Banner

Wat is een boxspring?

Boxsprings zijn erg populair. Een belangrijke reden hiervoor is het comfort dat een boxspring biedt. Technisch gezien is een boxspring comfortabeler dan een ledikant of een bedbodem met matras, omdat het uit meerdere lagen bestaat met ieder hun eigen functie.


Een boxspring bestaat uit een boxspring, matras, een topper en een hoofd- en voetbord. Een boxspring is dus eigenlijk een onderdeel van het gehele slaapsysteem. In de volksmond wordt vaak alleen het woord boxspring benoemd en wordt hier de hele boxspringcombinatie mee bedoeld.


Daarnaast kan het zijn dat je het uiterlijk van een boxspring stukken mooier vindt dan dat van een ‘gewoon’ bed of ledikant. Een boxspring heeft verschillende gestoffeerde onderdelen die al snel een luxe uitstraling aan je slaapkamer geven. Je haalt op deze manier de luxe van een chic hotel in huis.

De opbouw van een boxspring

Boxspring

De boxspring

Heel simpel gezegd is een boxspring een bedbodem met springveren. De boxspring zelf is dus een beklede bak van hout of metaal, met hierin een metalen (of houten) frame met poten en een kern van pocketveren. Bij een boxspring met pocketveren zijn alle veren afzonderlijk van elkaar in kleine zakjes (pockets) verpakt. Dit heeft als voordeel dat de veren afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Een boxspring met bonellvering bestaat uit een lang spiraaldraad die in de lengte van de boxspring in verschillende lagen van links naar rechts verloopt. Bij Swiss Sense is een bedbodem met pocketvering de standaard, omdat pocketveren een langere levensduur hebben en betere ondersteuning bieden dan bonellveren.

Boxspring matras

Het matras

Het matras is de tweede laag van de boxspringcombinatie en komt bovenop de boxspring zelf te liggen. Het matras zorgt voor de ondersteuning van het lichaam. Standaard liggen er pocketvering matrassen op een boxspring. Deze zijn voorzien van verschillende afdeklagen, zoals koudschuim, traagschuim of latex. Een matras is verkrijgbaar in verschillende hardheden. In de meeste gevallen is dat medium en firm. Ook zijn er matrassen met soft als hardheid. Soft matrassen zijn geschikt voor een lichaamsgewicht tot 65 kg, medium matrassen voor een gewicht tot 85kg en firm matrassen voor een gewicht boven 85kg. Dit zijn geen harde maatstaven. Er kunnen namelijk nog andere factoren van belang zijn voor het kiezen van de hardheid, bijvoorbeeld: lengte, geslacht en type slaper (buikslaper etc.).

De topper

De topper

Een topper, ook wel topmatras genoemd, is een matras (5 tot 20 cm dik) dat bovenop je ‘gewone’ matras ligt. De belangrijkste reden om een topper aan te schaffen is omdat het comfortverhogend werkt. Met een topper kun je jouw gewenste ligcomfort bepalen. Bij tweepersoons elektrische boxsprings zijn de toppers voorzien van een split. Een split is een mooi afgewerkte snede in het midden van de topper. Hierdoor kunnen de linker- en de rechterkant afzonderlijk van elkaar bewegen.

Hoofdbord

Het hoofdbord

Met de keuze voor een hoofd- en of voetbord geef je de boxspring een heel eigen uiterlijk en karakter. De sfeer in je slaapkamer bepaal je dan ook mede door te kiezen voor een bepaalde stijl in het hoofdbord en of voetbord. Ga je voor strak en tijdloos of kies je voor een romantische look met een rijk gecapitonneerde vormgeving? Natuurlijk bepalen ook de stof- en kleurkeuze van alle onderdelen van de boxspring het uiterlijk. Met de vele verschillende mogelijkheden maak je de boxspring persoonlijk en kun je het aanpassen aan de stijl van de slaapkamer.

Tussen banner

Welke bedbodems heeft een boxspring?

soorten

Soorten bedbodems

De bedbodem van een boxspring bestaat vaak uit bonellvering of pocketvering en zorgt voor een geleidelijke ondersteuning van het lichaam. Bedbodems met bonellvering bestaan uit spiraalveren die door middel van één staaldraad met elkaar verbonden zijn. Een box met pocketveren bestaat uit veren in zakjes (pockets) die allemaal los van elkaar verpakt zijn. De bedbodems zijn er in verschillende hoogtes. Daarnaast heb je ook boxen met opbergruimte. Ideaal voor een efficiente indelen van je slaapkamer.

Vering

Verschil tussen bonell- en pocketvering

Het verschil tussen een bedbodem met bonellvering en pocketvering zit voornamelijk in de ondersteuning van het lichaam. Doordat een box met bonellvering bestaat uit één staaldraad met veren is de ondersteuning van het gewicht overal hetzelfde. Doordat een box met pocketveren bestaat uit allemaal losse pockets bewegen de veren mee met de contouren van het lichaam. Een box met pocketvering is stabieler en geeft meer opwaartse druk dan een bonellveer.

Elektrisch

Elektrisch verstelbare boxsprings

Een bedbodem kan worden uitgevoerd in een elektrisch verstelbare bodem. Hierbij kan het hoofd- en voeteneind afzonderlijk van elkaar versteld worden. Sommige boxsprings zijn voorzien van een pullback systeem. Indien het hoofdeind dan naar boven wordt gezet, verschuift de bedbodem naar het hoofdbord. Hierdoor blijf je altijd dicht bij het nachtkastje.

tussen banner 2

Waarvoor dient een topper?

Een topper, ook wel topmatras genoemd is een dun matras (5 - 20 cm dik) dat bovenop je ‘gewone’ matras ligt. De belangrijkste reden om een topper aan te schaffen is omdat het comfortverhogend werkt. Met een topmatras bepaal je namelijk of je wat harder wilt liggen of liever soepel inzakt in de topper. Bij tweepersoons elektrische boxsprings zijn de toppers voorzien van een split. Een split is een mooi afgewerkte snede in het midden van de topper. Hierdoor kunnen de linker- en de rechterkant afzonderlijk van elkaar bewegen.

Comfort

Een topper verbetert de ondersteuning van het matras waardoor je weer meer comfort ervaart en minder drukpunten. Toppers van latex of traagschuim verbeteren niet alleen het comfort van een matras, maar zorgen ook voor een betere gewichtsverdeling

Stevigheid

Met een topper kun je bepalen of je liever wat zachter of wat harder ligt. Een koudschuim topper ligt bijvoorbeeld wat steviger dan een topper van latex of traagschuim.

Hygiëne

Door een topper blijft je matras zelf schoner en heeft deze een langere levensduur. Doordat je de tijk van een topper vaak af kunt ritsen kun je deze ook nog eens regelmatig wassen door het naar een stomerij te brengen. De tijk van een topper haal je er ook veel makkelijker af dan die van een matras.

Tussen banner 4

Onderhoud van een boxspring

Draai je matras

Het is belangrijk om regelmatig je matras om te draaien, ook in de lengterichting. Hiermee voorkom je kuilvorming. Maar let op: het is niet bij ieder matras mogelijk om het om te draaien. Informeer daarom altijd of het mogelijk is het matras te draaien en op welke manier je het kan draaien.

Zorg voor ventilatie

Ieder mens verliest 's nachts vocht. Zorg er daarom voor dat de slaapkamer genoeg (dagelijks) ventileert. Zo voer je het vocht dat gedurende de nacht in je boxspring is verzameld zoveel mogelijk af.

Gebruik een molton

Een molton beschermt het matras omdat het vocht opneemt. Het vocht dat je 's nachts verliest komt hierdoor niet rechtstreeks in het matras terecht. Een molton verlengt hierdoor de levensduur van een matras.

Hoe reinig je vlekken?

Heb je een vlek op je boxspring? Zorg ervoor dat je de vlek reinigt. Houd ook rekening met de oorzaak van de vlek. Kun je de vlek droog verwijderen? Probeer dan ook geen reinigingsmiddelen te gebruiken. Gebruik een borstel of een droge of vochtige doek om de eerste grote vlek het snelst mee te verwijderen. Wrijf nooit! Deppen is veel subtieler.

Wat zijn de voordelen van een boxspring

ondersteuning

Optimale ondersteuning

De opbouw van een boxspring zorgt voor een comfortabel ligcomfort. De bedbodem en het matras zorgen voor een optimale ondersteuning en bewegen mee naar de contouren van het lichaam.

ligcomfort

Je eigen ligcomfort bepalen

Met de topper bepaal je jouw eigen ligcomfort. Door de verschillende type toppers is er altijd iets geschikt dat aansluit op jouw wensen.

Type slaper

Voor elke type slaper

Een boxspring is geschikt voor elke type slaper, zoals een rug-, zij- of buikslaper.

ventilatie

Uitstekende ventilatie

Iedereen verliest transpiratievocht tijdens het slapen. Door de verenconstructie ontstaat er een open ruimte dat zorgt voor een uitstekende ventilatie en luchtcirculatie.

levensduur

Lange Levensduur

De solide constructie van een boxspring zorgt ervoor dat een boxspring lang mee gaat. Lees meer over de levensduur van een boxspring

instaphoogte

Hoge instaphoogte

Een boxspring heeft over het algemeen een hogere instaphoogte dan een normaal bed. Hierdoor is het in- en uitstappen makkelijker. Meer informatie over de hoogte van een boxspring

kleurmogelijkheden

Vele kleuropties

Boxsprings zijn er in veel verschillende soorten en talloze kleuren. Hierdoor is het makkelijk aan te passen aan het slaapkamerinterieur.

lighouding

Vlak en elektrisch

Door de keuze in een vlakke of elektrisch verstelbare bedbodem is het makkelijk een bed te kiezen die aansluit bij jouw ligcomfort.

Populaire boxsprings

 1. Van Der Valk Hotelboxspring Ariana Deluxe
  Van Der Valk Hotelboxspring Ariana Deluxe
  vanaf Regular Price  1.545,- Special Price  1.045,-
 1. Boxspring Home 180
  Boxspring Home 180
  vanaf Regular Price  1.790,- Special Price  1.290,-
 1. Boxspring Home 170
  Boxspring Home 170
  vanaf Regular Price  1.820,- Special Price  1.320,-