Slaap je mooi – 5 tips om ‘s ochtends nog knapper wakker te worden

17 april 2020

Niet alleen jij, maar ook je huid komt ’s nachts tot rust. Zien we er een keer wat minder fris of uitgerust uit, dan krijg je al snel de vraag of je wel goed geslapen hebt vannacht. En dat is niet voor niets! Slaap heeft namelijk niet alleen invloed op hoe je je voelt. Of je juist veel energie hebt of ontspannen bent. Het heeft ook invloed op je uiterlijk.

 

Je kent het vast wel: na een korte of gebroken nacht verschijnen er de volgende ochtend donkere kringen onder je ogen en je gezicht oogt wat grauw. Je huid heeft zich dan niet goed kunnen herstellen tijdens de nacht. Slaap je dan weer een tijdje goed, dan trekt die dat langzaam weer weg. Slapend mooi worden bestaat dus echt! En dat is goed nieuws. Want nu je voor een skincare boost voorlopig nog even niet naar jouw favoriete schoonheidssalon in de buurt kunt, zijn er wel degelijk dingen die je zelf kunt doen om je huid in optimale conditie te houden.

 

We vroegen Tessa Peters, huidspecialist, hormooncoach en eigenaresse van Skinroom, daarom naar haar tips om de nacht voor je huid extra goed te benutten.

Slaap je mooi – 5 tips om ‘s ochtends nog knapper wakker te worden

1. Schoon je bed in
Stralend wakker worden begint in de badkamer. Reinig je gezicht daarom iedere avond voor het slapen gaan, ook als je die dag geen make-up hebt gebruikt. Gebruik bij voorkeur een reiniging die je daadwerkelijk van je huid wast met water en dep je huid vervolgens droog met een handdoek. Tijdens de dag wordt je gezicht namelijk hoe dan ook vuil. Kruip je zo je bed in, dan kan het vuil verder je huid intrekken.


Reinigen dus! Tijdens de nacht herstelt je huid zich en die kan daar best een handje bij geholpen worden. Smeer dus een fijne nachtcrème op je gezicht die het herstellend vermogen van je huid bevordert. In de ochtend is het belangrijk om je huid opnieuw te reinigen. Tijdens de nacht transpireer je en scheid je huid afvalstoffen uit. Het is dus echt een must om je huid s ’ochtends opnieuw te wassen.

 

Lees ook: 4 tips om je slaapkamer fris en hygiënisch te houden


2. Drinken, drinken, drinken
Zet iedere avond een groot glas water naast je bed en drink dit op zodra je ’s ochtends wakker bent. Je lichaam en huid verliezen tijdens het slapen namelijk heel veel vocht. Om die vochtbalans weer op peil te krijgen, is minstens een groot glas water nodig. Daarnaast herstelt je lichaam zich tijdens de nacht waarbij afvalstoffen vrijkomen. Die stoffen moeten in je lijf worden afgevoerd en goed drinken helpt daarbij.

 

3. Satijn voor een mooie huid en haar
Sommige stoffen zijn net even wat zachter voor je huid en haar. Dat geldt bijvoorbeeld voor satijn. Satijn onttrekt namelijk geen vocht uit je huid, waardoor je nachtcrème extra goed zijn werk kan doen tijdens de nacht. Slaap je op een satijnen kussensloop of dekbedovertrek, dan word je na een lange nacht slapen niet zo snel wakker met kreukels in je gezicht én pluist je haar een stuk minder.

 

Heb je last van een onrustige huid? Verschoon je kussensloop dan twee keer in de week en draai je kussen eventueel om de nacht om. Probeer je kussensloop en dekbedovertrek dan ook niet te wassen met een wasverzachter. Het kan zijn dat je huid geïrriteerd raakt door de parfum of geurstoffen die hierin zitten.  

 

Lees ook: Dit zijn dé essentials voor jouw slaapkamer deze lente

 

4. Weg die telefoon
Het is en blijft verleidelijk om voor het slapen gaan of wanneer je ’s nachts wakker ligt je telefoon te pakken, maar het is echt een no go. Het blauwe licht zorgt ervoor dat je lichaam minder melatonine aanmaakt terwijl dit hormoon juist zorgt voor een goede nachtrust. Lees voor het slapen gaan daarom eens een fijn tijdschrift of mooi boek.

 

5. Rust in je slaapkamer
Zorg voor een rustige slaapkamer, waar je echt helemaal tot rust kan komen. Maak van het naar bed gaan een momentje voor jezelf. Kruip onder fijn beddengoed en laat de dag van je afglijden. Probeer zo ontspannen mogelijk te gaan slapen. Als je stress ervaart, maakt je lichaam namelijk cortisol aan. Dit hormoon zorgt ervoor dat je met de stress of een stresssituatie om kunt gaan.

Cortisol wordt normaal gesproken vooral in de ochtend aangemaakt, zodat je de dag met energie kunt beginnen. Ervaar je in de avond voor het slapen gaan veel stress, dan kan het zijn dat de cortisol het wint van de melatonine (het hormoon voor nachtrust), waardoor je minder gemakkelijk in slaap valt. Stress zorgt er ook voor dat eiwitten of collageen worden afgebroken. Hierdoor neemt het volume in je gezicht wat af, waardoor je er net even wat ouder uit ziet. Laat vandaag dus voor wat het was, morgen is er een nieuwe dag met nieuwe kansen.   

 

Lees ook: 11 slaaptips voor een goede nachtrust

 

Heb jij een andere tip die ervoor zorgt dat je iedere ochtend stralend wakker wordt? Deel het met ons, we zijn benieuwd!

  1. Boxspring Lifestyle by vtwonen Thyme 20% korting
    Boxspring Lifestyle by vtwonen Thyme
    vanaf Regular Price 2.190,- Special Price 1.752,-
  1. Hoofdkussen The Steady One 40% korting
    Hoofdkussen The Steady One
    Special Price 71,40 Regular Price 119,-
  1. Zo!Home Satinado Dekbedovertrek White 20% korting
    Zo!Home Satinado Dekbedovertrek White
    vanaf Special Price 47,96 Regular Price 59,95
Laat hier je reactie achter