Alles over matrassen
Als je op zoek gaat naar een nieuw matras, is het belangrijk dat je de juiste afmeting kiest. Het matras moet namelijk perfect passen op jouw bed. Bepaal de breedte, lengte en dikte van jouw nieuwe matras. Het kiezen van de juiste matras is essentieel voor een goede nachtrust. Bij Swiss Sense bieden we een breed scala aan opties, zoals de twijfelaar matras voor extra comfort en de matras 140x200 voor een iets grotere slaapruimte. Ontdek ook onze algemene matras pagina voor diverse keuzes. Voor kleinere bedden hebben we de matras 120x200 en voor extra lange bedden de matras 180x210. Onze matras 90x200 is perfect voor eenpersoonsbedden. Kies voor een koudschuim matras 140x200 als u op zoek bent naar optimale ondersteuning. Voor extra comfort kunt u een topper matras overwegen. We hebben ook de matras 180x200 voor ruime bedden en de koudschuim matras voor diegenen die houden van een koel slaapoppervlak.
Breedte | Lengte | Dikte of hoogte |
Bij een 1-persoons bed is de standaard maat van een 1-persoons matras 90x200 cm. Bij een 2-persoons bed is een 2-persoons matras van 180x200 cm een veel verkochte optie. Twijfelaars zitten net tussen een 1-persoons en 2-persoons bed in. Bij twijfelaars zijn twee matrasmaten erg populair. De smalle variant is 120x200 cm. Een iets breder matras voor een twijfelaar is 140x200 cm. | Naast de breedte, kun je ook verschillende lengtes kiezen. Je lichaamslengte en lengte van je bed en bedbodem bepalen de lengte van je matras. Een goed matras is 20 cm langer dan jouw lengte. worden het meest verkocht in een lengtemaat van 200 cm. Maar er zijn ook 1-persoons matrassen, 2-persoons matrassen en twijfelaar matrassen met lengtes van 210 cm of 220 cm. | Ook de dikte of hoogte van een matras is van belang. De mate van ondersteuning en het comfort dat je tijdens het slapen ervaart, hangt hier ook heel veel vanaf. Een matras dat lekker slaapt moet een minimale dikte hebben van 15 cm en een standaard matras heeft een dikte tussen de 17 en 20 cm. Er zijn ook dikkere matrassen te bestellen, namelijk matrassen met een dikte van 22 cm, 23 cm, 24 cm en 25 cm. |
Uit welke materialen kan ik kiezen?
Koudschuim matrassen
Koudschuim matrassen bestaan volledig uit veerkrachtig schuim. Aan het schuim wordt een zogenoemde HR-waarde (High Resilience) gekoppeld. Hoe hoger deze waarde hoe meer schuim er verwerkt is in een matras. Hierdoor wordt het veerkrachtiger en wordt de levensduur aanzienlijk verhoogd. Dankzij de veerkrachtigheid van het schuim ontstaat er nooit kuilvorming. Het zorgt tevens voor een goede ondersteuning. Ook op de plekken waar dat het meest nodig is, zoals bij de heupen. Het schuim geeft namelijk meer tegendruk wanneer er harder op wordt gedrukt. Koudschuim matrassen hebben een open celstructuur. Hierdoor ventileert het matras zeer goed. Daarnaast heeft het een uitstekende vochtregulatie.
Traagschuim matrassen
Traagschuim matrassen danken hun naam aan de langzame reactie van schuim. Wanneer je het matras indrukt komt het langzaam weer omhoog. Op deze manier vult het de contouren op en werkt het drukverlagend. Het lichaamsgewicht wordt zo verdeeld over een grotere oppervlakte. Traagschuim matrassen liggen wat zachter en kunnen warm aanvoelen. Het reageert namelijk op lichaamstemperatuur. Door deze warmte en het lichaamsgewicht vormt het matras zich naar het lichaam. Dit type is geschikt voor mensen die wat zachter willen slapen of lichamelijk klachten ondervinden. De kern van een traagschuim matras bestaat uit pocketvering of koudschuim.
Pocketvering matrassen
Een pocketvering matras bestaat uit veren die allemaal los van elkaar verpakt zijn, in zogenoemde zakjes (pockets). Op deze manier kan elke veer afzonderlijk van elkaar bewegen en reageren op het gewicht van het lichaam. Daarnaast bestaan veel pocketvering matrassen uit 5, 7 of 9 zones. Elke zone heeft een bepaalde hardheid, zodat het aansluit of specifieke lichaamsdelen. De schouder- en heupzone zijn bijvoorbeeld voorzien van veren die minder tegendruk geven. Pocketvering matrassen zijn voorzien van een afdeklaag. Voorbeelden hiervan zijn: polyether, koudschuim, traagschuim en latex. Elke afdeklaag heeft andere eigenschappen. Een pocketvering matras biedt een geleidelijke ondersteuning en in combinatie met een afdeklaag kun je jouw ligcomfort bepalen.
Latex matrassen
Latex matrassen zijn soepel, zacht en rekbaar. Ze kenmerken zich door een hoge puntelasticiteit, waardoor ze zich vormen naar het lichaam. Latex is namelijk van nature antibacterieel en weert schimmel en huisstofmijt. Latex matrassen houden warmte langer vast en hebben een minder goede ventilatie dan bijvoorbeeld koudschuim matrassen. Dat komt omdat latex geen goede open celstructuur heeft. Dat is echter anders bij talalay latex matrassen. Deze matrassen hebben juist wel een open celstructuur, waardoor ze goed ventileren en de warmte beter reguleren dan gewone latex matrassen. Aan latex wordt een waarde gekoppeld, namelijk het soortelijk gewicht (SG). Hoe hoger de waarde, hoe meer latex er in het matras verwerkt is. Dit komt op zijn beurt weer ten goede aan de duurzaamheid en veerkracht.
Vervang je matras op tijd
Wist je dat een matras dat vervangen moet worden, een grote invloed heeft op je dagelijks functioneren? Een slecht matras kan zelfs van invloed zijn op je algehele gezondheid. Het belang van het op tijd vervangen van je matras is dan ook groter dan je denkt.
De levensduur van een matras verschilt per type matras. Hier hebben een aantal factoren invloed op zoals het de kwaliteit, het lichaamsgewicht van de slaper en hoe het matras onderhouden wordt. Wil je verzekerd blijven van een goede ondersteuning? Houd er dan rekening mee dat je je matras na 5 tot 10 jaar zeker wel moet vervangen. Niet alleen vanwege het afnemen van de ondersteuning, maar ook met het oog op hygiëne is het verstandig om je matras op tijd te vervangen. Een matras goed schoonmaken is zeer belangrijk om de levensduur te bevorderen. Hieronder wordt globaal weergegeven wat de levensduur per type matras is.
- Polyether matras: 4 tot 6 jaar
- Bonellvering matras: 6 tot 8 jaar
- Latex matras: 7 tot 9 jaar
- Traagschuim matras: 8 tot 10 jaar
- Pocketvering matras: 8 tot 10 jaar
- Koudschuim matras: 12 tot 15 jaar