Slaapkamer kleuren: Bekijk alle tips en ideeën

De slaapkamer is in huis bij uitstek de ruimte waar je tot rust wilt komen. Het is dan heel belangrijk te kiezen voor kleuren en een stijl die hier goed bij aansluit. Kleuren en kleurcombinaties hebben een psychologische werking op ons en kunnen dus uitstekend een rustgevend gevoel creëren.

 

Het gebruik van kleuren kan echter ook een onrustige en chaotische sfeer uitstalen. Om optimaal te genieten van een prettige nachtrust is het belangrijk dat je dit vermijdt. Op deze adviespagina gaan we dieper in op de trendy kleuren voor een slaapkamer die tevens zorgen voor een rustige sfeer. Eerst beginnen we met toelichting op psychologische werking van diverse kleuren op ons.

Blauwe slaapkamer = Rustgevend

Blauw is één van de populairste kleuren in Nederland en straalt onder andere verantwoordelijkheid en vertrouwen uit.  Daarnaast heeft de kleur blauw ook een kalmerende werking op mensen.

 

Uit onderzoek is tevens gebleken dat mensen met een blauwe slaapkamer gemiddeld beter en langer slapen dan mensen in een andere kleur slaapkamer. Gemiddeld slapen deze mensen bijna 8 uur per nacht. De blauwe kleur zou naar rust uitstralen ook de hartslag vertragen.

Slaapkamer kleuren | Blauwe slaapkamer
Slaapkamer kleuren | Blauwe slaapkamer - 1

Witte slaapkamer = Sereniteit

Wit is één van de meest gebruikte kleuren in huis en ook in de slaapkamer is het een zéér gewilde kleur. Door de muren wit te verven lijkt de slaapkamer groter en ruimer. Wit straalt tevens sereniteit uit en is een perfecte kleur om tot rust te komen.

 

Het is echter wel aan te raden om wit te combineren met lichtgrijs, beige of andere aardse tinten. Dit geeft de slaapkamer een levendiger en minder steriele sfeer.

Slaapkamer kleuren | Witte slaapkamer
Slaapkamer kleuren | Witte slaapkamer - 1

Groene Slaapkamer = Kalmerend

Groen is een kleur die gezondheid en kalmte uitstraalt. Een groene slaapkamer kan ook worden geïnterpreteerd als een kamer met veel planten. In beide gevallen heeft een positief op je nachtrust. De kleur groen straalt kalmte uit en planten hebben een zuiveren de lucht in je slaapkamer waardoor je beter slaapt.

In het onderzoek dat eerder op deze pagina is benoemt, kwam een groene slaapkamer zeer goed uit de test. Mensen met een groene slaapkamer slapen gemiddeld 7 uur en 40 minuten.

Slaapkamer kleuren | Groene slaapkamer
Slaapkamer kleuren | Groene slaapkamer - 1

Neutrale, Koele en warme tinten

Wanneer je een kleur of kleurcombinatie gaat kiezen voor je slaapkamer is het belangrijk om eerst goed onderscheid te maken tussen neutrale, koele en warme tinten. Dit is zo belangrijk omdat koele tinten voornamelijk rustgevend zijn en warme tinten juist stimulerend werken. In de slaapkamer wil je tot rust komen en is het gebruik van koele tinten dus belangrijk.Wat zijn nou koele, warme en neutrale kleuren? Hieronder staat een voorbeeld waar je dan aan moet denken.

  • Koele kleuren: Wit, blauw en grijs.
  • Warme kleuren: Oranje, rood, geel.
  • Neutrale kleuren: bruin, beige en taupe.

 

De neutrale tinten kun je perfect met de andere 2 kleurgroepen combineren voor de mooie inrichting.

Slaapkamer kleuren | Sfeerbeeld
Slaapkamer kleuren | Sfeerbeeld - 1

Kleurcombinaties en kleurgroepen gebruiken

Naast het gebruik van specifieke kleuren kun je ook kleurcombinaties en kleurgroepen hanteren. Een kleurgroep met aardse en sombere tinten is zeer populair in een rustige slaapkamer. Ook koele tinten zijn trendy en worden, net zoals in 2017, ook in 2018 nog veel gebruikt.

 

Een goede regel voor het gebruik van neutrale kleuren is de 80/20 regel. Je gebruikt dan voor 80 procent neutrale of koele tinten en voor 20 procent sterke kleuren. Dit zorgt voor een gebalanceerd geheel met een kalme sfeer die ook nog wat levendigs uitstraalt. Maar wat zijn nou goede tips voor een mooi gekleurde slaapkamer? Bekijk dan onderstaande tips voor een tijdloze slaapkamer inrichting.

 

Tip 1. - Combineer natuurlijke tinten

Natuurlijke tinten zorgen voor rust en kalmte zodat je optimaal kunt ontspannen na een lange dag. Door natuurlijke aardetinten te combineren met meubels van bij bijvoorbeeld hout of steen krijg je een natuurlijke sfeer. Populaire kleuren zijn klei, terracotta, zand, lichtblauw en groen. Bekijk de afbeeldingen hieronder voor meer kleurinspiratie.

Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 1
Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 2

Tip 2. - Bruintinten in de slaapkamer

Bruine kleuren stalen een gevoel van warmte uit die heel goed past in een slaapkamer. Wanneer je gaat combineren met diverse tinten is het belangrijk om vooraf goed te bepalen wat bij elkaar past. Het is vervelend als de muren geverfd hebt en dan pas merkt dat de kleuren meer vloeken dan matchen. Bekijk de afbeeldingen hieronder voor meer inspiratie.

Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 3
Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 4

Tip 3. - Sober en simpel is niet saai

Veel mensen kiezen het liefste voor een sombere slaapkamer omdat dit het meeste rust uitstraalt. Sombere tinten zijn ook met bijna alle kleuren te combineren. Wanneer de muren een sombere kleur hebben en accessoires een uitgesprokenere kleur, springen deze er optimaal uit. Dit zorgt voor iets meer dynamiek. Bekijk de afbeeldingen hieronder voor ideeën.

Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 5
Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 6

Tip 4. - 50 tinten grijs

Grijs in je slaapkamer is helemaal hot. Door gebruik te maken van verschillende tinten grijs creëer je een spannende look. Hou het rustig door te combineren met warme en natuurlijke materialen zoals hout. Of kies juist voor felle kleuren en voeg sierkussens toe met prints en warme plaids om je kamer een compleet andere sfeer te geven. Bekijk de afbeeldingen voor meer inspiratie.

Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 7
Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 8

Tip 5. – De donkere kleurcombinatie

Donkere kleuren geven de slaapkamer een chique en ergens ook mysterieuze uitstraling. Wanneer je donkere tinten combineert met gouden accenten krijgt je slaapkamer juist ook een luxueuze sfeer. Populaire tinten zijn bijvoorbeeld donkerbruin, antraciet en warme paars. Bekijk de afbeelding hieronder voor meer inspiratie.

Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 9
Slaapkamer kleuren | Kleuren tip 10

Meer inspiratie voor je slaapkamer

Mocht je na het lezen van deze pagina nog niet genoeg inspiratie hebben om je slaapkamer te kleuren, bekijk dan onze andere adviespagina's. Deze staan boordevol met voorbeelden, tips en ideeën over het inrichten van een slaapkamer. Er is zelfs een specifieke pagina gemaakt met tips voor het inrichten van een kleine slaapkamer. Bekijk dus deze pagina's voor nog meer ideeën.