Beddengoed wassen: de belangrijkste ins en outs

Nederlanders slapen gemiddeld 8 uur en 12 minuten per nacht en liggen daarmee wereldwijd het langst op één oor. Per nacht verliezen we ongeveer 0,25 tot zelfs 2 (!) liter vocht en tal van bacteriën. Hoe zorg je er nu voor dat je ’s avonds met een gerust hart in een fris en schoon bed kunt kruipen? Het begint allemaal met: beddengoed wassen!

Wat valt er allemaal onder beddengoed?

Voordat we je meenemen in de wondere wereld van het wassen geven we eerst een overzicht wat we nu precies verstaan onder bedtextiel. Er is namelijk meer beddengoed in omloop dan je denkt.

 

 • Molton en kussensloop van molton; beschermen je matras en kussens tegen afvalstoffen als zouten, vetten en zuren in het (transpiratie)vocht dat we ‘s nachts verliezen.
 • Hoeslaken of laken; de stoffen die om het matras heen worden getrokken. Een laken is in feite een grote lap stof. Deze wordt over het algemeen met de hand om het matras heen getrokken en vervolgens ingestopt. Het hoeslaken is een laken die, door het toegevoegde elastiek, als een hoes om het matras getrokken wordt.
 • Dekbed; één met dons, of ander isolerend materiaal, gevulde deken waaronder je op bed ligt.
 • Dekbedovertrek; bedoelt als hoes voor om het dekbed. Het overtrek heeft zowel een beschermende als decoratieve functie.
 • Kussen; een ondersteuning van je hoofd. Kussens kunnen gevuld zijn met dons of synthetische materialen.
 • Kussensloop; een hoes voor om het kussen. Net als het dekbedovertrek heeft ook het kussensloop een beschermde én decoratieve functie.

Hoe vaak moet je beddengoed wassen?

Idealiter verschonen we ons beddengoed eens per week. Als je een echte schone slaper bent zou eenmaal per twee weken nog acceptabel kunnen zijn. Houd de hoeveelheid vocht die we ’s nachts gemiddeld verliezen en de verschillende ongedierte die tussen de lakens leven wel even gedachten. Misschien overtuigt dat je om je bedtextiel wekelijks te verschonen. Was in de zomer je beddengoed in ieder geval wel wat vaker, omdat je door de zomerwarmte ’s nachts simpelweg meer zweet.

 

Op hoeveel graden kun je beddengoed wassen?

Let altijd op het wasvoorschrift! Dat klinkt misschien heel logisch, maar het is wel belangrijk. Verschillende materialen of stoffen hebben namelijk een verschillende behandeling nodig. Wassen op 60 graden wordt over het algemeen het meest aangeraden. De was doen op deze temperatuur verzekert je ervan dat je was hygiënisch schoon wordt. Ongedierte als huisstofmijten, schimmels en bacteriën worden namelijk gedood boven de 60 graden. Geeft het wasvoorschrift aan dat je je bedtextiel warmer kunt wassen (op 90 graden bijvoorbeeld), doe dat dan zeker! Hoe heter, hoe beter geldt absoluut.

 

Beddengoed samen met handdoeken wassen?

Veel mensen wassen de handdoeken samen met het beddengoed. Het is efficiënt, maar in werkelijkheid is het niet goed voor je wasgoed. (Ruwe) handdoeken kunnen voor frictie zorgen tussen het textiel, waardoor de stoffen van het bedtextiel kunnen beschadigen en de levensduur verkort. Handdoeken kunnen daarnaast ook pluisjes afgeven die vervolgens aan het beddengoed blijven plakken, zeker wanneer ze samen in de droger gedroogd worden.

Lekkere geur in je slaapkamer

Naast het fris houden van je beddengoed, wil je ook de geur in je slaapkamer lekker fris houden. Onze Moments geurencollectie kan je hier goed bij helpen! Het zorgt niet alleen voor een lekkere geur in je slaapkamer, maar door de ontspannende geuren wordt ook je nachtrust bevorderd. Wil je juist liever een verfrissende geur om je dag energiek te beginnen? Ook deze vind je in de Moments geurencollectie met diverse interieurparfum producten.

 1. Olie Diffuser All Moments
  Olie Diffuser All Moments
   39,95
  Niet in voorraad

 

Tips voor het beddengoed wassen

Naast de bovenstaande informatie die je altijd moet onthouden bij het wassen van beddengoed én het fris houden van je slaapkamer, geven we je nog wat extra tips:

 • Wanneer je nieuw beddengoed voor de eerste keer gebruikt, is het verstandig om deze eerst te wassen. Zo neemt het textiel beter vocht op.
 • Sorteer de was op kleur en wasvoorschrift om het risico te vermijden dat kleuren afgeven.
 • Draai het dekbedovertrek en de kussenslopen binnenstebuiten. Door het overtrek en de slopen binnenstebuiten te wassen blijven de kleuren van het bedtextiel beter behouden en voorkom je dat ze vaal worden.
 • Laad de wasmachine nooit te vol. Het beddengoed heeft ruimte in de wastrommel nodig om rond te kunnen draaien en schoon te worden.
 • Was bij voorkeur zonder wasverzachter. Een wasverzachter maakt de stoffen waterafstotend en dat is in verband met vochtverlies ’s nachts niet handig.
 • Laat het natte bedtextiel niet te lang in de machine zitten om teveel kreuken te voorkomen. Haal het beddengoed zo snel mogelijk uit de wasmachine, schud het los en droog het.
 • Beddengoed drogen kan het best aan de waslijn wanneer je die mogelijkheid hebt. Wanneer je gebruik maakt van de droger, kies dan voor drogen op de laagste temperatuur en maak ook gebruik van de antikreukfunctie als die op de droger zit.
 • Bij een allergie voor huisstofmijt wordt aangeraden om zéker eenmaal per 4 tot 6 weken te wassen op minimaal 60 graden. Huisstofmijten leggen namelijk eitjes die na 6 weken uitkomen.