Kleine slaapkamer inrichten: lees onze tips

Het kan een lastige opgave zijn om een kleine slaapkamer of studentenkamer optimaal en praktisch in te richten. Je bed neemt veel ruimte in beslag, terwijl je nog zo veel andere spullen hebt die moeten worden opgeborgen. Waar laat je al deze spullen? En hoe laat je jouw slaapkamer er toch ruimtelijk uitzien? We geven je tips om jouw droom(slaap)kamer te creëren.

Een kleine slaapkamer inrichten | Swiss Sense

Tip 1: Bed met opbergruimte

Een gebrek aan kastruimte is namelijk één van de grootste problemen bij het inrichten van een kleine slaapkamer of studentenkamer.  Maar veel mensen denken er niet aan om de ruimte onder het bed te benutten. Een bed is vaak 140 tot 200 cm breed en 200 cm lang. Dit is een groot oppervlak loze ruimte en daarom zonde om niet te gebruiken. De ruimte onder je bed is echter vaak een stoffige ruimte. Niet zo fris om hier je winterdekbed, dekens of kleding onder op te bergen.

 

Daarom vind je bij ons diverse boxsprings met ruime opbergruimte onder de matrassen. Je klapt de matrassen eenvoudig omhoog waardoor je de boxen volledig kunt vullen. Je kunt ook kiezen voor een boxspring met klepjes aan de zijkant, waardoor je de spullen er gemakkelijk onder kunt schuiven.

Tip 2: Kledingkast om de deur heen maken

Bij een kleine slaapkamer is het belangrijk om de hoogte zo veel mogelijk te gebruiken. De ruimte boven de deur is hier een goed voorbeeld van. Door een opbergkast tegen de hele muur om de deur te plaatsen, heb je nog meer ruimte!

Tip 3: Gebruik de achterkant van een (kast)deur

De achterkant van een deur kan perfect dienen als opbergrek. Door aan de binnenkant van de deur een rek te monteren heb je in één klap weer meer opbergruimte! Dit is ideaal voor een kledingkast, omdat de spullen dan ook meteen uit het zicht zijn opgeborgen.

Een kleine slaapkamer inrichten | Swiss Sense

Tip 4: Kies de juiste kleuren

Naast praktische tips voor meer opbergruimte kun je ook stylingtips toepassen om de ruimte optisch te vergroten. De juiste inrichting kan een slaapkamer namelijk groter laten lijken dan deze in werkelijkheid is.  Geschikte kleuren zijn wit, beige- en grijstinten of zand en pastelkleuren. Geef je plafond ook altijd een lichte kleur zodat de ruimte hoger lijkt. 

 

Ben je bang dat alleen lichte kleuren je slaapkamer saai maken? Maak je geen zorgen! Door gebruik te maken van verschillende materialen en structuren wordt het geheel iets speelser. Voorbeelden van verschillende stoffen zijn een katoenen dekbedovertrek, velvet sierkussen en doorgestikt plaid.

Tip 5: Een speels lijnenspel

Een lijnenspel of herhaling van een patroon kan richting geven aan de ruimte waardoor je slaapkamer optisch groter lijkt. Een breedtestreepje in je kleding kleedt immers minder af. Hetzelfde effect kun je ook bereiken met een behangetje op de muur. Denk bijvoorbeeld aan een print van verticale planken of een stipje dat zich herhaalt.

 

Wil je een bredere slaapkamer of een hogere slaapkamer? Horizontale lijnen of herhaling geven je kamer meer lengte terwijl verticale lijnen of herhaling je slaapkamer hoger doen lijken.

Tip 6: Maak slim gebruik van (dag)licht

Licht speelt een heel belangrijke rol in de slaapkamer, zeker wanneer deze wat kleiner is. Veel daglicht in combinatie met lichte kleuren geven een ruimtelijk gevoel. Probeer daarom je raam vrij te houden. Op die manier kan er zo veel mogelijk daglicht naar binnen. Een lichte vensterbank en niet te veel spulletjes of grote bloempotten voor het raam dragen bij aan een ruimtelijk gevoel.

 

Door slim gebruik te maken van lampen kan je ook een ruimte creëren. Licht onder muurkasten of planken nemen de schaduw weg waardoor de kamer groter aanvoelt. Transparante armaturen, zoals glazen bollampen geven je optimaal licht en extra dieptewerking, omdat je er gewoon doorheen kan kijken. Deze zijn in allerlei varianten te koop.

 

Daarnaast geeft kunstmatig licht je de optie om je plafond extra aan te lichten. Als je deze wit of in een tint lichter dan je muren hebt geschilderd, heb je optimaal weerkaatsing van het licht. Door licht te schijnen op je plafond, laat je de ruimte weer hoger lijken!

Tip 7: Hoge meubels

Als je je kamer ruimtelijker wil laten lijken, kun je ook kiezen voor meubels op pootjes. Het meubel lijkt hierdoor minder zwaar en minder massief. Dit geldt natuurlijk ook voor je bed! Er is bij het kiezen van een boxspring of een bedframe volop keuze in pootjes met verschillende hoogtes, vormen en materialen. Zo kun je bijvoorbeeld kiezen voor onze gestoffeerde bedframes uit de Dream collectie. Deze zijn perfect voor kleine slaapkamers!


Aanbevolen gestoffeerde bedframes voor kleine slaapkamers

 1. Gestoffeerd Bedframe Web-Only Dream Comet
  Gestoffeerd Bedframe Web-Only Dream Comet
  Regular Price  399,- Special Price  299,-
 1. Gestoffeerd Bedframe Web-Only Dream Cosmos
  Gestoffeerd Bedframe Web-Only Dream Cosmos
  Regular Price  379,- Special Price  279,-
 1. Gestoffeerd Bedframe Web-Only Dream Galaxy
  Gestoffeerd Bedframe Web-Only Dream Galaxy
  Regular Price  399,- Special Price  299,-

Tips voor alle typen slaapkamers

Deze tips zijn geschikt voor alle type slaapkamers. Al moet je wel goed nadenken over de indeling. Heb je bijvoorbeeld een kleine slaapkamer met schuin dak? Dan zijn niet alle boxsprings met opbergruimte geschikt. De Home Storage Boxspring klapt namelijk naar boven waardoor de kans bestaat dat deze tegen het schuine dak komt. Zet deze boxspring dus altijd tegen een muur waarbij er voldoende ruimte boven het bed is.

 

Heb jij iets gehad aan deze tips om je kleine slaapkamer efficiënt in te richten? Deel dan een foto van jouw slaapkamer met #SwissSense. Ben je op zoek naar meer stylingadvies? Kijk dan snel verder in ons adviescentrum.