Je bed verschonen: wat je zeker moet weten!

Je keukenkastjes krijgen regelmatig een poetsbeurt, je toilet reinigen is je vaste prik en je vloer dweil je zodra het maar een beetje vies oogt. Maar je bed verschonen, hoevaak doe je dat eigenlijk?  Je bed waar je maar liefst 1/3 van je leven in doorbrengt.

Je bed is al snel een ‘lekkere’ bron van bacteriën, stof, huisstofmijten en heel veel ander gespuis. Deze wetenschap zorgt ervoor dat je misschien vaker nadenkt over je eigen ‘bed verschoon gedrag’. Sta eens stil bij hoe vaak je je bed verschoont. Doe je het vaak genoeg? Om jullie te helpen bij de frequentie en overige tips voor bedden verschonen, hebben wij alles op een rijtje gezet.

Bed verschonen | Swiss Sense

Frequentie bed verschonen

Volgens verschillende fora en onderzoeken zit je met het 1 keer in de week verschonen van je bed altijd aan de veilige kant. Zo vermijd je zoveel mogelijk huisstofmijten, bacteriën en allergenen. Dit lijkt misschien wat vaak, maar zoals eerder gezegd klinkt het ook vrij logisch. Je spendeert gedurende een week genoeg uren in je bed om veel zweet, dode huidcellen en vele andere nare dingen achter te laten. Iedere week wassen dus die lakens!

De meeste mensen wassen hun dekbekovertrek en hoeslaken in de zomer vaker dan in de winter. Puur omdat je in de zomer natuurlijk meer zweet. In de winter verschoont men het bed dan ook gemiddeld 1 keer in de 2 weken. 

Nieuw beddengoed

Ook is het verstandig om tijdig je beddengoed te vervangen. Niet alleen om hygienische redenen maar ook om je slaapcomfort te behouden of juist te verbeteren. 

 


Wat als je je bed niet vaak genoeg verschoont?

Wat ligt er allemaal op de loer wanneer je je bed niet vaak genoeg verschoont? Wij lichten een aantal veelvoorkomende zaken voor je uit. Hierna weet je nog beter waarom het zo belangrijk is om je bed tijdig te verschonen.

Huisstofmijten

Ja, deze kleine beestje bestaan echt. Huisstofmijten kun je nooit helemaal vermijden. Door op tijd je bed te verschonen houd je ze in ieder geval zo goed mogelijk op afstand.

Andere beestjes

Eet je wel eens lekker in bed? Wees er op voorbereid dat je een aantrekkelijke omgeving creëert voor andere beestjes. Een goede reden om je bed op tijd en vaker te verschonen.

Bacteriën

Ook ons eigen zweet, make-up resten en andere cosmetische restjes als crème en bodylotion creëren bacteriën en kunnen tevens huidreacties uitlokken.

Beddengoed wassen: Hoe doe ik dit het beste?

Je bed verschoon je dus het beste 1 keer in de week en 1 keer in de twee weken is ook nog aanvaardbaar. Een andere belangrijke vraag die dan nog in ons hoofd speelt is: Hoe? Wat is nu de beste manier om ons beddengoed te wassen? De lakens in de wasmachines gooien, aanzetten en wachten? Nou, wanneer je je lakens écht grondig wilt wassen is het handig om het wassen iets meer aandacht te schenken.

Apart wassen 

Lakens zijn behoorlijk omvangrijk en hebben wel wat ruimte nodig om echt goed schoon te wassen. Probeer dus niet alles in één keer in de wasmachine te proppen. Moet je hiervoor je dekbedovertrek en je laken(s) apart wassen dan is dat zo. Ze worden er een stuk schoner van! Het zorgt er ook voor dat je pillen en of witte strepen door het schuren voorkomt.

Hoe heter hoe beter?

Zorg er natuurlijk voor dat je altijd de wasinstructies van je verschillend beddengoed controleert. Verschillende materialen vergen verschillende instellingen. Geven de instructies aan dat je het beddengoed op een warmere temperatuur kunt wassen, doe dit dan zeker! Hoe heter je wast hoe beter je je beddengoed desinfecteert en hoe beter je allergenen die allergische reacties uitlokken vermindert. Op de verschillende fora lezen we dat de meeste mensen hun beddengoed bij 60 graden wassen. Heb je een huisdier dat regelmatig op of in je bed ligt? Verschoon je bed dan nog vaker!

Denk aan je molton/matrasbeschermer

Nu je toch je bed ontdaan hebt van de lakens en het dekbed, denk er dan ook zeker aan om regelmatig je molton/matrasbeschermer te wassen. Kijk ook hier goed naar de wasinstructies van het product zelf. Het algemeen advies is om je molton/matrasbeschermer iedere maand te wassen, in de zomer ook vaker dan in de winter.

Interieurparfum voor in je slaapkamer

Naast het verschonen van je beddengoed, wil je ook de geur in je slaapkamer lekker fris houden. Onze Moments geurencollectie kan je hier goed bij helpen! Het zorgt niet alleen voor een lekkere geur in je slaapkamer, maar door de ontspannende geuren wordt ook je nachtrust bevorderd. Wil je juist liever een verfrissende geur om je dag energiek te beginnen? Ook deze vind je in de Moments geurencollectie met diverse interieurparfum producten.