Wat is een boxspring?


Wat is een boxspring en hoe is dit type bed opgebouwd? Wat zijn de voordelen van boxsprings en hoe zorg je dat jouw bed zo lang mogelijk meegaat? We geven je hier antwoord op alle vragen!

Home 180

Alles over boxsprings

Een boxspring is opgebouwd uit de volgende onderdelen: de bedbodem (box) het matras, de topper en het hoofd- en voetbord. De box is dus eigenlijk een onderdeel van het gehele slaapsysteem. Toch wordt met boxspring vaak de hele boxspringcombinatie bedoeld.


Een boxspring heeft verschillende gestoffeerde onderdelen die al snel een luxe uitstraling aan je slaapkamer geven. Je haalt op deze manier de luxe van een chic hotel in huis. Het kan zijn dat je het uiterlijk van een boxspring mooier vindt dan dat van een normaal bed. Naast het uiterlijk is het ligcomfort natuurlijk ook anders dan van een ledikant.

De opbouw van een boxspring

Boxspring

De boxspring

Heel simpel gezegd is een boxspring een bedbodem met springveren. De boxspring zelf is dus een beklede bak van hout of metaal, met hierin een metalen (of houten) frame met poten en een kern van pocketveren. Bij een boxspring met pocketveren zijn alle veren afzonderlijk van elkaar in kleine zakjes (pockets) verpakt. Dit heeft als voordeel dat de veren afzonderlijk van elkaar kunnen bewegen. Een boxspring met bonellvering bestaat uit een lang spiraaldraad die in de lengte van de boxspring in verschillende lagen van links naar rechts verloopt. Bij Swiss Sense is een bedbodem met pocketvering de standaard, omdat pocketveren een langere levensduur hebben en betere ondersteuning bieden dan bonellveren.

Boxspring matras

Het matras

Het matras is de tweede laag van de boxspringcombinatie en komt bovenop de boxspring zelf te liggen. Het matras zorgt voor de ondersteuning van het lichaam. Standaard liggen er pocketvering matrassen op een boxspring. Deze zijn voorzien van verschillende afdeklagen, zoals koudschuim, traagschuim of latex. Een matras is verkrijgbaar in verschillende hardheden. In de meeste gevallen is dat medium en firm. Ook zijn er matrassen met soft als hardheid. Soft matrassen zijn geschikt voor een lichaamsgewicht tot 65 kg, medium matrassen voor een gewicht tot 85kg en firm matrassen voor een gewicht boven 85kg. Dit zijn geen harde maatstaven. Er kunnen namelijk nog andere factoren van belang zijn voor het kiezen van de hardheid, bijvoorbeeld: lengte, geslacht en type slaper (buikslaper etc.).

De topper

De topper

Een topper, ook wel topmatras genoemd, is een matras (5 tot 20 cm dik) dat bovenop je ‘gewone’ matras ligt. De belangrijkste reden om een topper aan te schaffen is omdat het comfortverhogend werkt. Met een topper kun je jouw gewenste ligcomfort bepalen. Bij tweepersoons elektrische boxsprings zijn de toppers voorzien van een split. Een split is een mooi afgewerkte snede in het midden van de topper. Hierdoor kunnen de linker- en de rechterkant afzonderlijk van elkaar bewegen.

Hoofdbord

Het hoofdbord

Met de keuze voor een hoofd- en of voetbord geef je de boxspring een heel eigen uiterlijk en karakter. De sfeer in je slaapkamer bepaal je dan ook mede door te kiezen voor een bepaalde stijl in het hoofdbord en of voetbord. Ga je voor strak en tijdloos of kies je voor een romantische look met een rijk gecapitonneerde vormgeving? Natuurlijk bepalen ook de stof- en kleurkeuze van alle onderdelen van de boxspring het uiterlijk. Met de vele verschillende mogelijkheden maak je de boxspring persoonlijk en kun je het aanpassen aan de stijl van de slaapkamer.

Welke bedbodems heeft een boxspring?

Soorten bedbodems

De bedbodem van een boxspring bestaat vaak uit bonellvering of pocketvering en zorgt voor een geleidelijke ondersteuning van het lichaam. Bedbodems met bonellvering bestaan uit spiraalveren die door middel van één staaldraad met elkaar verbonden zijn. Een box met pocketveren bestaat uit veren in zakjes (pockets) die allemaal los van elkaar verpakt zijn. De bedbodems zijn er in verschillende hoogtes. Daarnaast heb je ook boxen met opbergruimte. Ideaal voor een efficiente indelen van je slaapkamer.

Verschil tussen bonell- en pocketvering

Het verschil tussen een bedbodem met bonellvering en pocketvering zit voornamelijk in de ondersteuning van het lichaam. Doordat een box met bonellvering bestaat uit één staaldraad met veren is de ondersteuning van het gewicht overal hetzelfde. Doordat een box met pocketveren bestaat uit allemaal losse pockets bewegen de veren mee met de contouren van het lichaam. Een box met pocketvering is stabieler en geeft meer opwaartse druk dan een bonellveer.

Elektrisch verstelbare boxsprings

Een bedbodem kan worden uitgevoerd in een elektrisch verstelbare bodem. Hierbij kan het hoofd- en voeteneind afzonderlijk van elkaar versteld worden. Sommige boxsprings zijn voorzien van een pullback systeem. Indien het hoofdeind dan naar boven wordt gezet, verschuift de bedbodem naar het hoofdbord. Hierdoor blijf je altijd dicht bij het nachtkastje.

Waarvoor dient een topper?

Een topper, ook wel topmatras genoemd is een dun matras (5 - 20 cm dik) dat bovenop je ‘gewone’ matras ligt. De belangrijkste reden om een topper aan te schaffen is omdat het comfortverhogend werkt. Met een topmatras bepaal je namelijk of je wat harder wilt liggen of liever soepel inzakt in de topper. Bij tweepersoons elektrische boxsprings zijn de toppers voorzien van een split. Een split is een mooi afgewerkte snede in het midden van de topper. Hierdoor kunnen de linker- en de rechterkant afzonderlijk van elkaar bewegen.

Comfort

Een topper verbetert de ondersteuning van het matras waardoor je weer meer comfort ervaart en minder drukpunten. Toppers van latex of traagschuim verbeteren niet alleen het comfort van een matras, maar zorgen ook voor een betere gewichtsverdeling

Stevigheid

Met een topper kun je bepalen of je liever wat zachter of wat harder ligt. Een koudschuim topper ligt bijvoorbeeld wat steviger dan een topper van latex of traagschuim.

Hygiëne

Door een topper blijft je matras zelf schoner en heeft deze een langere levensduur. Doordat je de tijk van een topper vaak af kunt ritsen kun je deze ook nog eens regelmatig wassen door het naar een stomerij te brengen. De tijk van een topper haal je er ook veel makkelijker af dan die van een matras.

Wat zijn de voordelen van een boxspring?

Optimale ondersteuning

Optimale ondersteuning

De opbouw van een boxspring zorgt voor een comfortabel ligcomfort. De bedbodem en het matras zorgen voor een optimale ondersteuning en bewegen mee naar de contouren van het lichaam.

Je eigen ligcomfort bepalen

Je eigen ligcomfort bepalen

Met de topper bepaal je jouw eigen ligcomfort. Door de verschillende type toppers is er altijd iets geschikt dat aansluit op jouw wensen.

Voor elke type slaper

Voor elke type slaper

Een boxspring is geschikt voor elke type slaper, zoals een rug-, zij- of buikslaper.

Uitstekende ventilatie

Uitstekende ventilatie

Iedereen verliest transpiratievocht tijdens het slapen. Door de verenconstructie ontstaat er een open ruimte dat zorgt voor een uitstekende ventilatie en luchtcirculatie.

Lange levensduur

Lange levensduur

De solide constructie van een boxspring zorgt ervoor dat een boxspring lang mee gaat. Lees meer over de levensduur van een boxspring.

Hoge instaphoogte

Hoge instaphoogte

Een boxspring heeft over het algemeen een hogere instaphoogte dan een normaal bed. Hierdoor is het in- en uitstappen makkelijker. Hier vind je meer informatie over de hoogte van een boxspring.

Vele kleuropties

Vele kleuropties

Boxsprings zijn er in veel verschillende soorten en talloze kleuren. Hierdoor is het makkelijk aan te passen aan het slaapkamerinterieur.

Vlak en elektrisch

Vlak en elektrisch

Door de keuze in een vlakke of elektrisch verstelbare bedbodem is het makkelijk een bed te kiezen die aansluit bij jouw ligcomfort.

Onderhoud van een boxspring

1. Draai je matras

Het is belangrijk om regelmatig je matras om te draaien, ook in de lengterichting. Hiermee voorkom je kuilvorming. Maar let op: het is niet bij ieder matras mogelijk om het om te draaien. Informeer daarom altijd of het mogelijk is het matras te draaien en op welke manier je het kan draaien.

 

2. Zorg voor ventilatie

Ieder mens verliest 's nachts vocht. Zorg er daarom voor dat de slaapkamer genoeg (dagelijks) ventileert. Zo voer je het vocht dat gedurende de nacht in je boxspring is verzameld zoveel mogelijk af.

 

3. Gebruik een molton

Een molton beschermt het matras omdat het vocht opneemt. Het vocht dat je 's nachts verliest komt hierdoor niet rechtstreeks in het matras terecht. Een molton verlengt hierdoor de levensduur van een matras.

 

4. Hoe reinig je vlekken?

Heb je een vlek op je boxspring? Zorg ervoor dat je de vlek reinigt. Houd ook rekening met de oorzaak van de vlek. Kun je de vlek droog verwijderen? Probeer dan ook geen reinigingsmiddelen te gebruiken. Gebruik een borstel of een droge of vochtige doek om de eerste grote vlek het snelst mee te verwijderen. Wrijf nooit! Deppen is veel subtieler.

Populaire boxsprings

 1. Favoriet van luxe hotels
  Boxspring Home 180
  25% korting
  Boxspring Home 180
  vanaf Regular Price 1.890,- Special Price 1.417,50
 1. Boxspring Online-Only Orion
  Boxspring Online-Only Orion
  vanaf 1.390,-
  Niet in voorraad
 1. Boxspring Lifestyle by vtwonen Thyme 25% korting
  Boxspring Lifestyle by vtwonen Thyme
  vanaf Regular Price 2.190,- Special Price 1.642,50