Paascampagne Matrassen banner | Swiss SensePaascampagne Matrassen banner

Welke matras maten passen het beste bij mij?

Heb je op vakantie wel eens in een bed geslapen dat eigenlijk niet bij je paste? Dan heb je vast gemerkt dat je nachtrust minder goed was. Misschien ben je wel wakker geworden in een vreemde houding en heb je de hele dag last gehad van lichamelijke klachten zoals pijn aan je nek en schouders.

 

Je humeur was wellicht ook minder goed dan je zou willen. Omdat je ongeveer een derde van je hele leven in bed doorbrengt, is het van het grootste belang dat je op de meest comfortabele manier kunt slapen. Alles begint bij de keuze van het juiste matras. Biedt je matras je wel de best mogelijke ondersteuning en is hij ook helemaal afgestemd op je lichaamsafmetingen?


Bestsellers van het moment

 1. Gazella Web-Only II Pocketvering Matras 2e matras cadeau
  Gazella Web-Only II Pocketvering Matras
  vanaf Special Price  289,-
 1. Gazella Web-Only I Hybride Koudschuim Matras 2e matras cadeau
  Gazella Web-Only I Hybride Koudschuim Matras
  vanaf Special Price  358,-
 1. Gazella Comfort I Pocketvering Matras 2e matras cadeau
  Gazella Comfort I Pocketvering Matras
  vanaf Special Price  369,-

Meest populaire matras maten

Je matras moet naadloos op je bed passen. Ga je uit van een 1-persoons bed, dan is de standaard maat van een 1-persoons matras 90x200 cm. Bij een standaard 2 persoons bed is een 2 persoons matras van 180x200 cm een veel verkochte optie. Wellicht heb je geen breed tweepersoons bed, maar een twijfelaar.

 

Twijfelaars zijn populair bij mensen die graag veel ruimte om zich heen hebben of bij stellen die het heerlijk vinden om tijdens het slapen contact met elkaar te houden. Bij twijfelaars zijn twee matrasmaten erg populair. De smalle variant meet 120x200 cm, een iets breder twijfelaar matras heeft 140x200 cm als maat.

Matras maten | Swiss Sense

Hoe groot zijn 1-persoons, 2 persoons en twijfelaar matrassen?

De meest verkochte lengtemaat van een matras is 200 cm. Het grootste deel van de bevolking heeft aan deze lengte voldoende. Bij een 1-persoons matras heb je de keuze uit een aantal breedtematen. De smalste maat is 70 cm. Er zijn ook 1-persoons matrassen die 80 cm breed zijn, maar de meeste matrassen zullen een breedte van 90 cm hebben.

 

Twijfelaar matrassen hebben in de regel een breedte van 140 cm of 160 cm, maar er zijn ook extra smalle matrassen met een breedte van 120 cm. Je zou een dergelijk matras ook gerust een extra breed 1-persoons matras mogen noemen.

 

Bij een 2 persoons bed is 180x200 cm de standaard, maar tegenwoordig zijn ook extra brede 2 persoons matrassen van 200x200 geen uitzondering. Omdat de lengte van de gemiddelde Nederlander toeneemt, is er steeds vaker een behoefte aan extra lange matrassen. Wij leveren dan ook 1-persoons matrassen, twijfelaar matrassen en 2 persoons matrassen met een lengte van 210 cm of zelfs 220 cm.


Welke soort matras kopen?

De meest verkochte matrassen hebben een Bonell-vering of een pocketvering. Zij geven zeer goede ondersteuning en zorgen ook voor een goede ventilatie, zodat je geen last krijgt van overmatige warmte. Tijdens het slapen produceer je ongeveer 2 liter vocht, dat uiteraard afgevoerd moet worden. Let ook op het aantal comfortzones van je matras.

 

Een goed matras heeft zones die je hoofd en nek ondersteunen en aparte zones voor je schouders en je heupen. Als je lichaam extra ondersteuning nodig heeft, bijvoorbeeld omdat je klachten aan het bewegingsapparaat hebt, kan het verstandig zijn om te kiezen voor een traagschuim matras of een koudschuim matras. Een koudschuim matras is gemaakt van hoogwaardig polyurethaan, een kunststof met een open cellenstructuur. Hierdoor heeft het een goede ventilatie en voert het vocht en warmte uitstekend af. Polyurethaan is vormvast en duurzaam.

 

Een traagschuim matras past zich aan je lichaamscontouren aan en geeft op de drukpunten maximale ondersteuning.

Pocketvering | Swiss Sense
Latex | Swiss Sense
Bonellvering | Swiss Sense
Traagschuim | Swiss Sense

Maten van dikke en dunne matrassen

De mate van ondersteuning die je tijdens het slapen ervaart hangt af van het soort matras en de dikte. Een matras moet een minimale dikte hebben van 15 cm. Je mag ervan uitgaan dat een standaard matras een dikte heeft tussen de 17 en 20 cm. Een dikte van 20 cm is standaard, maar er zijn ook dikkere matrassen te bestellen. Er zijn matrassen met een dikte van 22 cm, 23 cm, 24 cm en 25 cm.

 

Dikke matrassen zijn erg geschikt om te gebruiken in combinatie met een harde ondergrond of harde lattenbodem. Een dunner matras kan op een harde ondergrond minder comfortabel voelen. Er zijn ook matrassen met een dikte van 30 cm, die je veel ondersteuning geven. Echter, vanwege hun gewicht zijn ze wel minder handelbaar.