Wintertijd: hoe zit dat ook al weer
Elk jaar gaat in het laatste weekend van oktober de wintertijd in. Dat betekent één uur langer slapen. Klinkt heerlijk! Maar is dat wel zo gunstig? Wij zochten het uit en geven jou 5 tips om de winterdip te verslaan.Een uurtje éxtra slapen!
De wintertijd gaat elk jaar in het laatste weekend van oktober in. Dit jaar is dat in de nacht van zaterdag 28 op zondag 29 oktober. De klok wordt dan verzet van 03:00 uur naar 02:00 uur. Een uur achteruit dus. Dat betekent dat we een uur langer kunnen slapen. Het is dan in de ochtend eerder licht en in de avond eerder donker. De dagen worden dus korter en de nachten langer. Deze periode duurt vijf maanden, daarna gaat de zomertijd weer in. De zomertijd begint ieder jaar in het laatste weekend van maart, dan gaat de klok dus juist een uur vooruit.
5 tips om je voor te bereiden op de wintertijd
Oké, nog even over dat uurtje extra slaap. Dat klinkt gunstig, maar veel mensen geven aan last te krijgen van een winterdip tijdens de wintertijd. Ze voelen zich dan somber en minder energiek. Sowieso is lang slapen nog geen goed slapen, maar gelukkig hebben we 5 tips voor jou verzameld om ook tijdens de wintertijd de beste versie van jezelf te blijven!
1. Ga de avonden voor de klok verzet wordt later naar bed
Heb jij last van de omschakeling van zomer naar wintertijd? Ga dan in de dagen voordat de klok verzet wordt iets later naar bed. Ga bijvoorbeeld 28 oktober een half uur later naar bed en 29 oktober een uur later.
2. Zet de klok alvast een uurtje terug
Het beste is om zo snel mogelijk te wennen aan de nieuwe tijd. Dat betekent ook: alle klokken een uur terugzetten. Ja, je moet er wel wat voor over hebben voor dat uurtje extra slaap…
Gelukkig gaat dit op de meeste smartphones en smartwatches geheel automatisch. Daar hoef je dus niet op te letten. Maar heb je een horloge, een wandklok of een wekker die handmatig verzet moet worden, dan doe je dat het liefste nog voordat de klok verzet wordt. Zo voorkom je dat je de volgende dag steeds geconfronteerd wordt met de oude tijd en wen je het snelst aan jouw nieuwe ritme.
3. Zorg voor zoveel mogelijk licht in de ochtend
Opstaan en de gordijnen open slingeren. Dat is het beste wat je kunt doen tijdens de wintertijd. Het liefste ga je meteen naar buiten. Maak een ochtendwandeling in de natuur, of doe een ochtend workout!
Door zoveel mogelijk licht te zien in de ochtend wordt de opgebouwde melatonine afgebroken en weet je lichaam dat het dag is. Door voldoende daglicht zal je ’s avonds eerder in slaap vallen. Denk ook eens aan een daglicht lamp of Wake-up light.
4. Zorg voor regelmaat in de eerste week
Een vast slaapritme kan ervoor zorgen dat je snel went aan de wintertijd. Ga in ieder geval in de week dat de klok is verzet op een vaste tijd naar bed en sta op een vaste tijd op.
5. Zorg voor een aangename slaapkamertemperatuur
Brrr… koude nachten. Ja helaas horen bij de wintertijd ook koudere temperaturen. Dus ook in bed. Met de hoge gas- en energieprijzen is een nieuw dekbed misschien een goed idee. Zo zorg je ervoor dat je het de hele winter aangenaam hebt in bed (lees hier meer over de juiste temperatuur in bed). En bespaar je ook nog wat op je maandelijkse energierekening.
Heb je het snel koud in de winter? Dan is een winterdekbed wellicht iets voor jou. Houd je niet van dekbedden wisselen? Voor veel mensen is een 4-Seizoenen dekbed ook een goede uitkomst. Veel dekbedden hebben namelijk een dubbele werking, door de uitstekende ventilatie houden ze je in de winter lekker warm en in de lente lekker aangenaam koel. Een plaid voor op bed kan ook wonderen doen, niet alleen houdt deze je ’s nachts extra warm, het staat ook nog eens erg mooi!
Bijpassende producten
Kom langs in onze winkels voor advies
Kom gerust eens langs in een van onze winkels om onze producten uit te proberen en te ontdekken wat je nu echt fijn vindt. Onze deskundige slaapadviseurs staan klaar om je persoonlijk advies te geven. Zo vind je hét product dat perfect bij jou past. Met meer dan 100 winkels is er altijd een winkel bij jou in de buurt.