Blog - Hond in bed of op slaapkamer

Swipe to the left
4 oktober 2017 Geen reacties

Leuk! Het is weer dierendag. Wat doe jij vandaag om jouw favoriete beestje(s) nóg meer te verwennen dan normaal? Heb je bijvoorbeeld al eens overwogen om je hond in bed of op je slaapkamer te laten slapen? Je huisdier op je slaapkamer blijkt namelijk niet eens zo slecht te zijn.

hond-op-bed-of-op-slaapkamer 

Je hond op de slaapkamer. Waarom welles?

Al jarenlang wordt aangenomen dat een huisdier niet op je slaapkamer of in bed hoort. Zo zou dat gezondheidsrisico’s als zoönosen met zich meebrengen. Zoönosen is een moeilijk woord voor infectieziekten die van dier op mens worden overgedragen. Daarnaast zou een huisdier in je slaapkamer niet goed zijn voor je nachtrust. Een Amerikaans onderzoek onder 40 volwassenen die met hun hond in de slaapkamer slapen toonde echter aan dat een hond op de slaapkamer geen effect heeft op de kwaliteit van slaap. Het zou zelfs leiden tot een betere nachtrust! De baasjes in het onderzoek geven aan dat het voor hen juist rustgevend werkt. Hun favoriete viervoeter op de slaapkamer geeft hen ook een gevoel van veiligheid.

Je hond in bed? Toch maar nietes...

Deze voordelen gelden overigens niet voor eigenaren die met hun hond in bed slapen. Dat heeft juist een negatief effect op de nachtrust. Honden zijn namelijk ook in hun slaap erg beweeglijk, waardoor jouw nachtrust verstoord wordt. Bovendien loop je met je hond in bed ook meer risico op zoönosen. Huisdieren verliezen ook haren en huidschilfers net als wij. Die bevatten ook bacteriën, maar dieren dragen net wat andere soorten bacteriën met zich mee dan de mens en sommige zijn nou niet zo bepaald goed voor onze gezondheid. Huisdieren zouden ook ongedierte als teken, mijten of zelfs vlooien met zich mee kunnen dragen en die wil je ook niet in je bed hebben!

De keuze is aan jou

Voor mensen met astma of andere dierenallergieën wordt het sowieso afgeraden om met een huisdier op de slaapkamer te slapen. De onderzoekers geven ook nadrukkelijk aan dat dit onderzoek gedaan is met alleen honden ouder dan 6 maanden. Je kunt dus geen vergelijkbare resultaten verwachten met energieke pups of andere huisdieren op je slaapkamer. Dus… Laat jij vanaf vanavond je hond bij je op de slaapkamer slapen of toch maar niet?