Wat is de hoogte van een boxspring?

Boxspring bedden zijn de meest populaire slaapsystemen van het moment en dat is niet voor niets. Dankzij de opbouw van verschillende materialen geniet je iedere nacht van een heerlijk ligcomfort. Een boxspring bestaat uit pootjes, een onderstel, een matras en een topper. Hierdoor is de instaphoogte van het bed meestal vrij hoog, een andere reden voor het succes van de boxspring. Je kiest tussen verschillende kleuren, materialen en hoogtes om je bed helemaal naar jouw smaak aan te passen.

Opbouw van een boxspring

Boxspring pootjes | Swisssense.nl

De pootjes

De pootjes van een boxspring zijn verkrijgbaar in verschillende hoogtes. De gemiddelde hoogte van de poten van een boxspring is 11 centimeter, variërend van 5 centimeter hoge blokpoten tot 13 centimeter hoge designpoten. In enkele gevallen zitten de poten vast aan het onderstel.

Het onderstel van een boxspring | Swisssens.nl

Onderstel

Het onderstel leunt op de pootjes en is een gestoffeerde box met veren. Dit frame is verkrijgbaar in verschillende hoogtes. Dat afhankelijk van de hoogte van de pocketvering en of het een vlakke of elektrische uitvoering betreft. Over het algemeen is de hoogte van een onderstel tussen de 20 en 30 centimeter hoog. Een verstelbaar bed is aan het voeten- en hoofdeind in hoogte verstelbaar.

Boxspring Matras | Swisssense.nl

Het matras

Het matras ligt op het onderstel. De dikte van een matras varieert tussen de 16 en 25 centimeter. Hierbij geldt dat een dikker matras van 20 tot 25 centimeter zorgt voor meer comfort en een langere levensduur van je boxspring. Daarnaast is dit dikkere matras meer dan een dun matras geschikt voor mensen met een wat zwaarder lichaamsgewicht.

Boxspring Topper | Swisssense.nl

De Topper

Een topper leg je op het matras om de levensduur en het comfort te verhogen. Een topper is gemiddeld 8 à 10 centimeter dik. Een Aeromax Superior Topper is echter ongeveer 12,5 centimeter.

Wat heeft er invloed op de hoogte van een boxspring?

De hoogte van een boxspring is simpelweg afhankelijk van de hoeveelheid lagen waaruit het bed is opgebouwd en de dikte van de gebruikte materialen. Afhankelijk van de hoogte van de poten, het onderstel, het matras en de topper zijn sommige boxsprings hoger dan andere. De hoogte van de poten varieert van 5 tot soms wel 15 centimeter. De minimale dikte van een matras en topper samen is 16 centimeter. Soms loopt dit echter op tot wel 22 centimeter of meer, omdat een dikker matras over het algemeen een hoger comfort biedt.

Belang van de juiste in- en uitstaphoogte

Bij de aanschaf van een boxspring is het belangrijk om te letten op de afmetingen en de hoogte van je bed. De juiste breedte is ongeveer 90 centimeter of de schouderbreedte plus 40 centimeter. Bij mensen met een wat kleinere slaapkamer is de 140x200 variant zeer gewild. De ideale lengte is je eigen lichaamslengte plus 20 tot 30 centimeter. De gemiddelde hoogte van een bed is 50 tot 60 centimeter en wat hoger voor mensen met een langere lichaamslengte. Een te laag bed zorgt ervoor dat je rugpijn krijgt bij het opmaken. Na verloop van tijd kan een bed met een te lage in- en uitstaphoogte je rug zelfs beschadigen tijdens het in en uit bed stappen. Als je rugklachten hebt is het daarom aan te raden een wat hoger bed te kopen.

Kan ik de hoogte van een boxspring aanpassen?

De hoogte van je bed verschilt per model. Dit is afhankelijk van de boxspring zelf, het matras, de topper en de poten. Vind je de boxspring van jouw keuze te hoog of te laag? Dan kun je wisselen van poten. Onze slaapadviseurs helpen je graag bij het vinden van geschikte poten. Bezoek een Swiss Sense winkel bij jou in de buurt of bekijk de boxspring collectie online.

Hoe bepaal je de beste hoogte van een boxspring?

Vanwege het verschil in lengte, lichaamsbehoeften en wensen is de juiste bedhoogte per persoon verschillend. Over het algemeen is een standaard verstelbare of vlakke boxspring 50 tot 60 centimeter hoog. Je bepaalt de beste hoogte voor jouw lengte door op de boxspring te gaan zitten. Is de hoek van je knieën nu 90°? Dan heb je de juiste hoogte gevonden. Ook kun je het testen door naast de boxspring te gaan staan. Je stapt het meest comfortabel in een bed waarvan de hoogste rand tot net boven je knieholte komt. Wanneer je niet goed weet welke boxspring het beste bij je past kun je onze slaapadviseurs  of de boxspringwijzer raadplegen.

Boxspring hoogte bepalen | Swisssense.nl

Populaire Boxsprings

 1. Boxspring Web-Only Sparkle Deluxe 10% voordeel
  Boxspring Web-Only Sparkle Deluxe
  Regular Price  1.395,- Special Price  895,-
 1. Boxspring Home 180 Keuze van Swiss Sense 15% voordeel
  Boxspring Home 180
  Regular Price  2.090,- Special Price  1.590,-
 1. Boxspring Home 120 15% voordeel
  Boxspring Home 120
  Regular Price  2.050,- Special Price  1.550,-