Het beste hoofdkussen

Welke verschillende kussens zijn er?

Het kopen van het juiste hoofdkussen is ontzettend belangrijk. Welk kussen het beste bij je past, hangt af van verschillende factoren. Zo spelen niet alleen persoonlijke voorkeuren een belangrijke rol, maar ook welk type slaper je bent. Lees er hier alles over.



Rugslaper

Ben je een rugslaper? Dan past een dun hoofdkussen met een vaste vorm het best bij je. De vaste vorm zorgt er namelijk voor dat je hoofd niet te ver naar achteren zakt. Op die manier behoud je voldoende ondersteuning voor je hoofd en voorkom je nekklachten door een verkeerde slaaphouding.

Zijslaper

Als je een zijslaper bent dan heb je meer baat bij een dikker en steviger kussen voor een goede ondersteuning van je hoofd. Door een dikker kussen te nemen waar je hoofd niet al te veel in kan zakken, zorg je ervoor dat je nek voldoende ondersteund wordt en een natuurlijke houding behoudt.

Buikslaper

Slaap je het best op je buik? Dan past een dun en zacht kussen het beste bij jou, want een te dik of te hard kussen zorgt in dit geval voor een onnatuurlijke houding van je nek. Met een dun kussen belast je je nek zo min mogelijk bij deze slaaphouding. 

Welke verschillende kussens zijn er?

Kussens kunnen gemaakt zijn van verschillende soorten materialen. Elk materiaal heeft een aantal unieke eigenschappen. Ook zijn er verschillen in de hardheid van een kussen. Zo zijn er zachte kussens (soft), medium kussens en stevige kussens (firm).

Of je voor dons, kapok, traagschuim, latex, synthetisch of een ander materiaal kiest, hangt helemaal van je persoonlijke voorkeur af. Vind je het bijvoorbeeld belangrijker dat het kussen vormbaar, ventilerend of drukverlagend is, of ga je liever voor een natuurlijk materiaal of een materiaal dat je gemakkelijk reinigt? Allemaal factoren die meespelen in de keuze voor het materiaal.

Bij het kiezen van het beste hoofdkussen is het belangrijk om rekening te houden met uw 2 persoonsbed en het juiste beddengoed. Swiss Sense biedt een uitgebreide collectie bedden, waaronder het stijlvolle houten bed en het ruime bed 180x200. Voor multifunctioneel gebruik kunt u ook een Bedbank overwegen. Voor kleinere ruimtes is een twijfelaar bed ideaal, terwijl een gestoffeerd bed extra luxe en comfort biedt.

Donzen kussens

Een donzen kussen is gevuld met dons en veren. Hoe meer dons het kussen bevat, hoe zachter het kussen ligt. De specifieke verhouding tussen dons en veren bepaald dus de hardheid van het kussen. Het voordeel van een donzen kussen is dat je het naar eigen wensen kunt vormen. Zo kun je zelf bepalen hoe je het meest comfortabel ligt. Andere voordelen van een donzen hoofdkussen is dat dons goed de warmte vasthoudt en daarnaast erg ventilerend is. Het is wel belangrijk dat je een donzen kussen elke dag opnieuw opschudt. Het hoofdkussen verliest tijdens je slaap namelijk langzaam zijn vorm door het vele draaien in bed.

+ Vorm is makkelijk aan te passen

+ Houdt warmte vast

+ Goede ventilatie

- Gevoelig voor huisstofmijt

Synthetische kussens

De kern van een synthetisch kussen is vaak gemaakt van materialen als polyester of polyether in de vorm van kleine bolletjes. Afhankelijk van het materiaal en het vulgewicht kunnen de kussens zowel stevig als zacht zijn. Een groot voordeel van synthetische hoofdkussens is dat ze anti-allergisch zijn en makkelijk te reinigen. Daarnaast kun je de vorm van een synthetisch kussen makkelijk aanpassen. In vergelijking met kussens van natuurlijke materialen is een synthetisch kussen wel minder vochtregulerend.

+ Anti-allergisch

+ Makkelijk te reinigen

+ Vorm is makkelijk aan te passen

- Minder goede ventilatie

Donzen kussensSynthetische kussens

Latex kussens

Een latex kussen is volledig vormvast. Dit komt doordat de latex in een vorm wordt gegoten tijdens het produceren van het kussen. Ook na verloop van tijd blijft het kussen daardoor zijn vorm behouden. Door de vaste vorm biedt een latex hoofdkussen een goede ondersteuning. Latex kussens zijn bovendien anti-allergisch. Huisstofmijt kan namelijk niet goed leven in latex. Een nadeel van latex kussens is echter dat minder goed ventileren: ze nemen nauwelijks vocht op en ze worden vaak erg warm.

+ Goede ondersteuning

+ Anti-allergisch

+ Houdt warmte vast

- Minder goede ventilatie

Traagschuim kussens

Kussens van traagschuim vormen zich langzaam naar je lichaam, afhankelijk van de druk die er op wordt uitgeoefend. Wanneer je je hoofd van het kussen haalt, zal het traagschuim vervolgens weer zijn originele vorm aannemen. Doordat het hoofdkussen zich naar je lichaam vormt, biedt het een goede ondersteuning en ligt het erg comfortabel. Ook houdt het zeer goed de warmte vast. Een nadeel van traagschuim is wel dat het wisselen van je houding wat lastiger is dan bij andere hoofdkussens. Nog een nadeel is dat het materiaal niet heel goed ventileert.

+ Goede ondersteuning

+ Houdt warmte vast

- Lastig wisselen van houding

- Minder goede ventilatie

Latex kussensTraagschuim kussens

Welke hardheid is het beste voor je?

Niet alleen persoonlijke voorkeuren en welk type slaper je bent spelen een rol bij het kiezen van het beste hoofdkussen, ook je gewicht speelt een belangrijke rol. Door op een kussen te slapen dat niet bij je gewicht past, zorg je er namelijk voor dat je nek en je wervelkolom niet een rechte lijn vormen. Hierdoor kun je last krijgen van nekklachten.

Heb je een licht gewicht en slaap je op een stevig kussen? Dan liggen je nek en hoofd waarschijnlijk te hoog ten opzichte van je wervelkolom waardoor je nek en wervelkolom niet in een rechte lijn liggen. Heb je een zwaarder gewicht en een zacht kussen? Dan zak je waarschijnlijk te veel in je kussen en vormt je wervelkolom ook geen rechte lijn met je nek. Het kussen dat het beste bij je past, moet dus passen bij je gewicht. Dit betekent dat hoe zwaarder je bent, hoe steviger het kussen moet zijn.

Wij staan voor je klaar

Heb jij een vraag of hulp nodig? Je kunt via de mail of telefonisch contact met ons opnemen. Voor persoonlijk advies kun je het beste direct bellen (085 0687 500) met een slaapadviseur of langskomen in één van onze winkels.