Warmteklasse dekbed: welke zijn er?

Bij het kiezen van een nieuw dekbed zijn de belangrijkste criteria: de afmeting, de vulling, de warmteklasse en het type uitvoering. Zo heeft de ene persoon het snel koud en de andere het snel warm. Een keuze voor een dekbed is dan ook erg persoonlijk. Een warmteclassificatie helpt je onder andere bij het maken van die keuze die past bij jou als persoon.

Welke warmteklassen zijn er?

De warmteclassificatie wordt bepaald aan de hand van de dikte van het dekbed en de warmte-isolatie. Er zijn in totaal 4 warmteklassen, waarbij klasse 1 de hoogste warmte-isolatie biedt en klasse 4 de laagste warmte-isolatie.

 

Dekbed warmteklasse 1:

Dekbedden met warmteklasse 1 zijn de dikste dekbedden. Ze bieden dan ook de hoogste warmte-isolatie en zijn dan ook voornamelijk geschikt voor tijdens de winter. Het is een extra warme keuze voor tijdens de koude winternachten. Met dit winterdekbed voorkom je dat je het koud krijgt onder de dekens. Ook al is de temperatuur in je slaapkamer aan de lage kant.

 

Dekbed warmteklasse 2:

Een dekbed met warmteklasse 2 is iets minder dik dan een dekbed met warmteklasse 1, maar het kan je nog steeds goed warm houden in de winter. Zeker wanneer je slaapkamer goed geïsoleerd is. De warmte-isolatie van dit dekbed past goed bij de verschillende seizoenen, wanneer de temperatuur in je slaapkamer gematigd is.

 

Dekbed warmteklasse 3:

Een dekbed met warmteklasse 3 is eigenlijk het gehele jaar door te gebruiken. Ze zijn voornamelijk geschikt voor mensen die het niet snel koud hebben. Het is een dekbed met voldoende warmte die ook nog eens goed ademt. Daarnaast is dit dekbed ook met name geschikt voor de lente en/of herfst.

 

Dekbed warmteklasse 4:

Een dekbed met warmteklasse 4 wordt voornamelijk gebruikt tijdens de zomer maanden. Het is het dekbed met de minste warmte-isolatie en de dunste vulling. Dit zomerdekbed is lekker licht en luchtig. Hierdoor zal je het tijdens een warme zomernacht niet snel warm hebben.

Hoe wordt de warmteklasse bepaald?

De warmteklasse wordt bepaald aan de hand van de soort vulling (de warmte-isolatie) en de dikte (het vulgewicht). Wanneer je in de winkel verschillende soorten dekbedden voelt, dan hoeft dit nog niets te zeggen over de warmteklassen. Zo kan een donzen dekbed met warmteklasse 3 bijvoorbeeld veel lichter aanvoelen dan een wollen dekbed met dezelfde warmteklasse.

Populaire dekbedden

  1. Dixxius Silver Royal 90% Dons Dekbed
    Dixxius Silver Royal 90% Dons Dekbed
    vanaf Special Price  182,-
  1. Dixxius Dekbed Basic 4 seizoenen
    Dixxius Dekbed Basic 4 seizoenen
    vanaf Special Price  69,30