Vervelende plaknachten of nergens last van? Zo zorg je voor de juiste temperatuur

17 juni 2021

Niets zo vervelend als plakkerig in bed liggen en de slaap niet kunnen vatten. En zeker nu de zomer echt van start gaat, is daar geen ontkomen meer aan. Althans, voor veel van ons. Een ander deel heeft nergens last van en slaapt temperatuur prima. Hoe ga je daarmee om? Hoe zorg je ervoor dat je deze perfecte slaaptemperatuur bereikt? En hoe los je het op als jij het snel warm hebt maar jouw partner niet? In deze blog geven wij én ons testpanel je tips.


 Tekst gaat door onder de afbeelding.

Ben jij de ijspegel of het kacheltje in bed? Zo zorg je voor de juiste temperatuur

De perfecte temperatuur

Je slaapkamertemperatuur bepaalt voor een groot deel hoe goed je slaapt. Is het te warm in je slaapkamer, dan slaap je minder goed. Maar datzelfde geldt bij een te lage slaapkamertemperatuur. En de ideale temperatuur, dat is gemiddeld 18 graden. Dat zegt Dr. Els van der Helm, slaapexpert en CEO bij Shleep.

 

Hoewel dit de gemiddelde temperatuur is, verschilt de precieze temperatuur wel wat per persoon. Sommige mensen hebben het nu eenmaal graag wat warmer dan anderen. En ook persoonskenmerken spelen een rol. Zo slapen vrouwen doorgaans graag wat warmer dan mannen. En datzelfde geldt voor het gewicht; mensen die meer wegen slapen over het algemeen liever wat warmer dan lichtere mensen.

 

Oké, we weten nu wat de ideale temperatuur is. Maar hoe bereik je deze? En wat doe je als je het in die 18 graden toch nog koud hebt? Of juist warm? Lees snel onze tips hieronder.

 

Tips tegen warmte in bed

1. Doe niet meer aan sport in de avond

We schreven er al eerder over: sporten voor het slapengaan is geen aanrader. Want hoe rustiger de uren voor het naar bed gaan zijn, hoe rustiger je slaapt. Maar wanneer je het snel warm hebt in bed, is het extra belangrijk om deze tip op te volgen. Volgens Dr. Els van der Helm zorgt sporten er namelijk voor dat je lichaamstemperatuur omhoog gaat, terwijl je juist wil dat deze daalt om goed te kunnen slapen.

 

2. Zet een raampje open

Niet overdag wanneer het 25 graden is, maar in de nacht. Dat heeft trouwens ook een bijkomend voordeel: het zorgt namelijk voor een hogere luchtvochtigheid in je slaapkamer. Dat is gezond en goed voor je. Let er echter wel op dat je niet in de tocht ligt.

 

3. Maak gebruik van licht en luchtig beddengoed

Heb je het snel warm in bed, dan kan luchtig beddengoed je helpen om de hele nacht fris te blijven. Op deze pagina vind je alle producten die zorgen voor verkoeling in bed. Hierin zie je bijvoorbeeld ook het nieuwe vierseizoenen Custom Climate dekbed staan; deze stel je helemaal naar wens samen door te kiezen tussen vier warmteklassen. Dat deden ook de leden uit ons testpanel. De resultaten hiervan lees je onderaan deze blog!

 

Wat als je partner het snel koud heeft en jij snel warm (of andersom)?

We zeiden het al eerder: hoewel de ideale slaapkamertemperatuur voor iedereen rond de 18 graden ligt, betekent dat niet dat deze temperatuur voor iedereen exact hetzelfde is. De kans is dus ook best groot dat jij en je partner andere voorkeuren hebben. En dáár hebben wij wat op gevonden!

 

Bij het samenstellen van jouw nieuwe vierseizoenen Custom Climate dekbed kun je namelijk kiezen voor een partner dekbed! Hierbij kies je gemakkelijk tussen verschillende diktes aan de linker- en rechterkant van het dekbed. Handig! Ook dit lieten we testen door de leden uit ons testpanel. De resultaten vind je in de video hieronder.

Ontdek de Custom Climate dekbedden nu ook zelf:

 1. Dixxius Bronze Royal Custom Climate Partnerdekbed 30% voordeel
  Dixxius Bronze Royal Custom Climate Partnerdekbed
  vanaf Special Price  195,30 Regular Price  279,-
 1. Dixxius Bronze Royal Custom Climate 1 Dekbed 30% voordeel
  Dixxius Bronze Royal Custom Climate 1 Dekbed
  vanaf Special Price  90,30 Regular Price  129,-
 1. Dixxius Bronze Royal Custom Climate 2 Dekbed 30% voordeel
  Dixxius Bronze Royal Custom Climate 2 Dekbed
  vanaf Special Price  104,30 Regular Price  149,-

Laat hier je reactie achter