Matrassen vergelijken | Swisssense.nl

Matrassen Vergelijken

Als je op zoek bent naar een nieuw matras zie je al snel dat er enorm veel verschillende soorten matrassen zijn. De kans is groot dat je door de bomen het bos niet meer ziet. Daarom zetten wij alle type matrassen en bijbehorende eigenschappen hier voor je op een rijtje.

Welke type matrassen zijn er?

Over het algemeen zijn er vijf soorten matrassen te onderscheiden: traagschuim, koudschuim, polyether, pocketvering, bonellvering en natuurlatex. Ieder type matras heeft een ander ligcomfort, andere ondersteuning, drukverlaging en ventilatie. In hybride matrassen worden de voordelen van verschillende type matrassen met elkaar gecombineerd. Er is echter niet één matras dat voor iedereen het beste is. Daarom is het belangrijk dat je, voordat je een matras koopt, goed nadenkt over welk type matras het beste bij jouw wensen en lichaamsbehoeften past. Wil je een hard of zacht matras? Heb je last van rug- en nekklachten? Transpireer je snel? Dat is bepalend bij het kiezen van een matras. Wij geven je graag advies zodat jij de juiste keuze maakt.

Vergelijk de eigenschappen van ieder type matras

Een goed matras is erg belangrijk voor je gezondheid en het functioneren van je lichaam. Bij het kopen van een nieuw matras is het daarom erg belangrijk dat je alle matrassen goed met elkaar vergelijkt op basis van de belangrijkste eigenschappen: het ligcomfort, de ondersteuning, drukverlaging en ventilatie. Ook verschilt de levensduur per type matras. Alleen door een goede vergelijking te maken kom je erachter welk matras het beste bij jou past.


Traagschuim matras | Swisssense.nl

Traagschuim

Een traagschuim matras kenmerkt zich door het hoge ligcomfort. Op plekken waar het in contact komt met lichaamswarmte, wordt dit matras zachter. Hierdoor past het zich goed aan ieder lichaam aan. Daarnaast biedt een traagschuim matras goede lichaamsondersteuning. Een traagschuim matras heeft de sterkste drukverlagende eigenschappen, maar ventileert minder goed dan een koudschuim of pocketvering matras.

Bekijk alle Traagschuim Matrassen.

Koudschuim matras | Swisssense.nl

Koudschuim

Een koudschuim matras is gemaakt van polyurethaan. Dit is een comfortabel materiaal met een open celstructuur, waardoor het zeer goed lucht doorlaatbaar, ventilerend en absorberend is. Een koudschuim matras is erg duurzaam, omdat er na verloop van tijd geen kuilvorming ontstaat. Dat is bij andere materialen vaak wel het geval. Dit heeft de koudschuim matras te danken aan de hoge HR-waarde.

Bekijk alle Koudschuim Matrassen.

Polyether matras | Swisssense.nl

Polyether

Een polyether matras is een relatief goedkoop matras. Het is beperkt luchtdoorlatend en biedt weinig drukverlaging. Een schuimrubber matras, zoals een polyether matras ook wel genoemd wordt, gaat bij intensief gebruik dan ook niet zo lang mee. Dit type matras is daarom vooral geschikt als logeermatras of bijvoorbeeld voor in een caravan.

Bekijk alle Polyether Matrassen.


Pocketvering matras | Swisssense.nl

Pocketvering

Een pocketvering matras bestaat uit individueel verpakte veren die onafhankelijk van elkaar met je lichaam meebewegen. Hierdoor zijn ze zeer goed ondersteunend. Eventuele comfort zones, veringen die soepeler aanvoelen bij bijvoorbeeld de heupen of schouders, verhogen de ondersteuning. Een pocketvering matras beschikt ook over een goede ventilatie wat prettig is als je het snel warm hebt.

Bekijk alle Pocketvering Matrassen.

Bonellvering matras | Swisssense.nl

Bonellvering

Bonellvering matrassen worden ook wel binnenvering matrassen genoemd. Dit matras heeft een kern van veren die aan elkaar verbonden zijn. De veerkracht en lichaamsondersteuning zijn afhankelijk van de hoeveelheid en dikte van de veren. Hier zijn echter geen comfort zones in verwerkt. Een bonellvering matras is goed luchtdoorlatend.

Bekijk alle Bonellvering Matrassen.

Latex matras | Swisssense.nl

Latex

Een Latex matras kenmerkt zich door de hoge veerkrachtigheid. Daarnaast biedt het een goede lichaamsondersteuning. Een latex matras is zeer geschikt voor mensen met allergieën, omdat latex van zichzelf huisstofmijt- en schimmelwerend is en antibacteriële eigenschappen bezit. Over het algemeen is de vochtregulering van een latex matras vrij laag.

Bekijk alle Latex Matrassen.


Verschillende hardheden van een matras

Naast een bepaald type matras, kun je vaak een keuze maken tussen verschillende hardheden van het matras. Er zijn over het algemeen drie hardheden te onderscheiden: hard (ook wel firm genoemd), gemiddeld (medium) en zacht (soft). Het is belangrijk dat je een matras kiest dat je wervelkolom op een zo natuurlijk mogelijke manier ondersteunt. In een te zacht matras zak je te ver weg en biedt weinig ondersteuning van je wervelkolom. Daarnaast omsluit het je lichaam veel, waardoor je bewegingsvrijheid en vochtafvoer worden beperkt. Een te hard matras ligt daarentegen vaak minder comfortabel en kan zorgen voor pijnlijke plekken op drukpunten van je lichaam. Welke hardheid het beste is, is voor iedereen verschillend. Dit is vooral afhankelijk van je slaappositie, lichaamsbouw en persoonlijke voorkeur.


Buikslaper | Swisssense.nl

Buikslaper

Een buikslaper heeft vaak baat bij een harder matras. Een medium of zacht matras zorgt ervoor dat de rug een te holle houding aanneemt en de nek te ver moet draaien. Hierdoor kunnen klachten in de onderrug en nek ontstaan.

Rugslaper | Swisssense.nl

Rugslaper

Voor een rugslaper is het belangrijk dat de wervelkolom haar s-curve behoudt. Dit gebeurt het beste met een matras dat zich gemakkelijk om het lichaam voegt, maar niet zo veel dat je er te ver in wegzakt. Voor een rugslaper is daarom een medium matras vaak de beste keuze.

Zijslaper | Swisssense.nl

Zijslaper

Zijslapers kunnen baat hebben bij zogeheten comfort zones in het matras. Dit zijn matrassen die op bepaalde plekken (zones) een verschillende hardheid hebben. Bij de schouders, het hoofd- en voeteneinde is het dan meestal behoorlijk zacht, bij de heupen harder. Daar is namelijk de meeste tegendruk nodig. Naast je slaappositie kunnen echter ook je lichaamsbouw of persoonlijke voorkeur de doorslag geven voor de keuze van een bepaalde hardheid.


Het beste matras voor zwaardere mensen

De keuze voor een bepaald type matras of een bepaalde hardheid is dus ook afhankelijk van je lichaamsbouw. Voor mensen boven de 85 kilo is het aan te raden een harder matras te nemen. In een ander matras zou je lichaam dan namelijk te ver wegzakken. Hierdoor vermindert de ondersteuning en worden rugklachten in de hand gewerkt. Je lengte speelt hierbij ook een rol. Iemand van 1,60 meter met een lichaamsgewicht van 80 kilo heeft een harder matras nodig dan iemand van 2 meter met hetzelfde lichaamsgewicht. Bij die eerste wordt het gewicht namelijk over een kleiner oppervlakte van het matras verdeelt.

Qua materiaal is het voor zwaardere mensen belangrijk een drukverlagend matras te nemen dat goede ondersteuning van het lichaam en voldoende weerstand biedt. Een koudschuim matras is vaak een goede keuze, mits verkrijgbaar in firm variant.

Beste matras bij fysieke klachten, zoals nek- en rugpijn

Een goed matras kan ervoor zorgen dat nek- en rugklachten verminderen. Het is belangrijk dat het matras je ruggengraat op de juiste manier ondersteunt, drukverlagend is en een hoog comfort biedt. Over het algemeen is een pocketvering matras vaak een goede keuze als je last hebt van rug- en nekklachten. De veringen bewegen individueel met je lichaam mee en bieden daarom overal de juiste ondersteuning. Ook kunnen comfortzones een oplossing bieden voor pijnlijke drukpunten op het lichaam. De comfortzones stimuleren je lichaam de juiste houding aan te nemen.

Wil je er zeker van zijn dat je matras helemaal bij jouw lichaamsbehoeften past? Perzona biedt een persoonlijk, orthopedisch Perzona Individual matras dat gemaakt wordt op basis van jouw specifieke kenmerken. Via Myscan laat je de behoeften van jouw lichaam vaststellen. Zeven comfortzones en veertien individueel instelbare punten zorgen ervoor dat je iedere nacht geniet van een optimale ondersteuning. Zo kan je lichaam rustig herstellen.

Matrassen met comfortzones

Tegenwoordig zijn veel pocketvering matrassen voorzien van zogenaamde comfortzones. Dat wil zeggen dat bepaalde delen van het matras je lichaam extra ondersteuning bieden. Deze comfortzones zitten bij belangrijke drukpunten, zoals je schouders en heupen. Door meer ondersteuning te bieden bij deze drukpunten wordt je lichaam minder belast en slaap je prettiger. Over het algemeen bevatten matrassen 7 of 9 comfortzones.

Naast de hoeveelheid comfortzones in je pocketvering matras, is ook het aantal veren per m2 van belang voor de ondersteuning. Hoe meer veren per m2, des te hoger de ondersteuning is. Een matras met te veel veren biedt soms echter een (te) hard ligcomfort. Wanneer je een boxspring koopt, kun je vaak kiezen tussen 500 of 1000 pocketveren per matras. Afhankelijk van je gewicht, postuur en wensen kies je voor een van deze opties. Over het algemeen geeft een matras met 1000 veren je lichaam stevigere ondersteuning. Dit is voor relatief kleine en lichte mensen vaak niet nodig.


Tips bij het kopen van een matras

Het is dus belangrijk dat je een matras koopt die bij jouw lichaam past. Dit is afhankelijk van verschillende kenmerken. Om er zeker van te zijn dat je straks tevreden bent met je nieuwe matras, zetten we alle tips even voor je op een rijtje: waar let je op bij het kopen van een matras?

1. Gewicht

Een stevig matras biedt meer comfort aan personen vanaf een lichaamsgewicht van ongeveer 85 kilo. Ben je lichter, dan is een medium of zacht matras waarschijnlijk meer geschikt.

2. Slaaphouding

Voor rugslapers is vaak een medium hard matras aan te raden, terwijl buikslapers meer baat hebben bij een hard matras. Voor zijslapers zijn matrassen met comfort zones de beste optie.

3. Allergieën

Een natuurlatex matras is een goede oplossing als je allergisch bent voor bijvoorbeeld huisstofmijt. Dit materiaal is antibacterieel en huisstofmijt- en schimmelwereld.

4. Lichamelijke klachten

Als je last hebt van nek- of rugklachten is het aan te raden een niet te hard of zacht matras te nemen. Een te zacht matras biedt niet de juiste ondersteuning, een te hard matras stimuleert de drukpunten. Een persoonlijk matras van Perzona Individual is de perfecte oplossing.

5. Temperatuur

Als je het snel warm hebt in bed, kies je het beste voor een goed ventilerend matras. Je kunt het beste latex vermijden, omdat dit materiaal snel warm wordt. Een latex matras is daarentegen wel prettig voor mensen die het snel koud hebben.

6. Budget

Heb je een laag budget, dan is een polyether matras een goede oplossing. Wees je er echter wel van bewust dat dit matras geen optimale ondersteuning en ligcomfort biedt.