Wat zijn orthopedische matrassen?

Een orthopedisch matras is een comfort verhogend matras dat rugklachten en andere fysieke klachten aanzienlijk vermindert. Het biedt de juiste ondersteuning van de wervelkolom en rugspieren. Tijdens het slapen is het belangrijk dat je wervelkolom een zo natuurlijk mogelijke houding aanneemt. Op die manier wordt je lichaam tijdens het liggen het minst belast. Wanneer je last hebt van rugpijn is het verstandig om onze adviespagina een keer goed te lezen. 

Dit zorgt ervoor dat je lichaam kan herstellen en eventuele rug- en nekklachten verminderen. Een matras kan dit herstel bevorderen of in het slechtste geval belemmeren. Een orthopedisch matras bevordert het aannemen van de natuurlijke houding en verdeelt de druk optimaal.


Voordelen ten opzichte van andere type matrassen

Meer dan andere matrassen zorgen orthopedische matrassen ervoor dat je wervelkolom de juiste positie aanneemt. Het ondersteunt het hele lichaam en vermindert de druk op je rug, nek, schouders en heupen. Dit zijn plekken waar na verloop van tijd vaak fysieke klachten ontstaan. Daarnaast voorkomt een orthopedisch matras toekomstige klachten die zouden ontstaan doordat je lichaam ’s nachts een verkeerde houding aanneemt.

De drukverlaging zorgt er tevens voor dat de bloedsomloop constant blijft. Naast drukverlaging en ondersteuning is de duurzaamheid een voordeel van een orthopedisch matras. Doordat het een hoge veerkracht heeft, keert het matras gemakkelijk terug in de oorspronkelijke staat als er geen druk meer wordt uitgeoefend. Hierdoor geniet je van jarenlange ondersteuning van je lichaam. Bekijk de overzichtspagina voor alle matrassen binnen onze collectie.


Belang van de juiste hardheid

Zoals eerder gezegd is het belangrijk dat je matras je wervelkolom en de rest van je lichaam op een zo natuurlijk mogelijke manier ondersteunt. Een te zacht matras zorgt ervoor dat je er te ver in wegzakt. Hierdoor kan je matras niet de ondersteuning bieden die je ervan mag verwachten. Daarnaast vermindert een te zacht matras je bewegingsvrijheid en vochtafvoer. Een te hard matras is vaak minder comfortabel en kan eventuele pijnklachten versterken.

Welke hardheid het beste bij jouw lichaam past is afhankelijk van verschillende factoren: je slaappositie, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur. Wat betreft je slaappositie mag je aannemen dat een rugslaper en zijslaper over het algemeen een zachter matras nodig hebben dan een buikslaper. Die laatste heeft een hard matras nodig, omdat de rug anders te hol komt te liggen. Dit werkt rugklachten in de hand. Wat betreft je lichaamsbouw kun je ervan uitgaan dat hoe zwaarder iemand is, des te harder het matras mag zijn. Het belang van een matras die perfect aansluit op jouw lichaam mag niet worden onderschat. Lees daarom onze matraswijzer aandachtig door zodat je precies weet waar je op moet letten bij de aankoop van een matras.