Wanneer is het tijd voor het winterdekbed? | Swiss Sense
Wanneer winterdekbed: wanneer winterdek erop en eraf halen?
Wanneer is het tijd om het winterdekbed erop te leggen? Dit is voor iedereen anders. De een heeft het snel warm in bed en de ander is een echte koukleum. Ieder lichaam is anders en daarom raden we aan om te luisteren naar je eigen lichaam. Die verteld je wanneer het tijd is om het winterdekbed erop te leggen. Ook de warmte in je huis speelt een rol bij de tijd om het winterdekbed erop te leggen. Omdat veel mensen zich afvragen wanneer ze het winterdekbed erop moeten leggen geven we je hierbij enkele tips.
Wanneer leggen de meeste mensen het winterdekbed erop?
De meeste mensen leggen het winterdekbed rond de maand oktober erop. Dan gaat ook de wintertijd in en wordt het vaak al wat frisser. Rond de maand april gaat er meestal weer een wat dunner dekbed erop. Met een 4-seizoenen dekbed kun je ieder seizoen je dekbed vervangen. Dit dekbed bestaat uit 2 delen die je aan elkaar kan bevestigen door middel van klittenband, drukknopen of gewone knopen. Het ene deel is dikker en daardoor geschikt voor frissere dagen. Het andere deel is wat dunner en is geschikt voor wanneer de temperatuur op begint te lopen.
Wanneer het wat frisser begint te worden, dan kun je ook eerst het dikkere gedeelte van een 4-seizoenen dekbed erop leggen. Dan kun je alvast wennen. Mocht het vervolgens toch nog te koud zijn, dan kun je altijd de twee delen aan elkaar bevestigen.
Nieuw winterdekbed of 4-seizoenen dekbed
Ook is het verstandig om tijdig je dekbed te vervangen. Niet alleen om hygiënische redenen, maar ook om je slaapcomfort te behouden of juist te verbeteren.
Ben je iemand die het snel warm heeft of ben je een koukleum?
Luister vooral ook naar je eigen lichaam om te bepalen wanneer het winterdekbed erop moet. Je lichaam is je persoonlijke thermostaat en die geeft aan wanneer je het koud hebt in bed of te warm. Iedereen is hierin anders. Zo heeft de ene persoon het snel warm in bed en de ander heeft het vrijwel altijd koud. Maar wat doe je als jij het snel koud hebt en je partner het snel warm heeft? Jij wilt graag een winterdekbed erop, maar je partner vindt dit waarschijnlijk te warm. Hiervoor is het partnerdekbed in het leven geroepen. Hierbij kun je namelijk de ene kant van het dekbed laten vullen met bijvoorbeeld warmteklasse 1 (de meest zware en warmste vulling). De andere zijde kun je laten vullen met bijvoorbeeld warmteklasse 2. Dit is een iets minder warme vulling. Zo genieten jij en je partner beide van een optimale nachtrust.
Bijpassende producten
De warmte in huis speelt ook een rol
Ook de warmte in huis speelt een belangrijke rol. Wanneer je in een goed geïsoleerde woning woont, dan zal de temperatuur ‘s nachts niet heel ver dalen in je slaapkamer. Maar wanneer je huis wat ouder is en de isolatie wat minder goed is, dan kan het al snel koud aanvoelen. Het is dan wellicht nodig om in de maand september al het winterdekbed erop te leggen. Zolang het buiten nog niet vriest dan kun je met een dekbed met warmteklasse 2 prima uit de voeten.
Begint het ’s nachts te vriezen, dan is het wellicht tijd voor een dekbed met warmteklasse 1. De meeste winterdekbedden hebben een warmteklasse 1. Dit is het meest dikke en warmste dekbed. Wanneer je een 4-seizoenen dekbed hebt, dan kun je de twee losse dekbedden aan elkaar bevestigen. Op deze manier creëer je ook een heerlijk warm dekbed.
Populaire dekbedden
Je andere dekbed wassen en opbergen
Wanneer het tijd is om het winterdekbed te gebruiken, dan is het ook tijd om het andere dekbed op te bergen. Om je dekbed lekker fris op te kunnen bergen, raden we aan om je dekbed ook te wassen voordat je het opbergt. Sommige wasmachines hebben zelfs een apart programma om dekbedden te wassen. Ook al heb je geen speciaal wasprogramma, dan kun je vaak alsnog jouw dekbed uitwassen. Controleer hiervoor altijd goed het label van je dekbed, zodat je het niet te warm wast. Bekijk alle handige tips voor het wassen van je dekbed.
Wanneer je jouw dekbed eenmaal gewassen hebt, dan wil je het ook droog en schoon opbergen. Om bacteriën en schimmels geen kans te geven om in je dekbed te kruipen, raden we aan om een dekbedhoes of opbergzak te gebruiken. Deze heb je gekregen bij de aankoop van je dekbed. Het is gemaakt van speciaal ademend materiaal, waardoor het een stuk hygiënischer is wanneer je het los in de kast opbergt of in een andere tas.