Zo val je wél snel in slaap; dit zijn alle tips & tricks

27 januari 2021

Welterusten. Wat een mooi woord eigenlijk. Je wenst iemand letterlijk ‘wel te rusten’, ofwel een goede nachtrust toe. Dat wensen we elkaar niet voor niets. Een goede nachtrust doet wonderen voor…nou ja, eigenlijk alles. Een fijn ochtendritueel overigens ook, waar je alles over leest in deze blog. Maar, terug naar de nachtrust, hoe zorg je daarvoor? Zijn er tips & tricks? Kort antwoord; ja!

 

Tekst gaat door onder de afbeelding. Stel hier het afgebeelde bed samen. 

Zo val je wél snel in slaap; dit zijn alle tips & tricks

1-2-3 en naar bed

Mensen zijn gewoontedieren. Hoe chaotisch en willekeurig je ook denkt te zijn, je doet veel dingen op dezelfde manier of op de automatische piloot. Je zou overigens ook erg moe worden als je bij iedere handeling steeds het wiel opnieuw moest uitvinden, dus dat is maar goed ook.

 

Waarom zijn wij eigenlijk van die gewoontedieren? Dit heeft te maken met de werking van onze hersenen. Els van der Helm (PhD en co-founder Shleep, red.) legt het uit.

Onze hersenen werken met associaties (achter elkaar). Daarom is een (gezond) avondritueel zo belangrijk; altijd dezelfde stappen, dan wordt het voor je hersenen logisch dat B na A komt etc. Als je die stappen zoveel mogelijk in dezelfde volgorde doet, geven je hersenen het signaal af: en nu slapen.”

 

Een grappig feitje is dat het niet zoveel uitmaakt wat je in die routine stopt. Dus als jij het liefst, een half uur voor het slapen, op 1 sok loopt, vier druiven eet en naar panfluit muziek luistert; lekker doen. Toch zijn er routines die meer bijdragen aan een goed nachtrust én zijn er rituelen die je beter kunt laten. Tijd voor een lijstje? Komt ‘ie.

1. De juiste geur. Als je de slaapkamer inloopt hangt er een bepaalde geur. Die is vertrouwd en door je hersenen gekoppeld aan slapen. Ontdek ook onze Moments geurlijn, speciaal ontwikkeld voor de slaapkamer zodat jij 's avonds tot rust komt en 's ochtends vol energie wakker wordt.

 

2. Geen schermtijd, een half uur voor het slapengaan. Pak een boek, babbel met je partner, kleur verder in je kleurplaat voor volwassen. Alles is beter dan een scherm.

 

3. Let op wat je eet. Eet de laatste grote maaltijd minimaal drie uur voor het slapen. Je leest er meer over in deze blog over eten en slapen.

 

4. Een drankje mag best en kan ontspannend werken. Maar drink vooral niet teveel en al helemaal niet voor het slapen. Je valt wel sneller in slaap maar je slaapt eerst lichter en de tweede helft van de nacht veel dieper. Resultaat: vermoeid wakker worden. Meer weten over slapen en alcohol?

 

5. Houd het een beetje netjes op je slaapkamer. Rommel om je heen is rommel in je hoofd. Misschien mooi om toe te voegen aan de avondroutine; een rustige opruim-sessie voor het slapen. Twee vliegen in één klap.

  1. Nachttafel Balance Clear ll
    Nachttafel Balance Clear ll
    vanaf Special Price 120,-
  1. Gazella Online-Only II Pocketvering Matras
    Gazella Online-Only II Pocketvering Matras
    vanaf Special Price 204,-
Laat hier je reactie achter