Matras Recycling Nederland

In Nederland alleen al worden ruim 1,6 miljoen matrassen ‘afgedankt’, per jaar! Dat is behoorlijk veel en heeft een grote impact op milieu. In het verleden werden matrassen in grote verbrandingsovens vernietigd, dit zorgde voor een hoge CO₂-uitstoot en een groot verlies van kostbare materialen en grondstoffen. Dit moest anders kunnen. Samen met 4 andere matrasproducten hebben we daarom stichting Matras Recyling Nederland (MRN) in het leven geroepen. Ons doel? In 2028 jaarlijks minstens 75 procent van alle afgedankte matrassen in ons land te recyclen. Jij, als klant, draagt hier automatisch aan bij zonder er iets voor hoeven te doen!

Waarom recyclen?

Wist je dat matrassen en toppers perfecte producten zijn om te recyclen? Ze bestaan namelijk vooral uit metaal, schuim en textiel, en dit maakt het (top)matras tot een prima recyclingkandidaat. Het materiaal van de matrassen en toppers kan worden hergebruikt voor onder meer isolatiemateriaal, ondertapijt en judomatten. Daarnaast kunnen de stalen veren worden gebruikt voor nieuwe staalproductie. En ook textiel van de matrassen kan worden hergebruikt.

Wat doet MRN?

Alle matrasproducenten en -importeurs zijn vanaf 1 januari 2022 wettelijk verplicht om een ‘afvalbeheerbijdrage’ te betalen voor alle matrassen die zij in Nederland op de markt brengen. De stichting zorgt ervoor dat deze bijdragen worden verzameld. En zorgt er vervolgens voor dat het geld wordt ingezet om onder andere de recyclekosten van milieustraten en retailers te vergoeden. Uiteindelijk gaan de recyclingbedrijven, waarvan er inmiddels al twee in Nederland operationeel zijn, de ingezamelde matrassen recyclen en verwerken tot nieuwe materialen en producten.

Wat betekent dit voor jou?

Vanaf 1 januari 2022 starten we met het afdragen van een milieubijdrage op matrassen en toppers. Koop je vanaf dat moment een nieuw matras of topper, dan geldt er een milieubijdrage. De vastgestelde milieubijdrage is €3,25 per matras/topmatras/matraskern, met een maximum van €7,80 per complete boxspring. Hier hoef jij niets voor te doen. Wij dragen deze bijdrage automatisch af aan stichting Matras Recycling Nederland. En zij doen de rest!