpt weer bij sneller inslapen.

Dit kan je beter overslaan

Over het algemeen is het verstandig om in de avond geen dingen meer te eten waar veel suikers in zitten, omdat je van suiker een energiepiek krijgt. Ook pittig eten en producten met veel vetten kunnen je nachtrust verstoren. Vind je een goede nachtrust belangrijk? Probeer dan de volgende dingen te vermijden, zo’n uur of twee voordat je hoofd je kussen raakt.

  • Chocola: sorry dat we je dit slechte nieuws vertellen, maar dat stukje chocola in de avond kan ervoor zorgen dat jij niet in slaap valt! Chocolade zit namelijk vol met cafeïne, waardoor je opgewonden raakt en moeilijker in een diepe slaap valt.
  • Broccoli: broccoli zit vol met vezels, wat goed is voor je lichaam. Maar als je dit ’s avonds laat nog eet, dan zijn je darmen nog bezig met verteren terwijl je in slaap probeert te vallen. Oncomfortabel!
  • Munt: er zijn vele gezondheidsvoordelen van munt, maar goed slapen hoort daar niet bij. Munt kan namelijk zorgen voor brandend maagzuur. Dus misschien beter als je de muntthee laat staan.
  • Chips: het is geen geheim dat chips een vet product is. En vet is nou eenmaal niet goed voor je spijsvertering, wat dus indirect ervoor zorgt dat je niet rustig slaapt.
  • Borrelplankje: geniet jij ook zo van een borrelplank met een wijntje op z’n tijd? Dat snappen wij helemaal! En dan vooral met een fuetworstje en een kaasje. Heerlijk! Het enige nadeel is dat een fuetworst veel zout bevat, waardoor je lichaam een beetje uitdroogt en je midden in de nacht dorst kan krijgen. Kaas zit vaak vol met verzadigde vetten, die lang nodig hebben om te verteren. En alcohol en slapen zijn helaas ook geen beste vrienden.