Ben jij een zijslaper? Slaap dan op déze kant

11 juni 2018

Iedereen heeft wel een favoriete slaaphouding. Dat slapen in deze positie invloed heeft op hoe gemakkelijk je in slaap valt, wist je waarschijnlijk al. Maar wist je ook dat je slaaphouding invloed heeft op je gezondheid? Dit is vooral zo bij zijslapers. In deze blog vertellen we je op welke kant van je lichaam je het beste kunt slapen om gezondheidsklachten te voorkomen.

Ben jij een zijslaper? Dit is de beste kant om op te slapen | Swiss Sense

Onderzoek wijst uit dat de slaappositie voor zijslapers een grote invloed heeft op de gezondheid. Het slapen op de rechterzij kan op korte en lange termijn voor gezondheidsklachten zorgen. We raden je dan ook aan om op je linkerzij te slapen. Aan de hand van een aantal voordelen leggen we je uit waarom:

1. Circulatie van je hart 
Wanneer je op je linkerzij ligt, is het gemakkelijker voor je lichaam om bloed rond te pompen. De aorta maakt vanaf je hart namelijk een bocht via de linkerkant om bij de buik te komen. Lig je op je rechterzij, dan moet het bloed eerst omhoog gepompt worden en dit kost meer moeite dan naar beneden. 
 
2. Goed voor je spijsvertering 
Heb je vlak voor het slapengaan nog wat gegeten? Dan is het zeker aan te raden om op je linkerzij te gaan liggen. Dit is namelijk bevorderend voor je spijsvertering, omdat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt. Het stimuleert de afscheiding van alvleesklierenzymen. Op deze manier wordt het eten in delen verteerd in plaats van in één keer. Hiermee voorkom je maagkrampen.
 
3. Minder last van brandend maagzuur 
Dat de maag in zijn oorspronkelijke houding ligt, heeft niet alleen invloed op je spijsvertering. Het zorgt er ook voor dat je minder last hebt van brandend maagzuur. Je maag kan in deze positie terugvloeiing van zuur beter reguleren. 
 
4. Gezondheid van je milt 
De milt bevindt zich aan de linkerkant van het lichaam. Door op je linkerzij te liggen, wordt het bloed beter gefilterd en functioneert het lymfesysteem optimaal. Vloeistof kan namelijk gemakkelijker naar de milt worden geleid.

Met zo veel voordelen is het de moeite waard om eens op je linkerzij te gaan liggen! Let er wel op dat je als zijslaper slaapt op een neksteunkussen. Een hoofdkussen zonder neksteun kan namelijk nekklachten in de hand werken.

 

Ben jij gewend op rechts te liggen? Dan kan het lastig zijn om dit te veranderen. Probeer eens op je linkerzij te gaan liggen met een kussen in je rug. Dit voorkomt dat je in je slaap terug draait naar rechts. Op welke zij slaap jij vannacht?

 

Bron: Journal of Clinical Gastroenterology  

Erikalbarda@gmail.com 2 december 2022 at
Erg interessante informatie!!
EVerspagen Palm 27 augustus 2023 at
rechts heb ik het gevoel, dat ik weinig zuurstof krijg
Klaassien Hartman 21 oktober 2023 at
Heb al jaren last van hoge ❤️ slag.. Kan er niet van slapen en mij arts doet er ook niks aan. Word er moedeloos van. Wat te doen
Cengiz 21 december 2023 at
Beste Klaassien, metoprololsuccinaat 50mg daar wordt je hart rustiger van. Bespreek dit met je huisarts en beterschap.
Monique Ramaker 25 december 2023 at
Ik slaap altijd op links met als gevolg een pijnlijke linkerbil...
Mariafranssen@gmail.com 1 januari 2024 at
Ik heb last van ciática en kan zodoende niet op mijn linkerzijde liggen. Wat kunt u me aanraden?
Lammert de Wind 10 januari 2024 at
Als ik op mijn linkerkant lig krijg ik na een tijdje pijn in mijn linker lies….. wat is hiervan de oorzaak ?
Laat hier je reactie achter