Dekbedovertrekken die je niet hoeft te strijken

Een dekbedovertrek strijken kan een vervelend, onhandig en tijdrovend werkje zijn. Maar wist je dat er ook stoffen bestaan die minder kreukgevoelig zijn, waardoor je ze niet hoeft te strijken? Strijkvrij beddengoed kan het huishouden een stuk eenvoudiger maken: wassen, drogen en hop, het bed op.

Welke dekbedovertrekken zijn strijkvrij?


Katoen

Katoen is het meest gebruikte materiaal voor beddengoed. Het is een ademende en vochtregulerende stof en dus ideaal voor comfortabele nachten. Bij Swiss Sense vind je dekbedovertrekken van 100% katoen, maar ook van bamboe-katoen, biologisch katoen of percale katoen. Vooral die laatste is een perfecte keuze als je op zoek bent naar een strijkvrij dekbedovertrek: percale katoen voelt zachter aan dan normaal katoen, het kreukt minder snel. Bovendien heeft percale een luxueuze uitstraling, zodat je zelfs met strijkvrij beddengoed de hotelervaring evenaart.


Linnen

Linnen is terug van weggeweest. Met een linnen dekbedovertrek tover je je slaapkamer om tot de gezelligste plek in huis. Linnen is niet kreukvrij, maar wel strijkvrij: de stof is namelijk op z’n mooist in een ongestreken, natuurlijke look. Daarnaast is linnen een materiaal dat vocht opneemt en goed ventileert. Zeker bij zomerse nachten komt dat goed van pas.


Flanel

Flanel is een enorm zachte stof die warm aanvoelt en de warmte goed vasthoudt, waardoor ze zich snel aanpast aan je lichaamstemperatuur. Zeker in de koudere maanden is een flanellen dekbedovertrek dus heerlijk om onder te slapen. Flanel is een heel onderhoudsvriendelijk materiaal, onder andere omdat je het dus niet of amper hoeft te strijken. 


Satijn

Wist je dat satijn geen stof is, maar een weeftechniek? De garens worden heel erg dicht op elkaar geweven, wat ervoor zorgt dat de stof nauwelijks kreukt. Bovendien krijgt satijn door de speciale weeftechniek een mooie glans en voelt ze zalig zacht aan. Een dekbedovertrek van katoen-satijn straalt luxe uit en heeft de positieve eigenschappen van katoen: het is een vochtregulerende en ademende stof.


Strijkvrije dekbedovertrekken in verschillende stijlen en formaten

Bij Swiss Sense vind je een uitgebreide collectie beddengoed in strijkvrije stoffen. Hou je van een rustieke look met wit, beige of grijs? Of ben je fan van drukke prints of felle kleuren? Je vindt gegarandeerd een strijkvrij dekbedovertrek in jouw stijl en in het gewenste formaat: eenpersoons, tweepersoons of lits-jumeaux. Ook bij de hoeslakens vind je verschillende strijkvrije exemplaren.

Hoe voorkom je kreukels in je beddengoed?

Naast het juiste materiaal kiezen voor je beddengoed, zijn er nog wat andere handige tips om je beddengoed zo goed mogelijk vrij van kreukels te houden:


 • Stop je wasmachine niet te vol
 • Als je je wasmachine helemaal volpropt, verkreukelen de stoffen heel snel. Laad je wasmachine dus niet te vol, zodat het wasgoed voldoende ruimte krijgt en losjes gewassen wordt.

 • Kies voor het kreukherstellende programma
 • De meeste wasmachines hebben een programma dat speciaal bedoeld is om kreukels te minimaliseren, waarbij de machine minder omwentelingen maakt.

 • Laat je wasgoed niet te lang in de wasmachine zitten
 • Maak je wasmachine zo snel mogelijk leeg wanneer het programma is afgelopen, schud je beddengoed goed los en hang het meteen te drogen. 

 • Hang je beddengoed te drogen aan een waslijn
 • Als je de mogelijkheid hebt, is het aangeraden om je wasgoed aan een waslijn te laten drogen. Gebruik je toch een droger? Kies dan voor de laagste temperatuur en de antikreukfunctie.

 • Snelle opkikker met de plantenspuit-truc
 • Ligt je beddengoed er na een paar nachtjes toch wat verkreukeld bij? Met een plantenspuit geef je je bed een ‘net verschoond’-look in enkele minuten: maak je bed strak op, spray enkele keren met water over het dekbedovertrek, wapper het dekbed op, trek het weer strak en laat het drogen. Wist je dat ze dit trucje ook vaak in luxe-hotels gebruiken bij de dagelijkse poetsbeurt?


  Neem zeker ook een kijkje op onze adviespagina’s: daar vind je heel wat onderhoudstips om je bed, matras en beddengoed zo lang mogelijk als nieuw te houden.