Beddengoed wassen

Wist je dat je ongeveer een derde van je leven al slapend doorbrengt? En dat je per nacht 0,25 tot 2 liter vocht verliest? Dat vocht, bacteriën en dode huidcellen die je ‘s nachts (ongemerkt) achterlaat, nestelen zich in je lakens en ander beddengoed. Om je bed fris en hygiënisch te houden, is het dus belangrijk dat je je beddengoed regelmatig wast. Zo kruip je elke avond met een gerust hart in een schoon bed.

Waarom moet je je beddengoed regelmatig wassen?

Hoewel je het niet altijd ziet, is je beddengoed snel aan een wasbeurt toe. Je dekbedovertrek, kussenslopen en hoeslaken vangen ‘s nachts immers heel wat vocht en bacteriën op. Door je bed elke dag te laten luchten, kan veel vocht verdampen. Toch is het belangrijk om je beddengoed ook regelmatig te wassen en zo huisstofmijt en ongedierte te voorkomen.

 

Huisstofmijt en ongedierte voorkomen

 

Huisstofmijt

Wist je dat huisstofmijt zich voedt met dode huidcellen en een hekel hebben aan daglicht? Door je lakens, dekbedovertrekken en matras schoon te houden, houd je deze beestjes op afstand. Het helpt om je bed dagelijks bloot te stellen aan daglicht en om je beddengoed regelmatig te laten luchten in de buitenlucht.


Andere beestjes en bacteriën

Ben je een liefhebber van een ontbijtje op bed? Begrijpelijk. Maar denk eraan dat ook mieren, luizen en bedwantsen gek zijn op eten in bed. Reden genoeg om je bed goed schoon te houden dus! Naast voedselresten, ontstaan er ook bacteriën door zweet, crème of restjes make-up.


Huisdieren

Ook katten en honden vinden het heerlijk om een middagdutje op bed te doen. Wist je dat je daardoor het risico loopt op vlooien of wormen in je bed? Dat voorkom je natuurlijk liever. Het is dus hygiënischer wanneer je dierenvriend op de mat of in een mand slaapt.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Je bedtextiel - hoeslakens, dekbedovertrekken en kussenslopen - stop je het best om de twee weken in de wasmachine. In de zomermaanden, als je veel transpireert, is het zelfs aangeraden om je bedtextiel eens per week te verschonen. Ook je matrasbeschermer of molton, je dekbed, je hoofdkussen en je matras moeten regelmatig schoongemaakt en verlucht worden. Dat doe je het best minstens een keer per seizoen.

Hoe was je beddengoed?

Op hoeveel graden was je je beddengoed?

 

Ongedierte als huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden gedood bij temperaturen vanaf 60 graden. Was je beddengoed dus altijd minstens op 60 graden. Verder heeft elk materiaal een verschillende behandeling nodig en moet je dus altijd grondig het wasvoorschrift lezen. Geeft het wasvoorschrift aan dat je je bedtextiel warmer kunt wassen? Was dan gerust op 90 graden. Voor het wassen van bedtextiel geldt: hoe heter, hoe beter.

 

Het geschikte programma op je wasmachine hangt af van het toestel en het materiaal. Daarvoor check je dus ook altijd eerst het waslabel van je textiel. Heb je een katoenen dekbedovertrek? Op de meeste wasmachines kan je een speciaal programma voor katoen selecteren. Het meeste bedtextiel mag ook gewoon in de droger.

 

Do’s en don’ts voor beddengoed wassen

  • Sorteer je bedtextiel op kleur en wasvoorschrift om te vermijden dat kleuren afgeven.
  • Nieuw beddengoed aangeschaft? Was het eerst voor je het gebruikt. Zo neemt het textiel beter vocht op.
  • Draai je dekbedovertrek en kussenslopen binnenstebuiten. Zo blijven de kleuren van je lakens beter behouden en blijven ze dus langer als nieuw.
  • Laad je wasmachine nooit te vol. Je beddengoed heeft ruimte nodig in de wastrommel om rond te kunnen draaien en helemaal schoon te worden.
  • Je beddengoed en je handdoeken was je het best niet samen. (Ruwe) handdoeken geven pluisjes af en kunnen je bedtextiel beschadigen en zo de levensduur verkorten.
  • Was je lakens bij voorkeur zonder wasverzachter. Een wasverzachter maakt stoffen waterafstotend, terwijl je bedtextiel net vocht zou moeten opnemen.
  • Laat het natte bedtextiel niet te lang in de wasmachine zitten om kreuken te voorkomen. Haal je beddengoed dus zo snel mogelijk uit de wasmachine, schud het los en laat het drogen.
  • Beddengoed drogen kan het best aan de waslijn wanneer je die mogelijkheid hebt. Stop je je bedtextiel in de droger? Kies dan voor drogen op de laagste temperatuur en gebruik de antikreukfunctie.
  • Heb je een allergie voor huisstofmijt? Wacht dan zeker niet langer dan 4 tot 6 weken om je beddengoed te wassen op minimaal 60 graden. Huisstofmijten leggen namelijk eitjes die na 6 weken uitkomen.

Tips om je beddengoed langer fris te houden

Fris beddengoed is essentieel voor een gezonde slaapomgeving. Om je lakens langer schoon te houden, is een goede verluchting belangrijk. Leg dus elke ochtend je dekbed open zodat vocht zoveel mogelijk kan verdampen en laat frisse lucht en zuurstof binnen door de ramen open te zetten. Zo hou je niet alleen je lakens langer fris, maar verleng je ook de levensduur van je matras. Vergeet bij het verschonen van je bed ook je matrasbeschermer, je dekbed en ander beddengoed niet. Op de adviespagina’s over slaaphygiëne lees je hoe je je matras, dekbed, hoofdkussen en molton onderhoudt.