Soorten dekbedden: welke verschillende soorten zijn er?

Wanneer je op zoek bent naar een nieuw dekbed, dan zie je dat er verschillende soorten dekbedden verkrijgbaar zijn. Welk dekbed past het beste bij jou? Dat is iets heel persoonlijks. Want wanneer je het ’s nachts snel warm hebt en regelmatig transpireert, dan heb je een ander dekbed nodig dan iemand die het snel koud heeft. Een dekbed kan verschillende soorten vullingen, uitvoeringen en warmteklassen hebben.

De vulling van een dekbed

De vulling van een dekbed kan bestaan uit dons, wol of synthetische vezels.

 • Meest luxe en comfortabele vulling
 • Voelt erg zacht en licht aan
 • Ventilerend en vochtregulerend
 • Anti-allergisch
 • Nooit te warm of te koud
 • Stoot bacteriën en vuil af
 • Ademend en vochtregulerend
 • Gaat gemiddeld 20 jaar mee
 • Warmte isolerend en ventilerend
 • Licht van gewicht
 • Anti-allergisch
 • Machine wasbaar

De verschillende uitvoeringen van een bed

Een dekbed is verkrijgbaar in verschillende soorten uitvoeringen. Zo heb je de keuze uit een zomerdekbed, een winterdekbed, een 4-seizoenen dekbed, een all season dekbed en een enkel dekbed. Wat is nu het verschil tussen deze uitvoeringen?

 

Zomerdekbed

Een zomerdekbed is ideaal tijdens warme nachten in de zomer. Word jij in de zomer wel eens zwetend wakker of trap je het liefst die warme dekens van je af? Maar vind je het te koud om helemaal zonder dekens te slapen? Dan kan een zomerdekbed de uitkomst bieden. Een zomerdekbed is gemaakt van luchtige materialen en heeft goede vochtregulerende en ventilerende eigenschappen, iets wat zeker in de zomer erg fijn is.

 

Winterdekbed

Een winterdekbed is ideaal voor tijdens de koudere winterdagen. Een goed winterdekbed geeft je de warmte waar je behoefte aan hebt, zonder je té warm te laten voelen. Het heeft een optimaal isolerende werking voor een heerlijk warm comfort, maar beschikt daarnaast ook over perfecte ventilatie waardoor het dekbed niet snel zweterig aanvoelt. 

 

4-seizoenen dekbed

Een 4-seizoenen dekbed is een dekbed waar je het hele jaar door plezier van hebt. Het bestaat uit 2 delen die met klittenband, drukknopen of gewone knopen aan elkaar te bevestigen zijn. Het ene deel is dikker en geschikt voor de frissere dagen in de herfst, het andere deel is dunner en heerlijk voor in de zomer. In de winter gebruik je beide delen samen. Zo heb je voor ieder seizoen een dekbed.

 

All season dekbed

Een all season dekbed bestaat uit 1 dekbed en is geschikt voor alle seizoenen. Dit dekbed heeft vaak een warmteklasse 3, wat betekent dat het geschikt is voor ieder seizoen.

 

Enkel dekbed

De naam zegt het al, maar een enkel dekbed bestaat uit 1 enkel dekbed. Een enkel dekbed heeft voornamelijk warmteklasse 2. Dit biedt een gemiddelde isolatie en is bij de meeste mensen de favoriet.

Populaire dekbedden

 1. Dixxius Silver Royal 90% Dons Dekbed 30% voordeel
  Dixxius Silver Royal 90% Dons Dekbed
  vanaf Special Price  182,- Regular Price  260,-
 1. Dixxius Airfresh 4-Seizoenen Dekbed 30% voordeel
  Dixxius Airfresh 4-Seizoenen Dekbed
  vanaf Special Price  139,30 Regular Price  199,-
  100%
 1. Dixxius 4-seizoenen Texel Percaline Wollen Dekbed 30% voordeel
  Dixxius 4-seizoenen Texel Percaline Wollen Dekbed
  vanaf Special Price  161,- Regular Price  230,-
  100%

De warmteklassen van een dekbed

De warmteclassificatie van dekbedden wordt verdeeld in 4 warmteklassen.

 

Warmteklasse 4 (Zomer)

Dekbedden uit warmteklasse 4 hebben de minste vulling. Hierdoor zijn ze licht en luchtig en daardoor ideaal voor de zomermaanden.

 

Warmteklasse 3 (Lente en nazomer)

Dekbedden met warmteklasse 3 zijn iets warmer dan warmteklasse 4. Hierdoor zijn ze ideaal voor in de lente en in de nazomer.

 

Warmteklasse 2 (Gehele jaar)

Dekbedden met een warmteklasse 2 bieden voldoende warmte en isolatie voor ieder seizoen.

 

Warmteklasse 1 (Winter)

Dekbedden met warmteklasse 1 zijn het warmst en daardoor ook het meest geschikt voor de winter.