Matrassen tegen rugklachten Matrassen tegen rugklachten

Matrassen tegen rugklachten

Rugpijn? ​Een verkeerde slaaphouding is één van de belangrijkste oorzaken van rugpijn en andere fysieke klachten. Daarom is het belangrijk dat je matras jouw lichaam goed ondersteunt. Iedereen is anders.​ Dus is jouw matras dat ook.​ In onze collectie vind je zeker weten het matras dat past bij jouw lichaam, wensen en portemonnee. Ontvang direct advies met behulp van onze matraswijzer.

Dit zeggen onze klanten over matrassen van Swiss Sense


Remco & Nynke

"Heerlijk matras. We liggen er echt goed op! Goeie keuze geweest. Ik heb zelf rugklachten maar geen last meer als ik op bed lig terwijl ik dat voorheen wel had."


David

"Slaapt geweldig en mijn rug heb ik voor 80% minder last van"


Koen

"Ik heb dit matras gekocht omdat ik last had van pijn in mijn onderrug na het slapen. Nu wordt ik vrijwel nooit meer wakker met pijn dus ik ben zeer tevreden!"

Swiss Sense Winkel

Kom langs in onze winkels

Wil je de matrassen liever in de winkel uitproberen? Kom dan eens langs in een van onze winkels en ontdek wat je nu echt fijn vindt. Onze deskundige slaapadviseurs staan klaar om je persoonlijk advies te geven. Zo vinden we samen hét ideale matras voor jou.


Swiss Sense Winkel

Kom langs in onze winkels

Wil je de matrassen liever in de winkel uitproberen? Kom dan eens langs in een van onze winkels en ontdek wat je nu echt fijn vindt. Onze deskundige slaapadviseurs staan klaar om je persoonlijk advies te geven. Zo vinden we samen hét ideale matras voor jou.

Verschillende soorten rugklachten

Als je ’s ochtends wakker wordt met meer rugklachten dan toen je ging slapen, dan is het slim om eens kritisch te kijken naar je matras. Meestal is dit niet de directe oorzaak van je rugpijn, maar het kan de klachten wel beïnvloeden. Want waar een goed matras klachten vermindert of voorkomt, kan een slechte ze juist verergeren. 

 

Allereerst is het belangrijk om vast te stellen om wat voor soort rugpijn het gaat. Er zijn verschillende soorten rugklachten die beïnvloed kunnen worden door je matras. Lage rugpijn, hernia en spit uiten zich, zoals de naam al zegt, vooral door een zeurende of stekende pijn in de onderrug. Bepaalde houdingen zorgen ervoor dat je meer pijn krijgt. Om de klachten niet erger te maken is het erg belangrijk dat je matras de juiste ondersteuning biedt voor jouw lichaam en drukverlagend werkt. Dat zijn de belangrijkste eigenschappen van het beste matras tegen rugklachten. Tijdens het slapen moet je rug namelijk een natuurlijke en comfortabele houding aannemen om zichzelf goed te kunnen herstellen. Dit geldt ook als je pijn hebt in je hele rug, een kromme rug hebt of last hebt van reuma. Ook wanneer je last hebt van schouder- of nekpijn is het noodzakelijk dat je lichaam goed ondersteund wordt door je hoofdkussen en matras. Je nek moet tijdens het slapen een natuurlijke positie behouden ten opzichte van je rug.

Oorzaken voor rugklachten tijdens het slapen

Zoals eerder genoemd is een matras meestal niet de directe oorzaak van nek- en rugklachten, maar het kan ze wel beïnvloeden. Vrijwel alle rugklachten worden versterkt door stress, overbelasting en een verkeerde houding. Dit laatste is waar je matras een rol speelt: een matras dat niet aansluit bij de behoeften van jouw lichaam verergert je klachten wanneer je er langere tijd op ligt.

Naast je matras kan ook je hoofdkussen de klachten beïnvloeden. Een verkeerd kussen voor je slaaphouding zorgt ervoor dat je nek en wervelkolom een verkeerde positie aannemen. Het beste is om als rugslaper een ondersteunend hoofdkussen te kopen met een vaste vorm. Het hoofdkussen van een zijslaper is daarentegen zacht, veerkrachtig en wat hoger. Een laag kussen is het beste alternatief voor buikslapers. 

Matraskeuze | Overwegingen | Swiss Sense

Hoe kun je rugpijn verminderen?

Als het goed is word je iedere ochtend wakker met minder rugklachten dan dat je de dag ervoor had. Is dat niet het geval, dan is het nodig om kritisch te kijken naar je matras. Biedt het wel de juiste ondersteuning voor jouw lichaam? Het beste matras bij rugklachten biedt een prettig ligcomfort en verlichting van de drukpunten waardoor je klachten ’s nachts verminderen.

Goede ondersteuning van de ruggengraat

Een goede ondersteuning van de ruggengraat is belangrijk. Als je ruggengraat tijdens het slapen een onnatuurlijke positie aanneemt, zorgt dit ervoor dat je rugklachten erger worden. Zoek daarom een matras die je lichaam zo ondersteunt dat je nek en rug een rechte lijn vormen wanneer je erop ligt. Dit is de meest natuurlijke vorm en daarmee het meest bevorderlijk voor het herstel van je rug.

Het belang van de juiste hardheid van het matras

Let ook eens op de hardheid van je matras. Een te hard of te zacht matras zorgt ervoor dat het je ruggengraat niet op de juiste manier ondersteunt. Wat voor jou de juiste hardheid is, is onder meer afhankelijk van je slaaphouding, lichaamskenmerken en andere persoonlijke wensen. Bij zijslapers moeten bijvoorbeeld de nek en taille worden ondersteund, terwijl rugslapers behoefte hebben aan goede ondersteuning in de rugholte. Voor buikslapers en wat zwaardere mensen is het aan te raden een steviger (firm) matras te nemen.

Doorgelegen matrassen tijdig vervangen

Na verloop van tijd biedt een matras niet meer de ondersteuning die je ervan gewend bent. Op dat moment kunnen rug- en nekklachten ontstaan. Het is belangrijk een versleten of doorgelegen matras tijdig te vervangen. Over het algemeen is dit na 10 tot 12 jaar.

Wat zijn de beste matrassen tegen rugpijn?

Een goede nachtrust begint bij een goed matras. Het kiezen van het beste matras is echter geen gemakkelijke taak. Er zijn veel factoren waarmee rekening gehouden moet worden bij het selecteren van het beste matras voor jouw lichaam en slaapgewoonten. Maar wat maakt een matras dan het beste matras? Het beste matras biedt voldoende ondersteuning voor de rug, heupen en schouders, zodat je lichaam in een natuurlijke houding ligt en niet te veel drukpunten heeft. Daarnaast moet het beste matras ook comfortabel zijn en de juiste stevigheid hebben. Dit kan echter variëren van persoon tot persoon. Om jou het beste persoonlijk te kunnen adviseren, kun je onze matraswijzer gebruiken.